TARLADAN SOFRAYA

Kısa bir söyleşi yaptık:
 Kendinizden Bahsedermisiniz?
Ben Abdulkerim AFİŞİN 1955 Elazığ doğumluyum

 TARLADAN SOFRAYA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kısa bir söyleşi yaptık:
 Kendinizden Bahsedermisiniz?
Ben Abdulkerim AFİŞİN 1955 Elazığ doğumluyum. İki kız İki erkek olmak üzere dört çocuk babasıyım.12 yaşımdan beri fırıncılıkla uğraşıyorum.15 yıl Keban'da 29 yıl Elazığ'da olmak üzere 44 yıldır bu mesleğin içerisindeyim.
 
Neden Bu Meslek?

Eskiden bu meslekte gelir daha iyi olduğu için ve sevdiğim için bu mesleği tercih ettim.Tabiki birazda hayatın vermiş olduğu şartlardan dolayı buralara geldik.İşimi severek yapıyorum.El becerim çoktu,yeni şeyleri denemekten hoşlanıyordum,temizlik ve tertibede önem veren birisiyim.Yani bazı özellikler olduğundan bu işin bana uygun olduğuna karar verdim.Esnaflar arasında belkide en fazla mesai saati olan fırıncılardır. Fırıncılık çok meşakkatlidir ve çok teferruat isteyen bir iş dalıdır. Ekmek bir sanattır ve bu zor uğraşı olan sanat ile haşır neşir olmak hoşken kimi zamanda nahoştur. Fırıncılık aslına bakılırsa bir iş değildir, fırıncılık bir hayat tarzıdır. Hayat tarzı olmasının sebebi bu mesleğin sahibine getirdiği bir takım hdigererdir. Fırıncı bir kimse işkoliktir, tatil düşünmez, sürekli iş düşünür. Geceleyin herkes yatağında mışıl mışıl uyurken herkesin sabahleyin kalktığında kahvaltısında yediği o sıcacık ekmekleri yapandır fırıncı. Gecesi gündüz olan gündüzüde gecesi olandır. Tek tatil günleride bayram olandır. Dışarıda kar yaparken sırtını fırına verip yağan karı izlerken çayını yudumlamaktır.

 
Günde Yaklaşık Kaç Ekmek Satıyorsunuz?Kaç Saat Çalışıyorsunuz?
 Günde 1000-1500 arası ekmek çıkartıyoruz.Sabah-öğlen -akşam olmak üzere toplam 12 saat çalışıyoruz.Dinlenmeye pek vaktimiz kalmıyor.Yinede şükürler olsun...
 
Vatandaşın Gözünde Fırıncılar Nasıl?
 Vatandaşın gözünde fırıncı mahdigerenin olmazsa olmazıdır.Kahvaltıya tırnaklı pideyle başlayan müşterilerimiz bizim çalışmalarımızı daha iyi gözlemliyorlar.Artık müşteriden öteye geçtik aile olduk mahdigerelimizle..Çünkü sabah akşam belkide öğlen bile fırındalar..
 
Fırıncılar Odasından Beklentileriniz Nelerdir?
 Fırıncıların haklarının savunulmasını mesela ekmeğin kalitesini düşürüp ucuza ekmek satanların önlenmesini istiyorum.Sigortasız işçi çalıştıranları ve maliye kaydı bulunmayan fırınların bulunup denetlenmesini de istiyorum.Haksızlığa karşıyım.
 
Mesleğinizin Zorlukları Nelerdir?
 
 
Mesleğimizin zorlukları çok sonuçta burası bir imalathane uzun süre ayakta durmak sabah gün doğmadan işe gitmek akşam geç saatlere kadar çalışmak ta zorlanıyoruz.Sürekli hijyenin sağlanması için temizlik yapmak ve en önemlisi yaz aylarında ve ramazan ayında iki kat sıcağa maruz kalmak işimizin en zor yanı..

Elazığ’da ekmek ve pide yapan fırıncılar, sıcak havaya ve fırın ocağının ateşine rağmen oruç tutuyor.Ramazan ayında iftar sofralarına ekmek ulaştırabilmek için çabalıyoruz.Sıcak fırının karşısında çalışmak kadar zor bir iş yok.Kışın sefasını çektiğimiz ateşin yazında cefasını çekiyoruz yinede şikayetçi değiliz..

 
İşinizi Severek mi Yapıyorsunuz?Mesleğimi severek yapıyorum fakat bazı müşterilerin saygısızlığı ve hor görmeleri daha verimli ve istekli çalışmamıza engel oluyor.Kimi müşterilerimiz çok anlayışlı kimi de fazlaca kaba..2 dakika beklemeye tahammülleri yok inanın bizim elimizdede yapacak bişey yok sıraya koyarak işlemleri yapmaya çalışıyoruz.İsteklere cevap veriyoruz.Biraz daha anlayış bekliyoruz.
 
Fırıncının Görevleri Nelerdir?

 Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb.) çıkartır, Pişme durumunu eliyle kontrol eder.Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar.
 
Fırında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 Un,su,tuz,şeker,yumurta,yağ,maya,susam,pekmez,içli pide malzemeleri,uzun saplı ağaç kürek,odun,terazi,hamur teknesi,hamur yoğurma kazanı,hamur tahtası,hamur tezgahı,hamur kesme aleti gibi malzemeler kullanılıyor.
 
Fırıncı Özellikleri Nelerdir?
 El becerisine sahip el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen el ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip yeni şeyleri denemekten hoşlanan,temizlik ve tertibe önem veren bedence güçlü kimseler olmaları beklenir.
 
Vatandaşlardan Beklentileriniz Nelerdir?
 Vatandaşlarımızdan istediğim biz mesleğimizi icra ederken bize daha hoş görülü davranmaları ve pideleri hepimizin sağlığı için el ile değil gözle seçmeleri fırıncının tek bir kişiye değil bütün mahdigereye hizmet verdiğini düşünmelerini rica ediyorum.
 
Son Olarak Söylemek İstedikleriniz Nelerdir?
 Son olarak  biz işimizden müşterilerimizden genelde çok memnunuz mahdigerede bir aile gibi geçiniyoruz. Kimseyi kırmadan incitmeden herkesin isteklerine cevap vermeye çalışıyoruz. Herkes işinin ehli olup dürüst çalıştığı sürece o işte yalan hile olmaz, herkes memnun kalır...
Size ve Hakimiyet Gazetesine de teşekkür ediyoruz.İyi çalışmalar...