OSB'DE KAN DAVASI ÇIKABİLİR!

Şu cazibeli iller şeysisi gündemimize girdiğinden beri karışık olan kafam şimdilerde tehlikeli düşüncelere kapılmaya başladı

OSB'DE KAN DAVASI ÇIKABİLİR!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şu cazibeli iller şeysisi gündemimize girdiğinden beri karışık olan kafam şimdilerde tehlikeli düşüncelere kapılmaya başladı. Şöyle ki; 

Pek fazla şeyin izah edilmediği cazibeli iller programına göre öğrendik ki yatırımcılar organize sanayi bölgelerine yatırım yapınca 6. Bölgelere uygulanan teşvik indiriminden faydalanabilecekler. Yani 6. Bölgeden faydalanma şartı OSB’lere yatırım yapmaktan geçiyor. 

Şimdi ilk paragraftaki tehlike vurgusuyla bir üst paragraftaki teknik izahı nasıl bir araya getireceğimi merak ediyorsunuz, farkındayım. Hemen anlatmaya başlayayım… 

Biliyorsunuz, bizim OSB’de sanayi yatırımı kadar da tarım yatırımı var. Yani sanayici sayısıyla hıyar yetiştiricisi sayısı neredeyse aynı! Nasıl böyle olmuş, kim buna izin vermiş, bilmiyorum. 

Bu meseleyi düşünürken aklıma “Davaro” filmi geldi. Rahmetli Kemal Sunal ile Şener Şen ustanın başrollerini oynadığı efsane filmin konusunu hatırlatmama gerek yok sanırım. 

Bizim eski Yeşilçam filmlerinde mizah sadece güldürmek için yapılmazdı. Mutlaka araya bir mesaj sıkıştırılırdı. Hatırlayın, Davarolarla Hıyarolar arasındaki kan davası Davaroların hıyar tarlasına saldırmasıyla başlamıştı. 

Şimdi Allah muhafaza, cazibeli illerin büyüsüne kapılacak yatırımcılar OSB’ye müracaatta bulunup yer isteyecekler. Eee, mevcut yerlerin çoğu hıyar tarlası! 

Bir düşünsenize, yeni yatırımcı sanayici, hıyar tarlası sahibi sanayicinin hıyarlarına dadanmış, hıyar tarlası sahibi sanayici de yeni gelen sanayiciyi hıyar tarlasına girip hıyarları zayi ettiği için çekip vurmuş! (Bir cümlede bu kadar çok hıyar kelimesini kullanana yemek ısmarlayacağım!) Alın size kan davası işte. 

Ben OSB yetkililerinin bu tehlikeyi öngördüğünü düşünüyorum. Baksanıza, nalburdan berbere, berberden semer ustasına kadar herkes cazibeli iller meselesinde basın açıklaması yaptı, görüşlerini açıkladı, OSB’den tık yok! Belli ki korkuyorlar! 

Veya mevcut OSB’nin uzmanlık alanı hıyar yetiştiriciliği olduğu için sanayi yatırımları konusunda fikir beyan edemiyorlar! Yılların tecrübesinin verdiği bilgi birikiminin buna izin vermeyeceğini düşünecek olursak ilk ihtimal daha mantıklı geliyor. Kan davası çıkmasından korkuyorlar, kesin! 

Şu cazibe şeysini de tam öğrenemedik ki. Hıyar yetiştiricilerine devlet bir imkân verse bizim OSB’e çok canlanır! Hatta mevcut yatırımcı kapasite artırımına giderek 6. Bölge teşviklerinden bile faydalanabilir. 

Hıyar yetiştiriciliğinde kapasite nasıl arttırılır bilmiyorum. Ne bileyim, belki İsrail tohumu falan kullanırlar! Lezzetsiz oluyorlar ama verim artabilir. 

Amaaan, dert etmeğe gerek yok. Hıyar kapsama alanına bir girsin, gerisi gelir. Nasıl olsa bizim OSB’nin uzmanlık alanı hıyar tarlaları! Onlar gerekeni yaparlar… 

***** 

Başka illerin OSB’sine gittiğinizde burnunuza bin bir çeşit sanayi maddesinin kokusu geliyor. Burnunuzun direği çatlıyor vdigerahi. 

Bizim OSB öyle güzel ki, buram buram hıyar kokuyor! 

 

 

SORULAR 

1.Mevcut OSB kaç dönüm arazi üzerine kurulmuştur?

2.Ne kadarı fabrika alanıdır,ne kadarı da sebze meyve ekiminde kullanılmaktadır? 

3.Amacı dışında kullanılan OSB arazilerine izinler ne zaman verilmiştir?

4.OSB arazilerinin tarım arazisi olarak kullanılması mevzuata uygun mudur? 

5.Cazibeli iller kapsamında kaç yatırımcı müracaatta bulunmuştur? 

        6-Müracaatların hepsinin kabul edilmesi halinde OSB’de yeterli arazi var mıdır?

7.OSB'nin altyapısı büyük yatırımlar için yeterli midir?

Son sorum da şu olsun… 

OSB’de yılda kaç ton hıyar yetiştirilmektedir!?