Üreticiye bir de karpuz darbesi
Zirai don sebebiyle meyve ve üzümlerde yaşanan sorun ile birlikte henüz hasat başlamadan fiyatında yaşanan ani düşüş ve alıcı çıkmaması nedeniyle şehir genelinde yüzlerce ton karpuz tarlada çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'nin önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Elazığ'da karpuzda yaşanan düşük fiyat nedeniyle çiftçi kayısıdan sonra karpuzda da ciddi zarar gördü.
Türkiye’nin önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Elazığ’da hasat başlamadan fiyatında yaşanan ani düşüş ve alıcı çıkmaması nedeniyle şehir genelinde yüzlerce ton karpuz tarlada kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Elazığ’ın ilçeleri ve merkeze bağlı köylerinde önemli bir geçim kaynağı olan ve ülke ekonomisine ciddi katkısı olan Karpuz’a alıcı çıkmaması ve düşük fiyat verilmesi nedeniyle çiftçiler, kayısı üzümden sonra karpuzda da ciddi zarar yaşadı.
Elazığ’ın Baskil ilçesinde de zirai dondan sonra çiftçiye ikinci darbe karpuzdan geldi. Bilaluşağı’nda yaklaşık 600 dönümde karpuz ekildi. 400 dönümde olgunlaşan karpuzlar hasada hazır hale gelirken alıcı çıkmaması ve düşük fiyat verilmesi nedeniyle onlarca üretici kara kara düşünmeye başladı.
HASAT BAŞLADI ALICI YOK
50 dönümlük alanda karpuz eken çiftçi Asım Remzi Şimşek, “ Baskil bölgesinde özellikle kaysı olmamasından dolayı genelde herkes karpuz, biber, domates o tür şeylere yöneldi. Hasat başlamak üzere, ama alıcı yok. Bir karpuzun kilo maliyeti bize yaklaşık 5 lira oldu. Bize teklif edilen kilogram başına 1 buçuk, 2 liradır. Karpuz pazarda, manavda marketlerde 8 ile 10 lira arasında satılıyor. Bize teklif edilen ile satış fiyatı arasında uçurum var. Komisyoncular, aracılar bizden daha çok kazanıyor. Kimse işçiliğinden, kârından vazgeçmiyor” dedi.
BİZE İMKAN VERSİNLER YARI FİYATINA KARPUZ SATALIM
Şimşek, “ Devletimiz bize imkan tanısınlar karpuzumuzu kendimiz satalım. Vatandaşımız 5-6 liradan karpuz yesin üretici de zarar etmesin. Vatandaşlarımız kolalı içecekler tüketeceklerine daha sağlıklı olan karpuz tüketsinler. Devlet kurumlarımızda karpuz tüketilsin. İlimizde şuan satılan karpuzlar Adana, Mersin’den geliyor. Şubat’ta ekilmiş güneş görmemişler. Tadı olmayan ikinci, üçüncü kalite ürünler buraya geliyor. Vatandaşımız daha sulu ve tatlı olan karpuzu 10 lira yerine 6 liradan tüketsin” diye konuştu.
PLANLI ÜRETİME GEÇİLMELİ
Maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Şimşek “ 100 bin lira mazot ve gübreye harcadık. 15 bin adet fide ve işçiliğe 500 bin, ürün erken olsun, ot olmasın diye naylon ile kaplamaya 100 bin, damlama sistemine 100 bin, elektriğe 200 bin lira ödeyeceğiz. İlaçlama, periyodik bakımı derken toplamda bize maliyeti 1 milyonu geçti. Ürünü şuan satsak 500- 600 bin lira zararımız var. Satamazsak zaten komple zarardayız. Ülkemizde çiftçinin zarar etmesinin 2 sebebi var. Çiftçi olmayan kişiler, memurlar ve esnaflar gelip ürün ekerse gerçek çiftçi de geçim kaynağı olan üründen zarar eder. 2. neden ise planlı üretimin olmaması. Planlı üretime geçmeden hiç bir zaman çiftçi emeğinin karşılığını alamaz” ifadelerini kullandı.
ZİLAYAZ:“ ARACILAR ÜRETİCİDEN DAHA ÇOK KAZANIYOR”
Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz ise yaptığı değerlendirmede,“ Baskil ilçemizde 11/12 Nisan tarihleri arasında meydana gelen don olayından dolayı en önemli ürünümüz olan kayısıda 100/100 hasar oluştuktan sonra üreticilerimiz alternatif olarak karpuz ekimi yaptı. Bilaluşağı köyümüzde yaklaşık 600 dekarlık alanda karpuz ekimi yapan üreticiler fiyatlar maliyetin altında olunca büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Tarlada 1.5 /2 TL olan karpuz markette 4 katı. Aracılar üreticiden daha çok kazanıyor. Tarlada kalsa hepsi zarar, toplansa maliyetinin çok altında. Üretici bir çıkmazın içinde.” dedi.