Kanal boyu esnafının yeşil kuşak talebi
Elazığ'da inşa edildiği dönem önemli bir cazibe merkezi olan ancak yıllar içerisinde modernleşen şehir düzeninde cazibesini kaybeden kanal boyundaki vatandaşlar ve esnaflar, Hazardağlı Kavşağında devam eden çalışmaların bir fırsat olduğunu bu projeyle birlikte kanal boyunun yeniden düzenlenerek bir rekreasyon alanı olarak mahalleye kazandırılması gerektiğini dile getirerek Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'na seslendiler.
Elazığ’da yapıldığı dönem şehre yeni bir hava katan ve bir cazibe merkezi haline gelen kanal boyu yıllar içerisinde modernleşen ve gelişen şehir düzeninde eski cazibesini kaybetti. Kanal hem eskidi hem de özellikle yaz aylarında çocukların yüzmek için kullanmaya başlamasıyla tehlikeli bir hale geldi. Türkiye’de ve dünyada da modern rekreasyon alanlarında artık havuz tarzı yapılar yerine yeşil alanın bol olduğu, yürüyüş yolu, park ve spor alanlarının bulunduğu yapılar tercih edilmeye başlandığı günümüzde kanal boyundaki esnaf ve vatandaşlar Abdullahpaşa örneğinde olduğu gibi kanal boyunun yenilenerek mahalleye kazandırılmasını istiyorlar.
ABDULLAHPAŞA YÜRÜYÜŞ YOLU EN GÜZEL ÖRNEK
24 Ocak 2020 depreminden en fazla hasar alan Abdullahpaşa Mahallesi, depremden sonra TOKİ eliyle adeta yeniden inşa edilmişti. Konutların yapımının tamamlanmasıyla birlikte Elazığ Belediyesi tarafından mahallede harika bir proje hayata geçirildi. Gezi yolu olarak bilinen alanda Elazığ Belediyesi tarafından yürüyüş yolu, park ve spor alanları inşa edilerek yeşille birlikte muazzam bir proje mahalleye kazandırıldı.
BENZER PROJE HAZARDAĞLI İÇİN TALEP EDİLİYOR
Elazığ’da Hazardağlı Kavşağı'ndaki çalışmalar hızla devam ederken, kavşağın hemen alt kısmında bulunan kanal boyundaki esnaf da sesini duyurmak istiyor. Mikrofon uzattığımız esnaflar, kanal boyunun yıllar içinde eskiyip bakımsız kaldığını belirterek, yenilenmesini ve modern bir yapıya kavuşturulmasını talep ediyor.
“YEŞİL ALANA DÖNÜŞTÜRÜLSÜN”
Kanal boyunun artık eskidiğini belirten bir esnaf, “İçindeki su zamanla koku yapıyor. Ayrıca bakımsız. Belediye sürekli ilgilenemiyor sanırım. Bu haliyle kalmasındansa yeşil alana dönüştürülmesi daha faydalı olur. Ya tamamen yenilensin ya da düzenli bakım yapılsın” sözleriyle durumu özetledi.
“YÜRÜYÜŞ YOLU, KOŞU ALANI OLABİLİR”
Başka bir esnaf ise hem kavşak projesini desteklediğini hem de kanal boyunun benzer şekilde ele alınması gerektiğini belirtti: “Yukarıda yapılanlar güzel, ama burası da artık modernize edilmeli. Yürüyüş ve koşu yolları olabilir. Proje birleştirilip bütünlük sağlanabilir.”dedi.
“GÖRÜNÜŞÜ ÇOK ESKİ, MODERNİZE EDİLMELİ”
Uzun yıllardır bölgede esnaflık yapan bir diğer isim ise, çocukların havuza girdiğini, ancak temizlik konusunda eksikler olduğunu dile getirdi: “Bu alan yıllardır Elazığlılara hizmet veriyor ama artık yenilik şart. Görsel olarak da çok eski. Daha yeşil, daha temiz ve çağdaş bir hale getirilmesini istiyoruz. Burası çok kullanılan bir güzergâh, düzenlenmesi hem halk hem biz esnaflar için iyi olur.”dedi.
“KAVŞAK ELAZIĞ’IN KALBİ OLDU, KANAL BOYU DA PROJEYE DAHİL EDİLMELİ”
Bölgedeki bir başka esnaf ise kavşağın trafik açısından önemini vurgularken kanal boyunun bu yapıya entegre edilmesini önerdi: “Bu kavşak Elazığ’ın kalbi oldu. Ataşehir ve Çaydaçıra gibi mahallelerin trafik yükünü taşıyor. Ancak kanal boyu artık cazibesini yitirdi. Bu alan 50 metrelik bir bağlantı yoluyla daha geniş, ferah ve kullanışlı hale getirilebilir. Hem esnaflar hem sürücüler için çok daha makul olur.”dedi.
Esnafların ortak görüşü, Hazardağlı Kavşağı’yla başlayan değişimin kanal boyunda da devam etmesi yönünde. Yapılacak modern düzenlemelerle, bölgenin çehresinin tamamen değişeceği düşünülüyor.