Hazır giyime direnen gömlekçiler
Elazığ'da gömlek ustası Halil Doğan ilk işyerini açtığı 1983 yılından bu yana özel sipariş olarak her zevke göre gömlek dikiyor Gömlek ustalığı, geçmişi oldukça eskilere dayanan mesleklerden biri. Kömür ütüsünden, seri olarak makinelerde hazırlanan gömleklere geçilen bir dönemde, gömlek ustaları hazır giyim sektörüne karşı ayakta durmaya çalışıyor.
Mesleğinde yıllarını geride bırakan Halil Doğan,“Mağazaların fazla olması tabi ki işlerimizi olumsuz etkiliyor. Eskiden mağazalar yoktu ve hazır elbiseler yoktu terzi ve gömlekçiler vardı. Vatandaşlar bu sayede kıyafet alırdı, sonra konfeksiyonlar türedi ve mağazaların sayısı arttı. Terzilere de olumsuz yansıdı bize de.Bu mesleğin geçmişi çok eskilere dayanıyor ve oldu bitti vardı. Gömlekçilik farklı bir meslek ve sadece kıyafet olarak gömlekle uğraşıyorsunuz. Ceket, pantolon veya bir yelek üzerine çalışmıyoruz. Bunlar zaten daha farklı, gömlek dikmek da farklı. Her birinin yapımı ve kullanış şekli değişiklik gösteriyor. Eğer bana yeniden bir meslek seçin deselerdi yine gömlekçi olmayı isterdim” dedi.
GİYİNMEK BİR ZEVK İŞİ
Doğan,“ Ben uygun dikiyorum. Kumaş parası ve dikim parası alıyorum. Ama benden bir gömlek giyen o kadar mutlu oluyor ve memnun kalıyor ki bir daha beni bırakmıyor" Konfeksiyon üretimi başlayınca işler değişti. İnsanlar mağazalara gidiyor ve belli kalıplara göre üretilen elbiseler, gömlekler alıyor. Ama zevk sahibi olanlar hâlâ terzilerle çalışıyor" dedi.