LGS'nin son aşaması olan tercih sürecinde ebeveynlere öneriler
Rehber öğretmen Gözde Dinç LGS'nin son aşaması olan tercih sürecinde ebeveynlere önerilerde bulundu.
Gözde Dinç,”İlki 14 Temmuz 2025 itibariyle başlayıp 24 Temmuz 2025 tarihinde sona erecek Lgs tercih süreci gerek ebeveynler gerek öğrenciler için hem kaygı verici hem de heyecan vericidir. Çocuklarınızın doğru kararlar verebilmesi için bu süreçte onlara destek olmanız çok önemlidir. Bu desteği verirken onların sadece akademik başarısını değil, ilgi ve yeteneklerini de dikkate almanız önemlidir. Doğru kararlar ancak karşılıklı iletişim kurduğunuz sürece alınabilmektedir.
Lise seçimi önemlidir fakat çocuğunuzun hayatının tamamı demek değildir...
Önemli olan çocuğunuzun seçim yaparken kendisini anlaşılmış ve değer görmüş hissetmesidir. Güzel bir gelecek yalnızca bir tercihle değil; zaman, sabır ve emekle atılan güçlü adımlarla gelir. Tercih süreci bu adımın sadece başlangıcıdır.
ÇOCUĞUNUZUN KARAR VERMESİNE YARDIMCI OLUN
Çocuğunuzun adına karar vermek ya da bunu tek tarafın isteğine bırakmak yerine onun düşüncelerini paylaşmasına fırsat vermelisiniz.
GERÇEKÇİ ADIMLAR ATIN
Okul türlerini , okulun imkanlarını çocuğunuzla birlikte araştırın, tercih listenizi kesinleştirmeden önce güvenilir kaynaklardan fikir alışverişinde bulunun.
ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN VE ANLAYIŞLI OLUN
Tercih döneminde çocuğunuzun kararsız ve karmaşık duygular sergilemesi doğaldır. Düşünce ve duygularını ifade edebilmesi için onu dinleyin.
REHBER ÖĞRETMENLERDEN DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN
Süreçte zorlandığınızı hissettiğinizde, daha çok bilgiye ihtiyaç duyduğunuzda okul rehber öğretmenleriyle iletişimde olabilirsiniz”dedi.
TERCİH SÜRECİNDEKİ GENEL BİLGİLER
Gözde Dinç,”Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme 3 biçimde yapılmaktadır.
1. Yerel Yerleştirme:Yerleştirme yapılırken ikametgah,Obp, ve devamsızlık kriterleri önemlidir. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okul kayıt alanından seçilmek şartıyla en fazla 5 okul tercih edilebilecektir.
2. Merkezi Yerleştirme:Bu sınav puanına sahip öğrenciler öncelikle merkezi tercih ekranının açılabilmesi için yerel yerleştirme ekranından en az 1 okul tercih etmek zorundadırlar. Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okullardan en fazla 10 tercih hakkı vardır. Merkezi yerleştirmede öğrencinin Türkiye genelindeki tüm okullara tercih yapma hakkı vardır. (İkametgaha bakılmaksızın) Bu okullara öğrencinin yüzdelik dilimine göre yerleştirme yapılmaktadır. Sınav puanı eşit olan iki adayın aynı okulu tercih etmesi durumunda Obpsi yüksek olan adaya öncelik verilmektedir, Obpnin de eşit olduğu durumlarda adayın 6,7 ve 8. Sınıflardaki Ybp üstünlüğüne bakılmaktadır, bunun da eşit olması halinde 8. Sınıfta özürsüz devamsızlığı az olan, okul tercih sırası daha üstte olan ve doğum tarihi daha geç olan(daha küçük olan ) adaya öncelik verilmektedir.
3. Pansiyonlu Okullara Yerleştirme
Yerel veya Merkezi yerleştirme ile herhangi bir okula yerleşemeyen adaylar pansiyonlu okullara yerleşebilmektedirler. Pansiyonlu okullar sadece "Diğer Kayıt Alanı''ndaki pansiyonlu okullar ekranında açılmaktadır.
OKUL TÜRLERİ
1. Fen Lisesi:Fen ve matematik alanında yeteneği ve ilgisi olan öğrencilerin gitmesi önerilir. Öğrenim süresi hazırlık sınıfı yoksa 4 yıldır.
2. Anadolu Lisesi: Öğrencileri ilgi ve yeteneklerine, seçmek istedikleri mesleklere göre 11. Sınıf itibariyle alanlarına(sayısal,sözel, eşitağırlık) ayırarak eğitim verir. Öğrenim süresi hazırlık yoksa 4 yıldır.
3. Sosyal Bilimler Lisesi: Sosyal bilimler alanına ilgi duyan bireyler yetiştirmeyi amaçlar, bu liselerde sadece sözel ve eşitağırlık alanları bulunur. Öğrenim süresi hazırlık yoksa 4 yıldır.
4. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Tarım, sanayi, ticaret, turizm, kimya, elektrik, inşaat gibi alanlarda nitelikli aday yetiştimeyi amaçlar. Her meslek lisesinde farklı alanlar bulunmaktadır.
5. İmam Hatip Lisesi
Fen ve Sosyal bilimlerindeki derslere ek olarak Temel İslam Bilimlerinin de okutulduğu kurumlardır. Öğrenim süresi hazırlık yoksa 4 yıldır.
6. Güzel Sanatlar Lisesi
Güzel sanatlar alanında (resim, müzik, tiyatro) nitelikli adaylar yetiştirmeyi hedefler. Bu okullara Obp ve yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler de bu okullara başvurabilmektedir.
7. Spor Lisesi: Beden eğitimi ve spor alanında nitelikli adaylar yetiştirmeyi hedefler. Bu okullara Yetenek sınavı, Lgs puanı ve Obp ile öğrenci alınır. Bu ölçüt okullar arası farklı olabilmektedir. Bu nedenle okulun sitesinden güncel bilgiler takip edilmelidir.
8. Mesleki Eğitim Merkezi: Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi verilmektedir. Mesem'e kayıt için öğrencinin en az ortaokul mezunu olup 14 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
9. Çok Programlı Lise: Ögrenci sayısının az olduğu bölgelerde Anadolu Lisesini ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesini tek çatıda toplayan kurumlardır.
10. Özel Eğitim Uygulama Okulları: Özel Eğitim İhtiyacı olan öğrencilerin İlçe Özel Egitim Hizmetleri Kurulu aracılığıyla yerleştirildiği okulladır.
11. Açık Öğretim Lisesi: Uzaktan eğitim sistemi vardır. Bu liselerde sınıf geçme yerine kredi doldurma sistemi uygulanmaktadır”dedi.