Araç değer kaybı, yaşanılan trafik kazası sonrasında onarılan aracın kaza öncesi değeri ile kaza sonrasındaki değeri arasındaki farkı ifade eder. Yani örnek vererek açıklamak gerekirse onarımı yapılan aracın kaza öncesinde ki değeri 1.000.000,00 TL iken yaşanılan kaza sonrasında aracın orijinal parçalarının değişmesi, onarılması veya boyanması ile araçta 200.000,00 TL hasar bedeli meydana gelmesi ile 1.000.000,00 TL olan aracın değer kaybederek kaza öncesindeki değerinden daha düşük bir değere sahip olmasıdır. Araçta meydana gelen hasar usta ellerde çok iyi onarılmış olsa dahi araç orijinalliğini kaybettiğinden ikinci el piyasa satışında değer kaybedeceğinden ve araçta Tramer kaydı meydana geleceğinden araçta değer kaybının oluşması kaçınılmazdır.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI KİMLERDEN TALEP EDİLİR?
Araç sahipleri, kaza sonrasında bu değer kaybını tazminat olarak talep edebilirler. Kusurlu tarafın sigorta şirketinden veya araç sahibinden aracınızın değer kaybının tazminini isteyebilirsiniz. Araç değer kaybı talebinde bulunmak kanunların aracı onarılan mağdura tanıdığı bir haktır. Fakat sigorta şirketleri kendilerinden talep edilmedikçe bu değer kaybı tazminatını ödemezler. Kusurlu tarafın sigorta şirketinden değer kaybı tazminatı alabilmek için öncelikle sigorta şirketinden talep etmek gerekir.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI ALABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
Araç değer kaybı tazminatı alabilmek için öncelikle kazanın tek taraflı bir kaza olmaması gerekir. Meydana gelen kazada değer kaybı talep eden kişinin %100 kusurlu olmaması gerekir. Araç hakkında pert kararı verilmemesi gerekir ve son olarak meydana gelen kazada mağdur araç daha önce bir kazaya karışmış ve daha önce meydana gelen kazada aracın aynı bölgeleri hasar almışsa söz konusu kazada meydana gelen aynı bölgelerdeki hasar için değer kaybı tazminatı alınamaz. ARAÇ
DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Değer kaybı tazminatının hesaplanması kazanın oluş şekline göre değişkenlik gösterebilir. Kazalı bir araçta değer kaybı oluşup oluşmadığı veya oluşan değer kaybının miktarı; Kazaya karışan aracın piyasadaki tercih durumu, hasarın boyutu, aracın üretim yılı, marka ve model bilgisi, aracın kilometresi, hasar geçmişi ve niteliği, aracın kilometresi, işlem gören parçaların niteliği ve sayısı gibi hususlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Değer kaybı; bahsedilen kriterler göz önüne alınarak, aracın hasarsız hâliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL ALINIR?
Araç değer kaybı tazminatı almak için öncelikle kusurlu aracın zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketine başvuru zorunludur. Sigorta şirketine başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketi 15 gün içerisinde yazılı olarak cevaplaması gerekmektedir. Sigorta şirketinin az ödeme yapması veya ödemeyi reddetmesi halinde önce arabuluculuk başvurusu yaparak daha sonra dava açılabilir veya sigorta şirketi tarafından yapılan ödemenin
miktarı yeterli değil ise sigorta şirketine tekrar itiraz edilir ve yine 15 gün beklenerek gün sonunda ödeme yapılmadığı takdirde Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilir.