TOKİ, OKULLARI UNUTTU MU?
ELAZIĞ'DA 12 AYRI NOKTADA 19 BİN 688 KONUT PROJESİNE BAŞLAYAN VE 8 BİN KONUTU BU AYIN SONUNA KADAR TESLİM ETMEYİ PLANLAYAN TOKİ'NİN İHALEYE ÇIKTIĞI HİÇBİR PROJEYE OKUL YAPIMINI KOYMAMASI EĞİTİMDE YENİ BİR KRİZİN HABERCİSİ GİBİ
24 Ocak depreminin ardından konut projelerine ağırlık vererek onlarca ihale yapan TOKİ’nin hiçbir ihalesine okul yapımını koymaması bu bölgelerde yeni bir eğitim sorununun yaşanmasına sebep olacak.
20 BİN AİLENİN ÇOCUĞU NEREDE EĞİTİM ALACAK
Elazığ’da şehrin değişik bölgelerinde 19 bin 688 konut projesine başlayan TOKİ’nin yaptığı hiçbir ihaleye okul inşaatını koymaması önemli bir eksiklik olarak görüldü.
Değişik bölgelerde yapılan ve her biri bir mahalle kadar nüfusu barındıracak yerleşim bölgelerinde okul öncesi, anaokulu, ortaokul ve lise gibi eğitim kurumları ile sağlık hizmetlerini yürütecek birimlerin ihale kapsamında düşünülmemesinin yaratacağı sorun önümüzdeki süreçte bu bölgede yaşayan halkımıza yansıyacak.
KIRAATHANE VAR OKUL YOK
Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilimizde bugüne kadar şehirde yapılan bazı çalışmalarla ilgili açıklama yapılmıştı.
Elazığ’da son 18 yılda gerçekleştirilen yatırım tutarını açıklayan bakanlık, “Elazığ’a şehircilik alanında son 18 yılda 5 milyar 555 milyon tutarında yatırım gerçekleştirdik. 9 bin 324 yeni konut, 86 ticaret merkezi, 8 hastane ve sağlık merkezi, 9 okul ve 8 cami inşa ettik. Dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapabilmek için ülke çapında başlatmış olduğumuz sosyal konut projesi kapsamında Elazığ’a 2 bin 65 konut daha kazandırıyoruz. Millet kıraathanesiyle, tematik bahçeleriyle, havuzlarıyla ve sosyal donatı alanlarıyla Elazığ’ın çehresini değiştirecek olan 25 bin 997 metrekarelik bir millet bahçesi hediye ediyoruz” ifadelerine yer verilmişti.
OKUL VE SAĞLIK OCAĞI YOK
Bakanlık açıklamasında 24 Ocak depreminden sonra yapılan çalışmalara da değinilerek “24 Ocak’ta gerçekleşen 6.8 şiddetindeki depremin izlerini silmeye, Elazığlı vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Depremin hemen ardından bin 200 kişilik profesyonel ekibimizle Elazığ’a gelerek yıkılan ve hasar alan binaları belirledik. Depremden zarar gören bölgelerin tamamında 2 bin 128 yıkık, 18 bin 810 ağır hasarlı, 803 acil yıkılacak bina tespit ettik. Depremzede vatandaşlarımıza sağlam ve güvenli evler inşa etmek için zaman kaybetmeden çalışmalara başladık. Elazığ’da 19 bin 688 konut projesine başladık. 400 adet konutun yapımını tamamladık. Diğer konutların yapımına da süratle devam ediyoruz. Ayrıca afetlere karşı şehrimizi güçlendirmek için kentsel dönüşüm projeleri de gerçekleştiriyoruz. 9 bin 929 adedi konut ve 820 adedi iş yeri olmak üzere toplam 10 bin 749 bağımsız birimi kentsel dönüşümle yenileyerek depreme dayanıklı hale getiriyoruz. Daha güçlü Elazığ daha güçlü Türkiye” ifadeleri yer almış ancak hayata geçirilen projeler arasında okul ve sağlık ocağı gibi yapıların olmaması dikkat çekmişti.
İHTİYAÇ DUYULAN OKULLAR
İlimizde TOKİ tarafından; Yemişlik, Bizmişen, Yukarı Demirtaş, Aksaray, Gümüşkavak, Çatalçeşme, Beyyurdu ve Zafran bölgelerinde inşa edilen toplamda 20 bin konut için hiçbir okulun planlanmaması, okul yapılacak alanların dahi planda ayrılmaması ve ihaleye konulmaması bu bölgede oturmayı planlayan hak sahiplerini ciddi ciddi düşündürmeye devam ediyor.
İŞTE OKUL İHTİYACIMIZ
İşte, TOKİ tarafından inşaatı devam eden konut alanlarında duyulan okul ihtiyaçları:
6 adet Anaokulu (8 derslikli)
5 adet İlkokul (24 derslikli)
3 adet Ortaokul (32 derslikli)
1 adet Lise (16 derslikli)
3 adet Lise (32 derslikli)
YENİ İHALE YAPILACAK
TOKİ’nin yaptığı 20 bin konut ihalesinin hiçbirine okul ve sağlık ocağı binası koymaması, önümüzdeki süreçte okul ihalelerine çıkılmasını ve yapım süresinin tamamlanmasını zorunlu hale getiriyor.
Konut ihaleleri içine koymak suretiyle evlerle eş zamanda tamamlanacak okullar, hem daha ekonomik olarak devlete mal olacak hem de önümüzdeki eğitim-öğretim yılında hizmete girmeye hazır olacaktı.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Birçoğu bu yıl, geriye kalanlarının tümünün ise 2021 yılında tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek yerleşim yerlerinde ikamet eden öğrencilerin ihtiyacına cevap vermek amacıyla projelendirilen okulların takibinin ve bütçesinin il Milli Eğitim ve İl özel İdare bütçeleri ile yapılacağını ifade eden vatandaşlar, bağışçıların birçoğunun pandemi surecini gerekçe göstererek bundan vazgeçmelerinin faturasının da ilimizin öz kaynaklarına çıkartılacağını belirtiyorlar.