HAYIR ÇARŞISI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

Veren elle alan elin birbirini görmediği, ancak birbirine ulaştığı Hayır Çarşısı'na Elazığlıların ilgisi oldukça fazla

HAYIR ÇARŞISI YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Veren elle alan elin birbirini görmediği, ancak birbirine ulaştığı Hayır Çarşısı’na Elazığlıların ilgisi oldukça fazla.

RAMAZAN’DA BAĞIŞLAR HAYIR ÇARŞISI’NA

Elazığ Belediyesi Hayır Çarşısı’na bağış yapmak isteyen vatandaşlar Vakıflar Bankası Fırat Şubesi 445005502108 nolu hesap numarasına bağışta bulunabiliyor.

Hayır Çarşısı için vatandaşlar evlerinde kullanmadıkları, ihtiyaçlarının olmadığı malzemeleri bir telefonla çarşıya gönderiyor. Hayır Çarşısı yetkilileri de yardıma muhtaç kişilere bu eşyaları iletiyor. Vatandaşların 153 Beyaz Masa veya 225 19 21 numaralı telefonları aramaları yeterli oluyor.

Belediye Hayır Çarşısı Sorumlusu Selahattin Canpolat,  şu ana kadar 3 bin 200’ün üzerinde ailenin çarşıdan aylık alışveriş yaptığını belirterek, bu projenin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Hakimiyet Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz Hayır Çarşısı ile ilgili bilgiler veren Canpolat, toplumun bütün katmanlarının Hayır Çarşısı’na bağış yaparak bir hayra imza atmaları gerektiğini kaydetti.

Her ay kuru gıda ve bakliyat ürünlerinin yenilendiğini ifade eden Canpolat, amaçlarının Hayır Çarşısı’na daha çok yardımı sağlamak olduğunu belirtti.

BİRLİK – BERABERLİK KÖPRÜLERİ KURUYORUZ

Elazığ Belediyesi Hayır Çarşısı Sorumlusu Selahattin Canpolat, vatandaşlar arasında birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik duygularıyla köprüler kuran Hayır Çarşısı’nda, bay-bayan ve çocuk giyimi, beyaz eşya, mobilya ve gıda reyonlarının yer aldığını belirtti.

YANILMAZ BÜYÜK ÖNEM VERİYOR

Çarşının kuruluş sürecinden bahseden Canpolat, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve eşi Nebahat Yanılmaz’ın birime ayrı bir önem verdiğini kaydederek, “Elazığ Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz’ın Çarşamba günleri düzenlediği halk günleri neticesinde böyle bir çarşıya ihtiyaç duyulduğunu görünce eşi Nebahat hanımefendiyle bu çarşının kurulması için gerekli çalışmaları başlattı. O tarihten itibaren hem başkanımız hem de eşi buraya büyük önem vererek Belediye’nin birçok imkânlarını sunuyorlar” dedi.

3 BİNİN ÜZERİNDE İHTİYAÇ SAHİBİNE HİZMET VERİYORUZ

Şu anda kayıtlı bulunan 3 bin 200’ün üzerinde ihtiyaç sahibine hizmet verdiklerini ifade eden Canpolat, “Hayır Çarşısı ilk açıldığında çok yoğun bir taleple karşılaşıldı. Kurulma aşamasında görev yapan arkadaşlarımızdan devraldığımızda 2 bin 500’e yakın kayıtlı ihtiyaç sahibi vardı. Bunlar arasında sonradan iş sahibi olan veya imkânlarını düzeltebilmiş vatandaşların elenmesi ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin buradan faydalanabilmesi için yeniden tahkikat çalışması yaptık. Bu çalışma sonrasında 400-450’ye yakın kişinin kayıtlardan çıkarılmasını uygun gördük. Daha sonra aldığımız yeni başvurularla birlikte şu anda 3 bin 200 kişinin üzerinde ihtiyaç sahibi vatandaşımıza hizmet veriyoruz” diye konuştu.

ÇOK TİTİZ ÇALIŞIYORUZ

Hayır Çarşısı Sorumlusu Selahattin Canpolat, tüm çalışanlarıyla birlikte büyük hassasiyet gösterdiklerini ve çalışmalarını büyük titizlikle yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu: “Burada kesinlikle duygusdigerığa yer vermemeliyiz. Buranın sorumlu müdürü olarak tüm ekibimizle birlikte çok hassas bir çalışma yürütüyoruz. Hayırseverlerin buraya bağışlamış olduğu malzemelere gözümüz gibi bakıp gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çok titiz hareket ediyoruz.  Görevli arkadaşlarımıza bu anlamda kesin talimatım var. Mesela, ‘Bizim burada içtiğimiz çayı, kullandığımız şekeri sakın ha çarşıdan karşılamayasınız. Bir paketten ne olur demeyin, bunun ahireti var unutmayın’ demişimdir. Bugünün yarını da var, hesap günü var. Bu nedenle biz tüm çalışanlarımızla beraber gerekli hassasiyeti gösteriyoruz.”

ELİMDE POŞET GÖRÜRSENİZ ÜSTÜMÜ ARAYIN

“Buraya gelen her bir mercimek tanesinin bile üzerimizde vebali var” diyen Canpolat sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik görevlilerine benim bir talimatım var. ‘Eğer bir akşam ben buradan elimde bir poşetle çıkarsam ve siz de bunu görürseniz elimdeki poşete bakın. Bunu yapmazsanız ertesi gün gelmeyin ve burayla ilişkinizi kesin’ dedim. Çalışanlarımızın da bu konuda dikkatli davranması elbette beni mutlu eder.”

ALIŞVERİŞ KARTI VERİLİYOR

Canpolat, başvurusu kabul edilen ihtiyaç sahiplerine aylık 250 puanın yüklendiği alışveriş kartları verildiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “İhtiyaç sahibi kişi buraya müracaat ettiğinde hemen aynı gün tahkikatı yapılıyor ve kendisine olumlu veya olumsuz dönüş yapılıyor. Başvurusu kabul edildiği takdirde buraya geliyorlar ve kendilerine kredi kartı şeklinde bir sosyal kart veriliyor. Bu karta aylık 250 puan yüklüyoruz. Bu puanların 100’üyle gıda malzemesi alınabilirken geri kalanını da giyim veya mobilya malzemelerinde kullanabiliyorlar.”ı

 

VATANDAŞLARIMIZ ÇOK DUYARLI

 

Canpolat, Elazığlı işadamlarının, esnafların, STK’ların ve vatandaşların duyarlı davranarak Hayır Çarşısı’na katkıda bulunduğunu söyledi. Hayırseverlerin hassasiyetleri ile ilgili bazı anekdotları da paylaşan Caanpolat şöyle konuştu: “Size çok etkilendiğim bir olaydan bahsetmek istiyorum. Bir gün kar yağışı nedeniyle aracımı çıkaramamıştım ve toplu taşıma aracına binerek buraya geldim. Beni tanıyan otobüs şoförü asgari ücretle çalışmasına, kendisi ihtiyaç sahibi olmasına rağmen 100 TL verdi ve ‘Ben de Hayır Çarşısı’na katkıda bulunmak istiyorum’ dedi.  Bende bu kardeşimizin parasıyla 13 kilo mercimek alarak getirdim ve o kardeşimizin adına ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Yine asgari ücretle çalışan bir kardeşimiz 10’ar kiloluk gıda malzemeleriyle koliler hazırlamış ve ‘Bir yıllık çalışmamın karşılığında zekatım bu kadar tutuyor. Bunları bizim adımıza dağıtın lütfen’ diyerek kolileri çarşımıza getirdi. Yine yakın zamanda ben yokken bir vatandaş buraya 500 TL bırakıp gitmiş. Kendisine ulaştım ve gelip parasını almasını, bu parayla malzeme alarak çarşımıza getirmesini rica ettim. Vatandaşta emekli öğretmen olduğunu, Arapgir’de oturduğunu tekrar gelmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, kendisi adına bu alışverişi bizim yapmamızı rica etti. Ben de indirimli fiyatla 110 koli yumurta aldım ve faturasının fotoğrafını da kendisine gönderdim. Biz burada bir bekçi gibi görev yapıyoruz. Çarşımıza destekle bulunması için işadamlarımızı ziyaret ettiğimizde bize duydukları güven nedeniyle gerekli katkıyı sunuyorlar.”

 

İKİNCİ EL ÜRÜNLERİN TADİLATI YAPILIYOR

 

Canpolat, vatandaşların evlerinde kullanmadıkları ve çarşıya getirdikleri giysilerin, mobilyaların tadilatlarının yapıldığını ve ihtiyaç sahiplerine temiz bir şekilde ulaştırıldığını belirterek, “Vatandaşlar artık giyinmediği giysilerini buraya gönderdiğinde atölyemizde bunların tasnifi yapılıyor. Atölyede bulunan görevlilerimiz daha sonra bu ikinci el ürünlerin tadilatını yapıyor. Ütüsüne kadar yapılarak çarşıya teslim ediliyor. Ancak çok yıpranmış veya lekeli ürünleri ayırarak daha sonra imha ediyoruz. Yine gelen mobilyalar mağdur vatandaşlarımızın çok işine yarıyor” dedi.

 

İNSANLARIMIZ GELİP BURAYI GÖRSÜN

 

Hayır Çarşısı Sorumlusu Selahattin Canpolat son olarak insanların Hayır Çarşısı’nı mutlaka gezip görmesi gerektiğini, sistemlerini gördükten sonra herkesin imkanı ölçüsünde destek olacağına inandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen okul ziyaretlerimiz oluyor. Öğretmenlerimiz sınıflara duyuru yapıyor ve öğrencilerin pirinç, mercimek, bulgur vs hangisini arzu ederlerse 1 kilo getirmesini, Hayır Çarşısı’na katkıda bulunmasını istiyor. İlkokul 1. Sınıfa giden bir çocuk anne-babasıyla markette alışveriş yaparken ihtiyaç sahipleri için de 1 kilo gıda malzemesi aldığında o yaşta merhamet duygusu, iyilik yapma, hayırda bulunma davranışları aşılanmış oluyor. Hayırseverlerimizi buraya davet ediyor ve gezip görmelerini istiyoruz. Burayı gezip fikir edinebilirler. Her gelenin buradaki dar gelirli insanlarımızı ve bizlerin çalışma sistemini gördükten sonra mutlaka imkanları ölçüsünde katkıda bulunacaklarına inanıyorum.”