Yaşadığımız deprem sonrası inşa edeceğimiz şehirleri ecdadımızın yaptığı o güzel şehirler gibi yapmamız artık kaçınılmaz olmuştur.
Şehir medeniyeti temsil eder. Bir şehre gittiğinizde gördüklerinizle o şehrin medeniyeti ve kültürü hakkında fikir edinirsiniz. Şehir demek apartman inşa etmek değil, medeniyet inşa etmektir. O yüzden şehrin inşasını sadece inşaat mühendislerine emanet etmemek lazım. Mimarları, şehir planlamacılarını, sanat tarihçilerini ve arkeologları işin içine katmamız lazım.
Bugün şehirlerimizin geldiği nokta inanın içler acısıdır. Ne yazık ki AVM ve gökdelen kültürü tarafından kuşatıldık.
Ecdadımız ne güzel şehirler inşa etmişlerdi. Anadolu’da bu şehirlerin örnekleri azalsa da Balkanlarda bu güzel şehirleri görmek mümkün. Balkanlardaki bu güzel şehirleri gezdiğinize sanki eski zamanlarda dolaşıyormuş gibi oluyorsunuz. İçinizi bir sıcaklık, mutluluk kaplıyor. O şehirden hiç gidesiniz gelmiyor.
İslâm şehirlerinde çarşılar bile belli bir plan ve düzen içerisinde yapılmıştır. Aynı meslek grupları aynı yerde sıralanmıştır. Hatta yapılan işin çevreyi kirletip kirletmeyeceği ve pis koku yayıp yaymayacağına kadar düşünülerek bu türden mesleklerin çarşıları şehrin dışına doğru yapılmıştır.
Şehirlerin belli bir estetiği ve güzelliği hep ön planda tutulmuştur. İslâm şehirlerinin hepsi birbirine benzer özelliklere sahiptir.
Günümüzde gelişen teknolojiden faydalanarak sağlam ve dayanıklı binalar yapabiliriz. Ama bu şehir inşa etmek demek değildir. İnsanların karşı komşusunu dahi tanımadığı yüzlerce insanın yaşadığı siteler inşa etmekten vazgeçelim.
Şehirlerimizin tarihi mekânlarını koruyalım. Bunların etrafına gelişi güzel yapıların yapılmasına izin ve fırsat vermeyelim.
Şehirlerimizi; medeniyetimizi ve kültürümüzü yani bizi anlatan simgelerle de donatmak gerekiyor. Elazığ’ımızda bu anlamda son zamanlarda Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğullarının tarihçi olmasının vermiş olduğu hassasiyetle Harput’ta yapılan restorasyon çalışmaları ve açılışı yapılan “Harput Basın Müzesi” takdire şayandır. Ahmet Aytar Meydanının yeniden düzenlenmesi sonrasında tarihte kurulan şanlı devletlerimizin bayraklarının dikilmesi de gayet güzel oldu. Sayın Şahin Şerifoğulları Başkanımıza tarihçi olmam hasebiyle ben de Ahmet Aytar meydanı için bir öneri de bulunayım tarihteki Türk büyüklerimizin büstleri de burada gayet güzel durur. Başka şehirlerimizin önemli meydanlarında bunlardan var ve gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş.
Şehirleri insanların mutlu olduğu ve huzur bulduğu yaşam alanlarına dönüştürmek hepimizin görevidir.
Sağlıcakla kalın.