TURİZM KURULTAYI YAPILMALI

  Elazığ, mevcut potansiyellerini keşfedip  ticari, sanayi, tarım, alabalık, hayvancılık, krom, mermer alanlarında söz sahibi olmak ve bu alanlarda marka oluşturma çalışm

TURİZM KURULTAYI YAPILMALI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Elazığ, mevcut potansiyellerini keşfedip  ticari, sanayi, tarım, alabalık, hayvancılık, krom, mermer alanlarında söz sahibi olmak ve bu alanlarda marka oluşturma çalışmalarını yapmaya gayret gösteriyor. Bu amaçla geçtiğimiz yıl Kalkınma Kurultayı’nı düzenleyerek öne çıkan sektörleri belirleyen heyetin, bu yıl içinde de izleme komitelerinin raporlarının yayınlanmasını bekliyor.

 

KALKINMA KURULTAYI MİLAT OLDU

  Elazığ’ın kalkınma ve gelişme serüveni adına Kalkınma Kurultayı;  ciddi, bilimsel, parametreleri oluşturulmuş, hamasetten uzak tamamen reel verilere dayalı akademik bir çalışmanın ürünü olmuştu. Günlerce süren ve ayrı ayrı komisyonlarda devam eden çalışmalar neticesinde alabalık, madencilik, mermer, turizm ve hayvancılık öne çıkmıştı.

 

TURİZMİN ADI VAR

  Gerek Kalkınma Kurultayı’nda, gerek Elazığ ile ilgili bilimsel toplantılarda, gerekse şehrin geleceğini dert edinen dost meclislerinde sıklıkla telaffuz edilen bir konu da onca doğal güzelliklere, tarihi geçmişe ve turizm cenneti olabilecek potansiyele rağmen neden bu potansiyeli harekete geçirmediğimiz yönündeki değerlendirmeler…

 

ELAZIĞLI SADECE KONUŞUR MU?

  Şehir halkı olarak en güzel yaptığımız işlerin başında konuşmak geliyor. Mikrofonu kime tutsanız ya da kimin eline bilgisayar verseniz hemen bir proje üretir bdigerandıra bdigerandıra sanki ilk kez kendi ifade ediyormuş gibi  bunu anlatır. Hele bu proje sahibi bir STK ise ekranları esir alır günlerce.

  Oysa söylediklerinde yeni bir şey yoktur. Malumun ilanından öte, çay ocağı muhabbetinden ziyade söylenen yeni bir teklif de göremezsiniz sözlerinde. Bu durumda da “Elazığlı sadece konuşur mu” tartışmasının yaşanmasına sebep olur her defasında.

 

TURİZM; ELAZIĞ’IN SON ŞANSI

  Elazığ’ın önemli bir sanayi şehri olma imkânı ve ihtimali yok. Elbette bölgesinde hızlı bir yükseliş trendi gösteriyor. Elbette yeni sanayi yatırımları ve projeleri var. Ancak bu durum bile sanayide bir merkez olmamıza yetmiyor ve görünen o  ki bundan sonra da yetmeyecek.

 

HARPUT VE HAZAR GÖLÜ SEVDASI EYLEME DÖNÜŞMELİ

  Elazığ, coğrafi konumu, bölgesindeki avantajları, su, tarih ve doğal güzelliklerinin harmanlanmasıyla ortaya koyduğu potansiyelleri ile büyük bir imkânlar zincirine sahip. Harput, başlı başına bir medeniyet ve uygarlıklar kenti. O günlerden arta kalanlarıyla bile bütün haşmeti, ve asaletiyle geçmişe tanıklık ediyor.

  Her ne kadar keyfini Diyarbakır, Mardin ve Malatyalı komşularımız çıkarsa da Hazar Gölü sahilleri yeterince değerlendirilememiş görünüyor.

 

HAZAR GÖLÜ ÇADIR TURİZMİNE TESLİM OLMUŞ DURUMDA

  Atatürk’ün Elazığ ziyaretinde gördüğünde hayretler içinde kaldığı ve çok beğendiği için de Yalova’ya benzettiği tabiat harikası Hazar Gölü, ilgili kurumların sahipsizliği ve ilgisizliği sebebiyle tamamen çadır kent turizmine teslim olmuş durumda. Gölün temiz tutulması ve çöplerin alınması gerekir iken  Çevre temizlenmiyor, denetim yapılmıyor, güvenlik hizmetleri verilmiyor.

 

GURBETÇİ HEMŞERİLERİMİZ TATİLLERİNİ ANTALYA’DA GEÇİRİYOR

  Yurt dışı ve il dışında çalışan ve yıllık izinlerini şehrimizde geçirmeyi düşünen hemşerilerimiz, tatillerinin yarısını köy, ilçe ve şehir merkezinde geçirirken diğer yarısını da turizme elverişli sahiller ve tabi coğrafya bulunmasına rağmen yeterli tesisler olmaması sebebiyle Antalya’daki tatil beldelerinde geçiriyorlar. Her ne kadar Hazar Gölü kıyısında hizmet veren yatılı tesisler olsa da bunların standartları ve kapasiteleri beklentilerden çok uzak  duruyor.

 

TURİZM KURULTAYI ACİLEN TOPLANMALI

  Harput, Hazar Gölü, Keban, Pertek, Golan kaplıcaları gibi şehrimizin önemli turizm potansiyellerinin bir an önce harekete geçirilmesinde birincil rol il yöneticilerimize düşüyor. Hep konuşulan ancak başkalarının adım atmasını bekleyen yöneticilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, akademisyenlerimizin ve turizm sektöründe faaliyet gösteren yerli ve ulusal firma yöneticilerinin de katılımlarıyla “Turizm Kurultayı”nın toplanması zamanı gelmiştir.

 

ÖNCELİKLE YENİDEN “MAVİ BAYRAK”

  Hazar Gölü ve Elazığ turizminin canlanması öncelikle gölün atıklardan temizlenmesi, etrafta oluşan atıkların göle değil arıtma tesisi yapıldıktan sonra ana arıtma tesisine gönderilmesi ve bu işlemlerin ardından geçmişte 2000’li yılların başında sahip olunan “Mavi Bayrak”ın yeniden alınmasıyla mümkün.

 

VALİLİK HAREKETE GEÇMELİ

  Şehrin kalkınmasında önemli bir sıçrama yapmamıza sebep olacak turizm potansiyelimizin harekete geçirilmesi ve bunun bilimsel olarak paydaşlarla birlikte masaya yatırılması için geçmişte yapılan kalkınma kurultayı benzeri Turizm Kurultayı’nın yapılması kaçınılmaz bir hal almış görünüyor. Bu konuda şehre rota çizen, hedef belirleyen ve tüm kurumları organize edebilme ve harekete geçirebilme yetkisi olan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’na düşüyor.

  Göreve geldiği günden bu yana şehrin problemlerini çözmede yoğun bir gayret gösteren, bunu yaparken de üst yönetici olarak diğer tüm resmi kurum ve özel teşebbüs yetkilileriyle kolektif çalışma ve başarı grafiği ortaya koyan Vali Zorluoğlu’nun en büyük avantajı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki tecrübe ve birikimleri. Kaldı ki Hazar Gölü’nün birinci derecede çözüm bekleyen problemi gölün kirlenmesi yani çevre ile ilgili problem.

  Kalkınma kurultayından sonra şehrin ekonomik açıdan büyümesi ve bölgesinde söz sahibi olmasında önemli bir rol oynayacak olan Turizm Kurultayı’nın toplanması ve konunun tesisleşme, standartlaşma, hizmet sektöründe bir hedefe ulaşma, yapılacak tesislerin tanıtım ve pazarlamasının yapılması, göl turizmi yanında tarih- doğa turizmi ve mutfak kültürüyle desteklenmesi gibi  bir çok yan unsurlarının da görüşülmesiyle bu konuda önemli bir mesafe alınmış olunacak.