Ortaç: 'Süt üreticileri zor durumda'
Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, Elazığ'da üretim maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen çiğ süt alım fiyatlarının geçen yılın altında kalmasından dolayı süt üreticilerinin zor günler yaşadığını ifade etti.
Elazığ’da üretim maliyetlerinin sürekli artmasına rağmen çiğ süt alım fiyatları geçen yılın altında kalmasından dolayı süt üreticileri zor günler geçiriyor. Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, kendi işleme fabrikalarını kurarak bu sorunu çözmek için büyük bir çaba gösterdiklerini açıkladı.
Başkan Ortaç, gazetemize yaptığı özel açıklamada “Türkiye’de son bir yıldır süt üreticilerinin ciddi sıkıntıları var. Ülkemizde 2-3 yılda bir hayvancılıkta krizler oluşur. Bu yıl maalesef et yönünde değil de sütte sorunlar var. Tüketicinin alım gücünün düşmesi ve piyasaya süt arzının fazla olması bu krizi de tetikliyor. Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatını 17 lira 15 kuruş olarak belirlerken belirlemiş olduğu fiyat Türkiye’nin birçok noktasında uygulanamıyor ve daha düşük seviyede tüketici sütünü satma zorunda kalıyor” dedi.
SÜTÜN LİTRE MALİYETİ 20 LİRAYA YAKLAŞTI 14 LİRADAN ALIM YAPILIYOR
Son 7-8 ay zarfında maliyetler yüzde 50 artarken süt fiyatlarının geçen yılki fiyatların altına düştüğünü ifade eden Ortaç “Türkiye’de sütün yaklaşık %80’ini küçük aile işletmeleri üretiyor. Bu sütler toplama süte girdiği için özel firmalar bunu fırsata çevirerek sütü çok ucuza alıyorlar. Üreticiyi, sanayicileri mağdur ediyorlar. Son 7-8 ay zarfında maliyetler yüzde 50 artarken süt fiyatları geçen yılki fiyatların altına düştü. Biz birlik olarak üreticiyi mağdur etmemek adına zararına süt alıp satıyoruz. Fiyatlarımızı geri çekmedik, direndik üreticinin o sıkıntılarını gidermeye çalıştık. Bugün biz 14-15 lira bandında süt alımı yapıyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve çevre illerde öyle bir piyasa yok. Bu fiyatın çok altında süt alımı yapılıyor. Bu yüzden birlik olarak sorun yaşıyoruz. Biz birlik olarak güçlü olduğumuz için aradaki farkı tolere edebiliyoruz ama süt birliği olmayan yerlerde üretici çok mağdur ediliyor. Bir litre sütün üreticiye maliyeti 20 liraya yaklaştı. Üreticinin sütü para etmediği zaman Türkiye’de hayvancılığın gelişmesi mümkün değil. Süt para edecek ki ette para etsin” diye kaydetti.
GÜNLÜK 50 TON SÜT TOPLUYORUZ
Başkan Ortaç sözlerine şöyle devam etti:“ Son iki aydır tabiri caizse sütü satmak için gece gündüz çalışıyoruz. Günde 50 ton üreticilerden süt topluyoruz ve bu sütü aynı gün satmak zorundayız. İlimizde bu sütleri işleyecek fabrikamız olmayışından dolayı civar illere göndermek zorundayız” diye konuştu.
FABRİKAMIZ TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Son 3 yıldır süt satışlarında sürekli sorun yaşadıklarını kaydeden Ortaç “ Bu sorunu ortadan kaldırmak için gerekli adımları attık. Fırat Kalkınma Ajansı’ndan yüzde 70 hibeli civar illerde olmayan pastörize süt ve süt ürünleri işleme fabrikası kurmak için gerekli protokoller imzalandı. Önümüzdeki aylar içinde fabrikanın ihalesi yapılacak. Gelecek yıl kendi süt ürünlerimizi markamızla piyasaya sürmek doğrudan tüketiciye ulaştırmak ve üretici ile tüketici arasında oluşan büyük fiyat farkını minimize etmek istiyoruz. Üreticimiz sütünü bölgemizde en pahalı sütünü satarken üreticimizde bu süt ürünlerini daha makul bir fiyattan satın alabilecek. Bizim amacımız kesinlikle kâr etmek değil. Amacımız süte değer katmak, ilimize katma değer ve istihdam yaratmaktır. Sütümüzü işleyip gerekirse belirli bir süre bekletmek istiyoruz. Bugünkü şartlarda böyle bir imkânımız yok. Türkiye’de hiçbir süt birliğinin ya da damızlık birliğinin kendine ait bir süt işleme fabrikası yok. Bu ülkemizde bir ilk olacak.” dedi.
BİRLİĞİMİZ TÜRKİYE’DE İLK 100 ARASINDA
Ortaç, “ Ülkemizde 12 binin üzerinde tarımsal birlik ve kooperatifler var. Tarım ve Orman Bakanlığı 105 tanesine birinci derecede tarımsal örgüt sertifikası verdi. Bunlardan bir tanesinin birliğimiz olmasının gururunu yaşıyoruz. Bunun üyelerimize ciddi katkıları olacak. Örneğin birlik üyesi bir vatandaşımız buzağı desteğinden %20 daha fazla yararlanacak. Çiğ süt desteklerinde litre başına 1 lira verilirken bu sertifikadan dolayı üreticilerimiz 2 lira destek olacak. Toplamına baktığınızda çok ciddi rakamlar ortaya çıkıyor. “
ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEDİK
Ortaç son olarak “ Palu ve Kumyazı- Sarıkamış köylerinde ciddi sayıda küçük aile işletmeleri var. Orada daha önce özel bir firmaya üreticiler süt veriyorlardı. Süt alımlarında sıkıntılar oluştu ve üretici sütünü satamaz hale geldi. Oradaki çiftçilerimiz gelin sütümüzü Elazığ merkezden daha ucuza alın ama sütümüz elimizden kalmasın diye bize talepleri oldu. Kuruluş amacımız o; üreticinin yanında olmak ve ürünün para etmesi. İmkânlarımızı zorladık. Yeni araç temin ederek zor imkânlarla onların sütlerini toplamaya aynı fiyatla toplamaya başladık. Yani düşünün Yazıkonak bizden 5 km uzaklıkta oradaki üreticimizden de 70-80 km uzaklıktaki sütü aynı paraya alıyoruz. Bizde üretici ayrımı yok. Günlük 500 litre sütü olanda 10- 20 litre sütü olanıda aynı kategoride değerlendiriyoruz. 20 litre sütü olan bizim için daha kıymetlidir. Çünkü günlük 20 litre süt ile kendi hayatını idame ediyor, ihtiyaçlarını karşılıyor” ifadelerini kullandı.