Yargıtay kararı milyonlarca emekliyi etkiliyor maaşlara bloke geliyor!

Türkiye'de milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren kritik bir yargı kararı yürürlüğe girdi

Yargıtay kararı milyonlarca emekliyi etkiliyor maaşlara bloke geliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Artık bankalar, emeklilerin kredi kullanımı sırasında imzaladığı sözleşmelerdeki onay ve rıza beyanlarına dayanarak maaşlara doğrudan bloke koyabilecek.

YARGITAY'DAN EMEKLİLERİ İLGİLENDİREN YENİ İÇTİHAT KARARI

Yargıtay, tüketici kredileri ile ilgili uzun süredir devam eden farklı uygulamaları ortadan kaldırmak amacıyla içtihatları birleştirdi. Alınan yeni karara göre, kredi sözleşmelerinde yer alan onay, rıza, takas ve mahsup gibi maddeler doğrultusunda, eğer emekli açık rıza vermişse bankalar doğrudan maaşlara bloke koyabilecek.

Bu karar, bugüne kadar emekli maaşlarının haciz ve blokedan muaf olması ilkesini önemli ölçüde değiştiriyor. Artık emekliler, bankalardan kredi kullanırken imzaladıkları sözleşmeleri dikkatle okumak zorunda.

EMEKLİ MAAŞLARI ARTIK KORUMA KALKANI ALTINDA DEĞİL

Daha önce yürürlükte olan uygulamaya göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi kapsamında emekli maaşları hacze konu edilemiyor, yalnızca nafaka borçları veya SGK kaynaklı alacaklar için haciz uygulanabiliyordu.

Ancak Yargıtay, Anayasa’nın 48. maddesinde yer alan “Herkes sözleşme yapma hürriyetine sahiptir” hükmüne dayanarak, kredi sözleşmelerinde yer alan rıza beyanlarının geçerli olduğunu ve bu sözleşmeler doğrultusunda maaşa bloke konulabileceğini hükme bağladı.

SÖZLEŞME DETAYLARINA DİKKAT!

Karara göre, emekliler artık kredi başvurusu sırasında onayladıkları sözleşme maddelerine daha fazla dikkat etmeli. Bankaların standart ve uzun sözleşmelerinde yer alan bu maddeler, farkında olunmadan rıza verilmiş anlamına gelebilecek. Bu da, kredi ödemelerinde yaşanacak bir aksilik durumunda maaşın bloke edilmesine yol açabilecek.

MAAŞIN NE KADARINA BLOKE KONULACAK? BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Yargıtay’ın kararında dikkat çeken bir başka detay ise, maaşın ne kadarlık kısmına bloke uygulanacağı konusunda net bir açıklamanın yer almaması. Örneğin 20 bin TL maaş alan bir emekli, 23 bin TL tutarında bir kredi borcu olduğunda, maaşın tamamına mı yoksa belli bir oranına mı bloke uygulanacağı belirsiz.

Bu durum, önümüzdeki süreçte bankalar ile emekliler arasında yeni anlaşmazlıklara yol açabilir.

KARAR RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Bazı Yargıtay üyelerinin itirazlarına rağmen, içtihat birleştirme kararı oy çokluğuyla kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece emekli maaşlarının bankalar tarafından bloke edilmesinin önü resmen açılmış oldu.