Peynir üreticileri dertli

Elazığ mutfağının temel unsurlarından biri olan sofraların vazgeçilmezi tulum peynirinin fiyatı vatandaş ve üreticiyi ikiye böldü. Kimi vatandaş, peynirin kilosunun 400 lirayı geçmesinden şikayet ederken üreticiler ise bu fiyatların bile maliyetleri karşılamadığını savunuyor.

Peynir üreticileri dertli

Elazığ’da özellikle kahvaltı sofralarının  vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tulum peyniri, son aylarda yaşanan fiyat artışlarıyla gündemde. Kimi vatandaş, peynirin kilosunun 400 lirayı geçmesinden şikayet ederken; üreticiler ise bu fiyatların bile maliyetleri karşılamadığını savunuyor.

Sektör, binlerce ton tulum peyniri üretimiyle Elazığ’a yıllık yaklaşık 3 milyar TL katkı sunarken 6 binin üzerinde kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Ünlü tulum peynirimiz Tarım ve hayvancılığın yanı sıra üretim, ambalaj ve pazarlama alanlarında önemli bir ekonomik yapı oluşturuyor.

Elazığ’da sektörün önemli isimlerinden Şavak Albay markasıyla Türkiye’nin birçok iline tulum peyniri ulaştıran İsmail Albay ile sektörün sorunlarını konuştuk.

Peynir üreticileri dertli

MERA PROBLEMLERİ DEVAM EDİYOR 

Albay yaptığı açıklamada, “Meraların yol sorunu bitmiyor. Ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz. Kış şartlarının zorlu geçmesi nedeniyle stabilize, toprak yollar çok erken deforme oluyor. Her yıl düzeltilmesi gerekiyor.  Yaylalarda konaklanan yerlerde hayvanlar içme suyu sorunu var.  Hayvanların suya kolay ulaşımı için projeler geliştirilmesi gerekiyor. Diğer en büyük sorunumuz meraların yıllık kiralama ücretleri, devletin belirlemiş olduğu rayiçler çok yüksek, özelleri söylemiyorum bile onlar devletin koymuş olduğu fiyatların iki katını istiyor” dedi. 

Peynir üreticileri dertli

SEKTÖRÜMÜZ HER GÜN ERİYOR 

Albay sözlerine şöyle devam etti: “Üretici kazanamıyor, imalatçı kazanamıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Babadan gelen mesleğimizi bırakmayı düşünüyorum. Tulum peynirinin kilogramını 400 liradan satıyoruz. Vatandaş pahalı diyor. Biz bu fiyata kendimizi kurtaramıyoruz. Artan maliyetler karşısında yüksek enflasyona yenik düşüyoruz. Her yıl bir önceki yılı arar hale geldik” diye konuştu. 

Peynir üreticileri dertli

SÜT VERİMİ YARI YARIYA DÜŞTÜ 

Albay “ Bahar aylarında süt verimi çok iyiydi. Yağışlar yeterince yağmadı. Otlar kurumaya erken başlayınca süt azaldı. Temmuz ayı itibariyle nisan ayında aldığımız sütlere göre verim yarı yarıya düştü” diye kaydetti.

Peynir üreticileri dertli

ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR 

İsmail Albay “ Et fiyatları yeterince artmadı. Üretici kuzularını satamadı. Geçen yıl arpa 6 lira 75 kuruş ile 7 lira 25 kuruş arasındaydı. Bu yıl fiyatı 13 liraya dayandı daha da artar. Yem fiyatları sürekli artıyor. Maliyetler yüzde 100 artarken et fiyatlarındaki artış yüzde 20 civarında. Sıkıntılarımız her geçen yıl artıyor.  Bizim işimiz üreticilerle dönüyor. Ciddi anlamda onlarda sıkıntı var. Devlet destekleri artırmazsa hayvancılık yapacak kimse kalmaz” ifadelerini kullandı.