Otomotivde yeni kriz: Dev markalar üretimi askıya alıyor
Küresel otomotiv sektörü yeni bir krizle sarsılıyor. Çin'in ihracatı durdurmasıyla düşük maliyetli ancak kritik öneme sahip parçalar bir anda piyasadan silindi. Nissan'dan Honda'ya kadar dev markalar üretimi kısmak zorunda kaldı.
Küresel otomotiv sektörü, pandemi ve önceki çip krizlerinin yaralarını sarmaya çalışırken bu kez Hollanda ile Çin arasındaki gerilim kaynaklı yeni bir tedarik darbesiyle karşı karşıya. Hollanda hükümetinin, Çinli Wingtech’e ait çip üreticisi Nexperia’nın kontrolünü devralması; Pekin’in sert misillemesiyle birlikte sektörde domino etkisi yarattı. Kriz, Nissan, Honda ve Bosch gibi dev markaların üretim planlarını doğrudan etkiledi.
KRİZİN MERKEZİNDE BU ŞİRKET VAR
Hollanda, güvenlik endişeleri ve “ciddi yönetim eksiklikleri” gerekçesiyle eylülde Nexperia’nın kontrolünü fiilen üstlendi. Bu karar Pekin’in tepkisini çekti ve Çin, Nexperia çiplerinin ihracatını durdurarak ilk büyük karşı hamleyi yaptı. Kısıtlamalar daha sonra gevşetilse de Çin, sevkiyatların tamamen normale dönmesi için Hollanda’nın kontrolü geri bırakmasını şart koştu. Bu süreçte üretim zinciri kısa sürede tıkandı.