MEB eğitim sistemini değiştiriyor!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2012 yılında yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sisteminde önemli bir değişikliğe hazırlanıyor.

MEB eğitim sistemini değiştiriyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakanlık, özellikle lise kademesinde zorunlu eğitimi daha esnek hale getirmeyi hedefliyor. Yeni öneriler arasında 3+1, 2+2 ve yaş temelli eğitim modelleri yer alırken, merkezi sınav baskısını azaltmak ve lise eğitim süresini kısaltmak da gündemde.
MEB, Türkiye'nin eğitim sisteminde köklü bir dönüşüm için çalışmalarını hızlandırdı. 2012’de yürürlüğe giren ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 sisteminin lise ayağında, özellikle 9. sınıftan 12. sınıfa kadar olan süreçte kapsamlı reformlar planlanıyor. Bakanlık yetkilileri, bu reformlarla lise eğitimini daha esnek hale getirerek, öğrencilerin bireysel yetenekleri ve mesleki tercihlerine uygun seçenekler sunulacağını belirtti.

Ayrıca, bu reformlarla Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) baskısının azaltılması ve lise eğitiminin öğrencilerin kişisel gelişimlerine daha uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Yapılması planlanan değişiklikler, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda değerlendirilecek ve paydaşlarla yapılacak istişarelerin ardından hayata geçirilecek.

4+4+4 Sistemi: Zorunlu Lise Eğitimi Tartışma Konusu

2012’de kabul edilen 6287 sayılı yasa ile zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 12 yıla çıkarılmış ve eğitim kademeleri 4+4+4 şeklinde yapılandırılmıştı. Bu düzenlemeyle ilkokul, ortaokul ve lise 4’er yıl olarak belirlenmiş ve lise eğitimi zorunlu hale getirilmişti. Ancak bu uygulama, öğrencilerin meslek edinme süreçlerini zorlaştırdığı ve bireysel yeteneklerini geliştirmelerine engel olduğu gerekçesiyle eğitimciler, uzmanlar ve veliler tarafından eleştiriliyor.

2025 yılında Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü tarafından düzenlenen bir çalıştayda, 12 yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin potansiyelini sınırladığı ve meslek seçimlerini geciktirdiği vurgulandı. Çalıştayda sistemin daha esnek ve öğrenci merkezli hale getirilmesi gerektiği öne çıktı.

MEB’in Gündemindeki Eğitim Modelleri

MEB, lise eğitim yapısını değiştirmek üzere üç farklı model üzerinde çalışıyor. Her model, öğrencilere daha fazla seçenek sunarak eğitim süreçlerini özgürleştirmeyi amaçlıyor:

1.    3+1 Modeli:

Lise eğitimi üç yıl sürecek, 12. sınıf ise üniversiteye hazırlık yılı olarak yapılandırılacak. Böylece zorunlu lise eğitimi fiilen üç yıla indirilecek. Bu model, sınav baskısını azaltmayı hedefliyor.

2.    2+2 Modeli:

10. sınıfı tamamlayan öğrencilere lise diploması verilecek. Akademik kariyerine devam etmek isteyen öğrenciler 11. ve 12. sınıflara devam edecek. Bu model, meslek edinme sürecini hızlandırmayı ve öğrencilerin erken yaşta iş hayatına atılmasını sağlamayı amaçlıyor.

3.    Yaş Temelli Model:

Zorunlu lise eğitimi yaşa göre yeniden düzenlenecek. 16 yaşını tamamlayan öğrenciler zorunlu eğitim dışına çıkarılabilecek. Hatta tüm lise eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması da gündemde. Bu model, öğrencilere eğitim sürecinde daha fazla özgürlük sağlamayı hedefliyor.

Eğitimcilerin ve Uzmanların Görüşleri

Eğitim uzmanları, bu modellerin eğitim sistemine yenilik getirebileceğini ancak sosyal eşitsizlikleri artırmaması için dikkatli uygulanması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yeni sistemin, tüm paydaşların—öğrenciler, veliler ve öğretmenler—görüşleriyle birlikte şekillendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Uygulama Takvimi ve Pilot Bölgeler

MEB, yeni modeli test etmek amacıyla pilot uygulamalara başlayacak. Bu uygulamalar, özellikle eğitimde fırsat eşitsizliğinin yaşandığı bölgelerde hayata geçirilecek. Pilot illerde ve okullarda elde edilecek veriler doğrultusunda, sistemin Türkiye genelinde uygulanabilirliği değerlendirilecek. Bakanlık yetkilileri, pilot uygulamalar sonrası elde edilen sonuçlarla sistemin nihai halinin belirleneceğini ve ülke genelinde kapsamlı bir planlamaya gidileceğini belirtti.