Memleketin bir de fenomen sorunu var
Güney Afrikalı fotoğrafçı Kevin Carter'ın 1993 yılında Sudan'da çektiği ''çocuğun başında bekleyen akbaba'' fotoğrafıyla ödül almıştı ama çocuğa yardım etmek yerine bu ölümcül anın fotoğrafını çekmeyi mesleki anlamda daha önemli gördüğü için yapılan eleştirilere dayanamayıp vicdanını sağaltmak için intihar etse de o günden bugüne benzer olayları yaşıyoruz ve izliyoruz.
Sosyal medya kullanıcılarının artması ve bu mecralarda vakit geçirme sürelerinin uzamasıyla birlikte önce içerik üreticisi ardından da fenomen diye iki kavram dilimize ve hayatımıza girmiş oldu.
İntihar teşebbüsünde bulunan bir şahsa yardım etmek ya da birilerine haber verip bunu önleme yerine sırf beğeni toplamak adına benzer olayları canlı yayınlamak furyası ne yazık ki fenomen diye ne idiğü belirsiz bir zümre oluşturdu.
Ülkeye ve çevrelerine hiçbir faydası olmayan sırf ilginçlikleri ve çoğunlukla da zararlı görüntüleri çekip bunu yayınlayarak sosyal medya kullanıcılarının merak güdüsünü okşamayı ve buradan sözde bir şöhret yakalamaya çalışanların yenilerini ise ciğerlerimizi yakan orman yangınlarıyla gördük.
Sosyal medya üzerinden itfaiyeci olduğunu söyleyen bir kadın, yeni gelen yangın ihbarına gitmeden yaptığı makyajı paylaştı. Paylaşımında dalga geçen ifadeler kullanan kadına tepki yağdı.
Yayınladığı videoda orman yangınlarından geldiğini söyleyen ve yüzündeki duman izlerini silen kadın, başka bir yangına daha gideceğini ve bu yüzden makyaj yapması gerektiğini söyledi.
Onca sorunlarla ve son günlerde de memleketin her bir yanından gelen yangın haberleriyle boğuşan Türkiye’nin ne yazık ki bir de fenomen sorunu var.
Marazlı, psikolojik problemli, her şeyden öte de halkın ve o an yaşanan dramın ve yanan ormanın yüreğinde acısını hissetmeyen, hissetmediği gibi bunlarla dalga geçen fenomen kılıklı isimleri beğendiğimiz ve engellemediğimiz sürece bunlar sinir bozmaya devam edeceklerdir.