Malatya'da Tarım Lisesi öğrencilerinin meslek eğitiminde mısır hasadı
Malatya'da Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler tarafından yetiştirilen silajlık mısırların hasadına başlandı. Okulun 110 dekarlık uygulama alanından 600 ile 700 ton arasında rekolte bekleniyor.
Battalgazi ilçesinde bulunan Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenciler, ekimden sulamaya, gübrelemeden hasada kadar her aşamada aktif rol alarak mısır üretimi yapıyor. Böylece hem meslek öğreniyor hem de döner sermaye aracılığıyla gelir elde ediyorlar.
“TOHUM HALİNDEN HASADA KADAR HER AŞAMADA GÖREV ALIYORUZ”
Hasadı yapılan mısırlar bölgedeki besi çiftliklerine satılarak değerlendirilen uygulamalı eğitim projesinde Tarım Şube 11. sınıf öğrencisi Miraç Yardım, “Tohum halinden hasada kadar her aşamada biz öğrenciler görev alıyoruz. Sulama, sürme, gübreleme gibi işlemleri öğretmenlerimizle birlikte yapıyoruz. Döner sermaye kapsamında hem ürünleri satıyoruz hem de kazanç elde ediyoruz. Ayrıca okulumuzda çeşitli meyve ve sebzeler de yetiştiriyoruz. Geçtiğimiz üç yıl boyunca birçok projeye imza attık” dedi.
“TOHUMDAN HASADA KADAR TÜM SÜREÇTE BİZ VARIZ”
Bir diğer 11. sınıf öğrencisi Taha Bağcı ise, “Burada silajlık mısırları tohumdan hasada kadar biz yetiştiriyoruz. Gübrelemeden sulamaya kadar tüm süreçte biz varız. Hasat sonrası elde edilen gelir, döner sermaye kapsamında değerlendiriliyor. Masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar öğrencilerle paylaşılıyor. Ayrıca okul bünyesinde süs bitkileri, sebze ve kışlık ürünler de yetiştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“110 DEKARLIK ALANDA YAPTIĞIMIZ ÜRETİMDEN BU YIL 600 İLA 700 TON REKOLTE BEKLİYORUZ”
Tarım Alan Şefi Orhan Aydın da okulun tarımsal faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Yaklaşık 110 dekarlık alanda yaptığımız üretimden bu yıl 600 ila 700 ton rekolte bekliyoruz. Ürünlerimizi bölgemizde hayvancılıkla uğraşan çiftçilere silajlık yem olarak satıyoruz. Bu süreçte öğrencilerimiz gerçek tarımsal üretim deneyimi kazanıyor. Aynı zamanda döner sermaye kapsamında emeklerinin karşılığını da alıyorlar” diye konuştu.