KINDİK MESCİDİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Palu tarihi açıdan çok önemli bir yerdir.  Eski dönemlerden kalma yapıların sardığı Palu tarihi turizm açsından çok büyük bir öneme sahiptir.

KINDİK MESCİDİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Ali ÖZTÜRK/İlçede farklı devletler ve beylikler zamanından kalma esereler mevcuttur.  Bu eserler Palu’nun kültürünü ve tarihini oluşturmaktadır. Her bir tarihi yapı ve eser kendi döneminin izlerini taşımaktadır. Bu eserlerden bazıları günümüze kadar ulaşmış bazıları ise zamana ve beşeri şartlara yenik düşerek yok olmuşlardır. Günümüze kadar ulaşan tarihi yapılar ve eserlerde ise bazı tahribatlar oluşmuştur. Tahrip olan bu eserler ve yapılar çok değerli ve kadim bir tarihe sahiptirler.  Zamanla tahrip olmuş önemli yapılardan biri de Palu Kındik Mescididir.  Tarihi bir yapı olan Kındik Mescidi eski Palu yerleşiminin Aşağı Mahalle’sinde yer alan yapı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı harim, harime kuzeyde birleşik aynı doğrultu ve plandaki son cemaat yeri ve harimin doğusunda yer alan kare planlı bir mekândan oluşmaktadır.

ARTUKLU DÖNEMİ MİMARİSİNİN ÖZELLİKLERİNİ BULUNDURMAKTA

Güney duvarı tamamen, batı duvarı kısmen tahrip olan harimin kuzey duvarında eksende ve iki yanında yer alan açıklıklardan; eksende yer alan harime giriş kapısı iken, diğer iki açıklık pencere açıklıklarıdır. Batı duvarı sağır olan harimin doğu duvarında yer alan ve eksende yer alan basık payeden kuzey ve güney duvara atılan basık sivri kemer ile oluşan ikili açıklıktan, kare planlı bölüme geçilir. Güney duvarın doğu tarafında yer alan ve kısmen izi görülen pencere açıklığı, yıkılan bu duvarın ekseninde yer alması gereken mihrap nişinin iki yanında, iki adet pencere düzenlemesi olması gerektiğini göstermektedir. Üst örtü sistemi yıkılmış olan harim kısmı, mevcut izlere göre, eş aralıklı olarak yapılmış iki kemerle desteklenen, doğu-batı doğrultusunda sivri beşik tonozla örtülü iken, doğu yöndeki ek mekan kuzey-güney doğrultusundaki sivri beşik tonozla örtülüdür. Kuzey yönde yer alan son cemaat yeri, bugün olmasa da eski fotoğraflarında yer alan görüntülere göre eş aralıklı iki payeden birbirine ve yan duvarlara atılmış kemerlerle desteklenen, niteliği henüz bilinmeyen bir örtü sistemi ile kapatılmıştır. Yapı genelinde kullanılan taş malzemeden kesme taşlar; giriş cephesi, kapı, paye ve kemerler ile pencerelerde kullanılırken, kaba yonu ve moloz taşlar ara duvarlar ve dolgularda kullanılmıştır. Yapıyı tarihlendirebilecek net veriler bulunmasa da, plan tipi özellikleri ve son cemaat yerinin doğu cephesinde yer alan taşçı işareti, bu yapının Artuklu Dönemi içinde yapılmış olabileceğini düşündürmektedir.