Mehmet EMRE

BESLE MUHTARI TAŞISIN SEÇMENİ..

Mehmet EMRE

Öncelikle, muhtar deyip geçmeyelim. Mülki amir sıfatı taşıyor neticede…!

Muhtar; Mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Görev süreleri 5 yıldır. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Köyün ya da mahallenin yol, köprü, çeşme vs ortak mallarını inşa ettirir ve bu inşa edilenlerin bakım ve onarımını yaptırır. Ve en önemlisi köy/mahalle içinde dirlik ve düzeni sağlar.

            Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarların köy/mahalle yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar. Bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl idari hükümete bağlıdır.

            Muhtarların toplum içerisinde ki yapısının farkına varan Cumhurbaşkanımız muhtarların etkin yapısını kullanmak için sürekli iftarlar düzenlemiş, toplantılar yapmış ve bu konuda ciddi anlamda başarıya ulaşmıştır.

            Devletin tepesinden öyle bir destek alınmışlardır ki en son sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 49. Muhtarlar Toplantısı’nda yaptığı bir Konuşmasında; "Ben buradan bir şey açıklıyorum tüm muhtar kardeşlerime belediye başkanlarımız özellikle AK Partili belediye başkanları sizin emrinizdedir. Eğer bunu yapmıyorlarsa, bu toplantıda buradaki bir defa şu sizlere dağıtılan formalara şikayetlerinizi yazmalısınız. Kaymakamlar sizin emrinizdedir. Ben bunu belediye başkanlarımıza onlara bu talimatı verdiğim gibi aynen kaymakamlarına da bu talimatı verdim ve valiler de buna dahil" dedi.

            Bu açıklama öncesinde maaş zammı, sekreter alımı konusunda yetki ve silah taşıma ruhsatı verilmesi vb. bir çok konu bulunduğu mevkiyi kaldıramayan muhtar ve muhtar  adaylarının iştahını kabartmıştır.

            Dolayısıyla yaklaşan yerel seçimlerde böyle bir yetki ve imkanlara sahip olmanın arzusuyla kızgınlaşan muhtar seçimlerinden dolayı bir çok oy köylere nakil yapıldı. Küçük yerleşim birimlerinde bu hırs o kadar arttı ki, şu an benim kendi köyümde 134 olan seçmen sayısı 600 küsüre çıktı.

            Şahsi izlenimlerime göre bu oy taşıma mevzusundan en büyük darbeyi iktidar partisi alacak diye düşünüyorum. En çok oy alan siyasi parti hangisi ise, en fazla kaybı da o yaşayacak gibi gözüküyor.

            Eğitim, liyatak, ülke realiteleri gibi bir çok konuda yetersiz kalan ve sadakatini sadece ve sadece kendi kazanımlarına yönlendiren bu zihniyetteki muhtar adaylarının, Ak Partiye bu yerel seçimlerde vereceği zararı hep birlikte süreç içerisinde göreceğiz.         

Olaysız, kavgasız, gürültüsüz bir seçim olması temennisiyle..

Bu arada bu gün Dünya Çalışan Gazeteciler günü..

Gece gündüz demeden kamuoyunu bilgilendirme adına haber peşinde koşan tüm çalışan  gazeteci arkadaşlarımın 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ kutlu, kalemi keskin, mürekkebi daim olsun..

Yazarın Diğer Yazıları