FARKLI ALANLARDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK

Hakimiyet Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz merkezle ilgili bilgiler veren Fırat Üniversitesi Merkez Laboratuvarı Müdürü Prof

FARKLI ALANLARDA BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimiyet Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz merkezle ilgili bilgiler veren Fırat Üniversitesi Merkez Laboratuvarı Müdürü Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, laboratuvara alınan cihazların bölgede hiçbir üniversitede bulunmadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, laboratuvara farklı alanlarda cihazlar alındığını, bu cihazların nano teknolojiye, malzeme bilimine, biyo teknolojiye ve tıp alanına uygun cihazlar olduğunu belirtti. Cihazlar için merkezi laboratuvarda farklı küçük alt yapılı laboratuvarlar oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, “Cihazları alırken özellikle dünyadaki bilim adamlarının çalıştığı cihazları almaya gayret gösterilmiştir. Merkezi laboratuvarımızda bulunan cihazlar ile kaliteli bilimsel çalışmalar yapılabilecektir” dedi.

 

MERKEZ LABORATUVARINDA SIVI AZOT ÜRETİLİYOR

 

Merkez Laboratuvarı’nda sıvı azot sisteminin kurulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, “Sıvı azotu daha önce ciddi maliyetlerle özel firmalardan satın almaktaydık. Şu anda biz bunu laboratuvarımızda ücretsiz üreterek üniversitemizin hizmetine sunduk. Ama şu an Merkez Laboratuvarımızda faal bir şekilde üretimini yapmaktayız” dedi.

 

RADAR APSOLLAYICI MALZEME ÜRETİLECEK

 

Merkez Laboratuvarı’nda farklı alanlarda çalışma yapılacağını da belirten Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, özellikle son yıllarda popüler olan Nano Teknoloji alanı, Organik Elektronik, İleri Malzeme alanı ve özellikle Tıp alanında kanser tedavisi ile ilgili çalışmalar yapılacağını kaydetti. Nano boyutlu ilaç taşınım sistemlerini geliştirmeyi ve bu alana katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Yakuphanoğlu, “İkinci olarak da şuanda savunma alanında yeni çalışmalar yapmayı hedeflemekteyiz. Bunların başında radar apsollayıcı malzeme üretmeyi planlamaktayız. Radar apsollayıcı malzeme dediğimiz şey her hangi bir uçağınızı veya silahınızı gizli tutmak istiyorsanız bu tür malzeme ile cihazınızı kaplıyorsunuz. Dünyada şuanda Amerika, Almanya ve Japonya’nın kendine özel bir radar apsorlayıcı malzemesi var. Bizim hedefimiz Fırat Üniversitesi olarak Türkiye için yeni bir malzeme üreterek bu konuya önemli katkılar sağlamaktır. Bunun dışında üniversitemizde güneş pili üretmek ve Biyo Teknoloji konusunda özellikle implant malzeme üretmeyi istiyoruz” dedi.

 

MERKEZ LABORATUVAR ENERJİ ENSTİTÜSÜNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

 

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, Merkezi Laboratuvarı, Enerji Enstitüsü’ne dönüştürmeyi hedeflediklerini ve bunun için de yakın zamanda Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvurulacağını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, ülkenin elektrik enerji ihtiyacını dışarıdan yüksek maliyetlerle satın aldığını ifade ederek, “Ülkemizin enerji kaynağı yeraltı ve doğal gazdan sağlanmaktadır. Yani yüzde 72 olarak dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dışa bağımlılık, ülkemizin kendi enerjisini üretmesi gerektiğini göstermektedir. Bundan dolayı, elektrik enerjisini farklı yenilenebilir kaynaklardan üreterek ülkemizin enerjisi konusunu çözmememiz gerekiyor” dedi.