TBMM'nin gündeminde bu hafta neler var?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle haftalık çalışmalarına 16 Temmuz Çarşamba günü başlayacak. TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta, enerji, maden ve ekonomik alanlara yönelik önemli düzenlemeleri içeren iki ayrı kanun teklifi ele alınacak.
Genel Kurul’da ilk olarak, enerji ve maden alanlarına yönelik çeşitli düzenlemeler içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine devam edilecek. Teklifte öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:
• Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı bulunmayan projelere onay, teşvik, ruhsat ve izin verilemeyecek.
• Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ruhsat bedelinde %30 oranında indirim uygulanacak. Ayrıca, rehabilitasyon bedeli ayrı bir kalem olarak ruhsat bedeli kadar ödenecek.
• Zeytinlik alanlara denk gelen madencilik faaliyetleri için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu yararı gerekçesiyle geçici tesis kurulmasına izin verebilecek.
• Bu alanlarda her yıl için, işletme ruhsat bedeli kadar ek bir ücret ruhsat sahiplerinden tahsil edilecek.
• Yeni zeytinliklerin oluşturulması veya mevcut ağaçların taşınması için Hazine taşınmazları, 10 yıla kadar rayiç bedel üzerinden kiraya verilebilecek.
• Yenilenebilir enerji projeleri için ihtiyaç duyulan araziler, EPDK tarafından 31 Aralık 2030’a kadar acele kamulaştırma kapsamına alınabilecek.
• Aynı tarihe kadar işletmeye alınacak yenilenebilir enerji tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde %85 indirim uygulanacak.
• Enerji ithalatını azaltmak ve yerli kaynaklara dayalı üretimi artırmak için getirilen teşviklerin süresi 5 yıl daha uzatılacak.
Ekonomiyle ilgili düzenlemeler cuma günü gündeme alınacak
Genel Kurul, 18 Temmuz Cuma günü itibarıyla ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmeye başlayacak. Bu teklifte yer alan maddelerden bazıları şöyle:
• Ticari döviz işlemleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin alınması zorunlu hale gelecek.
• Faaliyet iznine tabi anonim şirketler için izin ve ücret tarifeleri yasal çerçeveye alınacak.
• Bazı fosil yakıtlı ve hibrit araçların ÖTV matrahlarında ve oranlarında değişiklik yapılacak.
• Verimli yatırımları desteklemek amacıyla uygulanacak indirimli kurumlar vergisi, en fazla 10 hesap dönemi ve %60 oranıyla sınırlanacak.
• LPG dağıtıcıları, başka bir dağıtıcıdan toptan LPG alabilecek, ancak bu ürünü başka bir dağıtıcıya satamayacak.
Meclis üç gün boyunca kesintisiz çalışacak
Kanun tekliflerinin kapsamı ve maddelerinin yoğunluğu nedeniyle TBMM, bu hafta cuma, cumartesi ve pazar günleri de çalışmalarına devam edecek. Genel Kurul’un hafta sonunda da mesaisini sürdürerek teklifleri tamamlaması hedefleniyor.
Diğer gündem başlıkları da şekillendi
TBMM’nin bu haftaki takvimi yalnızca yasa teklifleriyle sınırlı kalmayacak. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Ayrımcılığın Önlenmesi Alt Komisyonu, yeni dönem çalışma planını belirleyecek. Ayrıca, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek.
Öte yandan, siyasi partilerin grup toplantıları da çarşamba günü Meclis’te yapılacak. Söz konusu toplantılarda, liderlerin kanun teklifleri ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaları bekleniyor.