Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Bir bestedir hayat

Bed­ret­tin Ke­leş­te­mur

Manas Yayınevi’nden yine takdire şayan bir program…

30 Nisan 2025 Çarşamba Gününü, bir ömrü Musikiye adayan Doğan Sever’e ayıralım!

Musikimizle dopdolu bir günde sizlerle birlikte olalım.

Elâzığ Valiliği, Elâzığ Belediyesi ve Fırat Üniversitesi’nin katkılarıyla; “Sanata adanmış bir ömrü!”

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Edebiyat Öğrenci Topluluğu, Elâzığ Devlet Klasik Türk Müziği ve Kürsübaşı Topluluğu, Elâzığ Musiki Konservatuvarı Derneği ve Manas Yayıncılıktan oluşan paydaşlarıyla; iki bölümden oluşan zengin bir programla, “Doğan Sever hikâye edilecek!”

Bestekâr Doğan Sever’in hayatını kaleme alan Resmiye Tokgöz, “Bir Bestedir Hayat!” isimli eser, Manas Yayınevi marifetiyle görücüye çıkıyor. Kitap Tanıtım Programı, F.Ü. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu’nda, Saat 13.30’da gerçekleşecek… Program sunuculuğunu Belinay Kurnaz yapacaklar. Açılış Konuşmalarında, Prof. Dr. Bahir Selçuk’u, Prof. Dr. Kenan Demirci’yi dinleyeceğiz. Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Bağcı’nın büyük bir titizlikle hazırladığı, “Doğan Sever’in Ömür Yolu” Belgesel Filmini ilk defa birlikte izleme imkânını bulacağız. Senaryosunun Resmiye Tokgöz tarafından büyük bir titizlikle hazırlandığı bu belgesel, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Demir tarafından seslendirildi… Bestekâr Doğan Sever ve eserleri hakkında, Resmiye Tokgöz, Dr. M. Naci Onur, Prof. Dr. Melih Boydak birer konuşma yapacaklar. Doğan Sever’in, “Nimri Dede Besteleri…” Dr. Mustafa Öztürk tarafından icra edilecek…

Manas Yayıncılık tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan programın ikinci bölümünde, “Doğan Sever’e Saygı Konseri…” yer alacak. F. Ü. Atatürk Kültür Merkezinde Saat 20.00 sularında başlayacak olan Saygı Konserinde, Program sunuculuğunu Öğretmen Serap Tapan yapacaklar. Bu programda, Doğan Sever’in “Şairlerimizin Eserlerinden Oluşan Besteler…” icra edilecek. Burada, bu geceye emek verenleri de, isimleriyle birlikte yâd etmek istiyorum. Hazırlayan; Öğr. Gör. Dr. Emrah Çümendir ve Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Öbek… Hânendeler; Mircan Özel, Erdal Özer, Deniz Yıldırım, Funda Kova, Naci Sönmez…

Sâzendeler; Kanun- Numan Tuncer, Keman- Atalay Yetkin, Klarnet- Yusuf Uğraş,

Klasik Kemençe- Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Öbek, Ritim (tef)- Oğuzhan Tunç, Ud- Öğr. Gör. Dr. Emrah Çümendir.

Efendim, bu bir şölendir. Sanata, Edebiyata ve Musikiye bir ömrü veren Doğan Sever’e, ‘ahde vefadır’

Doğan Sever’e ithaf ettiğimiz bir şiirimizde şöyle diyorduk;

“Geleceğe at koşturan bir nefer

Söyleyin dostlar, bu ne kutlu bir sefer

“Notaların Kanatlarında Elâzığ”

Hoyratlara nağmedir, Doğan Sever


Şiirin çelengidir, her bir beste

Gönüllerin ahengidir, o seste

Notalara hayat veren nefeste

Dizelerin rengidir, Doğan Sever”

Bu köşemizde, Doğan Sever’in 684 sayfadan oluşan ikinci eserini kaleme almıştık… Bu eser, Manas Yayınlarının da 92. Eseri oluyordu. Notaların Kanatlarında Elâzığ-2 isimli eserde, 173 Beste yer alıyor. Aralarında, Fuzuli, Ahmet Yesevi, M. Akif Ersoy, Cahit Külebi, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Orhan Seyfi Orhun, Fikret Memişoğlu gibi şairlerimizinde yer aldığı 59 şairimizin bir veye birden fazla eserleri bestelenmiş bulunuyor.

Bu isimleri bir daha sizlerle paylaşmak istiyorum; Ayhan Bayram, Berika Küçük, Bedrettin Keleştimur,

Bekir Cahit Külebi, Cenani Dökmeci, Celal Kalazede, Cezmi Boztaş, Doğan Sever, Dr. M. Naci Onur,

Dr. A. Tevfik Ozan, Ergün Hamedi, Elif Can, Erhan Saraçoğlu, Fikret Memişoğlu, Fuzuli,

Günerkan Aydoğmuş, H. Ergün Yılmaz, Hüseyin Siret Özsever, Hüseyin Poyraz,

Harputlu Hacı Reşit Efendi, Hoca Neşet Süleyman Efendi, Hoca Ahmet Yesevi, İdris Çağlar,

İbrahim Minnetoğlu, İbrahim Halil Mantıoğlu, İlhami Bulut, İsmail Sezgin, İhsan Nazik,

Köksal Gündoğdu, Mehmet Şükrü Baş, Murad ihsan Güfran Taş, Mehmet Narin, Mahir Gürbüz,

Melih Boydak, Mehmet Faik Güngör, Mustafa Gülle, Murat Bilgin, Mehmet Akif Ersoy,

Nevzat Türkten, Nüzhed Dede, Nimri Dede, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Nihat Koçoğlu,

Osman Nebioğlu, Ömer Çalışır, Orhan Gökçe, Orhan Seyfi Orhun, R. Mithat Yılmaz,

Süleyman Bektaş, Serhat Kabaklı, Şükrü Kacar, Süreyya Kaya, Şeref Tan, Talat Ülker, Tuncer Sönmez, Yusuf Dursun, Zeki Genç, Zeynel Abidin Başaran…

Gerçekten karşımıza, azimli, gayretli, kendi alanında idealist bir insan olarak Doğan Sever’i görmekteyiz.

Aynı zamanda MESAM üyesi de olan Doğan Sever, 2001 yılından sonra beste çalışmalarına ağırlık veriyorlar. “Notaların Kanatlarında Elâzığ!” Doğan Sever’in, 78 bestesini bir araya getirdikleri ilk kitabıdır. Bizler sıklıkla Doğan Sever için, “Elâzığ Şehrinin Hacı Arif Bey’i…” deriz. Öyle ki, Hacı Arif

Beyin, “Bine yakın eser bestelediği ifade edilse de bunlardan sadece 337 bestesi günümüze kadar ulaşmıştır!” Hacı Arif Bey, “Gurûb etti güneş dünya karardı” mısrası ile başlayan şarkısını besteledikten kısa bir süre sonra 28 Haziran 1885 tarihinde Hakk’a yürüyecektir. Itri’nin de bizler, 400’e yakın eser bestelediğini bilmekteyiz. Bestekârlar, ‘şairlerimizin eserlerine kanat oluyorlar…’ O eserleri tıpkı Hacı Arif Beyler, Itriler, Dede Efendiler misali asırlar sonrasına taşıyorlar.

Burada, Manas Yayınevi’ni de kutlamak isterim. Manas Yayınevi, 2005 tarihinde rahmetli Şükrü Kacar’ın anısına; “Yazı Hayatının 60. Yılında Şükrü Kacar!” ahde vefa gecesini düzenliyordu. Daha sonraki yıllarda, Ömer Boydak, Nüzhed Dede, Nimri Dede, Fikret Memişoğlu, Mustafa Turan, Süleyman Bektaş, Ali Emiri Efendi, Ziya Çarsancaklı, Paşa Demirbağ, Cengiz Aytmatov, Fethi Gemuhluoğlu, Şeref Tan, Elmas Yıldırım… Anılarına muhteşem geceler hazırlayacaktı… Bütün bunlar, şehrin tarihi ve kültürel birikimlerini gelecek kuşaklara büyük bir özveriyle taşımaktır.

“Bir Bestedir Hayat Doğan Sever!” Gecesinde buluşmak dileklerimizle, Allah’a emanet olunuz.

Yazarın Diğer Yazıları