HATADA ISRAR
Şehrimizin her alanda gelişmesi kalkınması ve ilerlemesi yönünde yapıcı ve yönlendirici haberleri ile kamuoyunun takdirini kazanan Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz gü
Şehrimizin her alanda gelişmesi kalkınması ve ilerlemesi yönünde yapıcı ve yönlendirici haberleri ile kamuoyunun takdirini kazanan Hakimiyet Gazetesi olarak geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi sitesinde de yayınlanan bir basın açıklamasını gündeme taşımış ve bu açıklama ışığında kurumun, şehrimiz eğitimi ile ilgili çalışmalarda geç kaldığını ifade etmiştik.
Hiçbir kurum, kuruluş ve şahsı hedef almadan sadece kendi basın açıklamalarında, zamanlama ve planlama konusunda kendilerini çok bariz bir şekilde ele veren bir konuya dikkat çekmiş ve bu konuda sorumsuzluk örneği gösterildiğini dile getirmiştik.
Ancak bu haberimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin oldukça zoruna gitmiş olacak ki hukuk bürosu marifetiyle sanki haberde bir iftira ya da kurum ve şahsı küçük düşürücü, şahsiyetlerini rencide edici bir cümle ya da ifade varmış gibi noter aracılığı ile düzeltme metni gönderilmiş.
ZORLA MI YAZDIRILDI?
Her halinden hukuk bürosuna zorla yazdırıldığı, tek amacı ilgili kurumun kendi görevlerini yapmakta, dolayısıyla eğitim öğretim gibi önemli bir konuda yavaş hareket edildiği gibi salt durum tespiti olan ve ilgilileri uyarıcı bir haber olmasından öte yasal müeyyide gerektirecek hiçbir unsurun bulunmadığı ilgili haber için gönderilen düzeltme metnini yayınlamakta bir beis görmeyiz. Ancak, gazetecilik mesleğinin gerekliliği olan eleştiri yapma ve yanlışı uyarma hakkımızın ilgisiz şahıs ve kurumlar tarafından sorgulanmasına da asla müsaade etmeyiz. Bu konuda karşı dava hakkımızı da kullanacağımızın bilinmesini isteriz.
BU TELAŞ NİYE?
İl Milli Eğitim Müdürlüğü hukuk servisi, yöneticilerin talimatları ile olacak ki yanlışı savunmak zorunda kalmışlardır. Çocuklarımıza etik değerler ve dürüstlük eğitimi veren güzide bir camiayı temsil eden ve bünyesinde binlerce çok değerli öğretmen ve idarecileri barındıran bir kurum ne yazık ki hatasını görme ve telafi etme yerine hatası üzerinden etik olmayan tavırlar sergileme acziyetine düşmüştür.
HABER DEĞİŞTİRİLDİ
Hakimiyet Gazetesi olarak bizim eleştirdiğimiz olay, okulların açılış tarihinde yani Eylül ayında yapılması gereken bir toplantının 7 ay sonra Mart ayında yapılmış olmasıydı. Bu konudaki kaynağımız da bizzat MEB İl Müdürlüğü’nün hem basına servis edilen hem de resmi web sayfasında yayınlanan haberiydi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 06.03.2017 tarihinde basın kurumlarına servis edilen ve müdürlük resmi sitesinde yayınlanan haber aynen şöyle başlıyordu.
“2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı başı itibari ile okullarımızdaki yönetici, öğretmen ve personel ihtiyaçlarını ve mevcut durumu tespit etmek, eğitim ve öğretim hizmetlerinin daha sağlıklı yürüyebilmesi amacıyla eğitim yöneticilerinin öneri ve talepleri ile yıl boyunca okullarımızda TEOG, YGS ve LYS gibi sınavlar için yapılacak veya yapılması gereken çalışmaları belirlemek amacıyla 06-10 Mart 2017 tarihleri arasında ilimizde bulunan okul müdürleri ile bir dizi toplantı gerçekleştirilecek.
Bu toplantılardan ilki 06 Mart Pazartesi günü saat 09.30’da Bahçelievler Eğitim Bölgesinde bulunan okullarımızın müdürlerinin katılımı ile Bahçelievler Koordinatör Okul Müdürlüğü olan Kaya Karakaya Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi”
Hakimiyet Gazetesi olarak 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı başı itibarıyla” cümlesiyle başlayan haber ile ilgili eleştirilerimizin haklılığı ya da kendi yanlış ve eksiklikleri görülmüş olacak ki aynı haber gazetemizde eleştiri konusu yapıldıktan ve ilgililer tarafından incelendikten altı gün sonra 13.03.2017 tarihinde saat 13:24’te güncellenerek “başı” kelimesi kaldırılarak şu hale getirilmiş:
“2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile okullarımızdaki yönetici, öğretmen ve personel ihtiyaçlarını ve mevcut durumu tespit etmek, eğitim ve öğretim hizmetlerinin daha sağlıklı yürüyebilmesi amacıyla eğitim yöneticilerinin öneri ve talepleri ile yıl boyunca okullarımızda TEOG, YGS ve LYS gibi sınavlar için yapılan çalışmaları değerlendirmek, sınav güvenliği ile ilgili konuları görüşmek amacıyla 06-10 Mart 2017 tarihleri arasında ilimizde bulunan okul müdürleri ile bir dizi toplantı gerçekleştirilecek.
Bu toplantılardan ilki 06 Mart Pazartesi günü saat 09.30’da Bahçelievler Eğitim Bölgesinde bulunan okullarımızın müdürlerinin katılımı ile Bahçelievler Koordinatör Okul Müdürlüğü olan Kaya Karakaya Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi.
HABER NEDEN DEĞİŞTİ?
Hakimiyet Gazetesi olarak zaten haberde dikkat çektiğimiz konu, eğitimin ve okulların sorunlarının tartışılması ve çözüm bulunmasının vaktinin dönem başı yani Eylül ayı olmasına rağmen bu önemli toplantıların 7 ay sonra dönemin sonuna doğru ve sınavların başlamasından sonra yapılmış olmasıydı. Haberimiz ön yargısız okunsaydı ya da hukuk bürosuna yorumsuz ve talimatsız gönderilseydi haberimizin kişi ve kurumları yıpratmak yerine yaşanan bir eksikliği bir gazeteci duyarlılığı ve meslek hassasiyeti ile gündeme getirdiğimiz anlaşılmış olacaktı.
PANİK-ATAK OLUNMUŞ
Kendilerinin yazıp servis etikleri bir basın açıklamasından yola çıkarak dile getirdiğimiz bir eksikliğin ne kadar doğru olduğunu görmüş olacaklar ki, kurumun resmi sitesine 06.03.2017 tarihinde yayınlanan ilgili haber 13.03.2017 tarihinde ve saat 13:24’te güncellenerek tam da bizim eleştirdiğimiz “dönem başı” kelimesi kaldırılıyor. Ancak anlaşılan bu konuda kurumun yaşadığı panik-atak sebebiyle sitede yapılan değişiklik, yine il milli eğitim müdürlüğüne ait sosyal medya hesaplarında unutuluyor. Bu hesaptaki haber düzeltilmemiş haliyle halen duruyor. İhtimaldir ki bu haberden sonra düzeltilir ama bizler mevcut haliyle resmini bugünkü gazetemizde yayınlamış olacağız.
YANLIŞI KABUL ETMİŞ OLDULAR
Milli Eğitim Müdürlüğü, gazetemizin ilgili haberiyle gündeme getirdiği hatayı, yanlışı ya da eksikliği görmüş ve kabul etmiş olacak ki kendi haberini revize etme gereği duymuş ve kendi haberlerinde önce “dönem başı” ifadesini kullandıkları halde sonradan bu ibareyi çıkarmak suretiyle kendilerini ele vermiş ve hatalarını kabul etmişlerdir. Bu tavır da göstermiştir ki Hakimiyet olarak kişi ve kurumlarla herhangi bir sorunumuz olamaz. Milletimize hizmet için devletimiz tarafından kurulmuş saygın kurumlara ve onları yönetenlere saygımız sonsuzdur. Ancak yine millete en iyi hizmeti vermesi gereken kurumların bu konuda gösterdikleri eksiklik ve yaşadıkları aksaklıklara asla göz yumamayız. Basın milletin müşterek sesi olduğu ve bu hususlarda bir nevi kamu görevi yaptığı sürece benzer eksiklikleri dile getirmekten asla geri durmayız. Çünkü gazetecilik bir yönüyle de kamu vicdanının sesidir.
SİYASİLER DE RAHATSIZ
İlimizde halkımıza hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşlardaki yöneticilerin başarısızlıkları ve gayretsizlikleri zaman zaman siyasilerimizin de gündemine giriyor. Geçtiğimiz günlerde Kanal 23 televizyonlarında Detay Haber programına konuk olan ve ilimiz bürokrasisinin şekillenmesinde önemli bir rol üstlenen Ak Parti Milletvekili Ömer Serdar da isim vermeden başarısız bürokratların olduğunu ve bunların değişmesi gerektiğini söylemesi bu konuda adımlar atılacağının sinyalini verdi.
YÖNETİCİLER YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR
İlimizde görev yapan ve önemli kurumların başında bulunan bazı bürokratların ilin üst yöneticilerine de yanlış ve eksik bilgi verdiği, kendi hata ve eksikliklerini örtmek için Hakimiyet’in gündeme getirdiği konuda olduğu gibi hedef saptırarak kendilerini kusursuz gösterme gayretleri olduğunu belirten vatandaşlar, üst yöneticilerin de örneğin dönem başında yapılması gereken böylesine önemli bir toplantının neden zamanında yapılmadığını sorgulaması ve bu konuda adım atmasını beklediklerini ifade ediyorlar.
SORUYORUZ
Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili haberimiz tamamen tarafsız ve gazetecilik ilkeleri ve basın etik kurdigerarı çerçevesinde yanlış bir uygulamayı gündeme taşımaktan öte herhangi bir maksat taşımadığı halde;
1-İlgili haberi neden medya kuruluşlarına servis ettiniz ve sitenizde yayınladınız?
2- Haber doğru ise neden sitede düzeltme ihtiyacı duydunuz?
3- Haberi düzelterek dönem başı ibaresini kaldırmakla yanlışı itiraf edip suç üstü yakalandığınızı düşünmüyor musunuz?
4- Haberi sitede düzeltmenize rağmen sosyal medya hesaplarında neden buna ihtiyaç duydunuz. Bunları yapsanız dahi 6 Mart 2017 tarihinde basın kuruluşlarına servis ettiğiniz haberin asıllarının basın kurumlarında mevcut olduğunu düşünmediniz mi ?
5- Eğitim gibi önemli bir konuda Hakimiyet Gazetesi olarak ortaya koyduğumuz hassasiyet ve yanlışlara dikkat çekmeyi nasıl olur da kuruma ve şahsa yönelik art niyetli bir yaklaşım olarak değerlendirirsiniz?
6- Kurumların eksik ve yanlışlarını mesleğimiz gereği gösterdiğimiz ve bu anlamda kamu görevi yaptığımız halde bizlerin bu duruşunu kasıtlı bir yıpratma olarak algılanması hangi ruh halinin tezahürüdür ?
7-Dikkat çektiğimiz ve manşete çektiğimiz her bir yanlışı ve aksaklığı düzeltme ve giderme yerine haberi alıp üst yönetimin yanında soluğu alarak "Efendim bu gazete bizimle uğraşıyor" diye dert yanmak hangi acziyetin mahsulüdür.
8- Kendi kurumu içinde bir uyum ve ahenk yakalayamamış, birçok idareci ve öğretmenlerle sorun yaşayan geleceğe dair hiç bir ufuk çizemeyen bir yönetim anlayışındaki aksaklıkları gidermek yerine hedef saptırılarak mevcudu koruma statukosu hiç kimseye bir şey kazandırmadığı gibi şehrimize de bir şey kazandırmayacaktır.
9- Hakimiyet Gazetesi olarak bizim hiç kimseyle bir alıp veremediğimiz yoktur. Ancak şehrimize ve halkımıza karşı görevimiz vardır. Bunun gereğini dün de bugün de yarın da hiç kimseden çekinmeden yaparız.