En küçük bozuk para tedavülden kalkıyor

ABD'de hükümet, 200 yıllık bir geçmişi olan bir doların yüzde birine denk gelen bir centi aşamalı olarak tedavülden kaldırılacağını duyurdu.

En küçük bozuk para tedavülden kalkıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Amerikan ekonomisinde bir dönemin sonuna gelindi. ABD Hazine Bakanlığı, 2026 yılının başlarında peni olarak bilinen 1 centlik madeni paranın artık üretilmeyeceğini açıkladı. Bu karar, yıllardır gündemde olan ancak hayata geçirilemeyen çift partili siyasi çabanın nihayet hayata geçmesi anlamına geliyor.

Artık, nakit ödemelerde yeterli 1 cent bulunamayacak. Bunun yerine işletmeler, toplam tutarları en yakın 5 cente yuvarlamak zorunda kalacak. Bu durum, küçük nakit alışverişlerinde fiyatların yukarı ya da aşağı yuvarlanacağı yeni bir dönemin habercisi.

ABD’nin şirket içi madeni para üreticisi olan Darphane, bu adımla yalnızca üretim maliyetlerinden yılda 56 milyon dolar tasarruf edileceğini duyurdu. Zira her 1 centin üretimi, yaklaşık 4 cente mal oluyor.

Tarihi öneme sahip peni, ABD Darphanesi'nin 1792’de bastığı ilk madeni paralardan biri olarak kayıtlara geçmişti. 1857’de yarım peni tedavülden kaldırıldığında, en küçük para birimi unvanını almıştı.

Kararı destekleyen isimler arasında eski başkanlar Barack Obama ve Donald Trump da bulunuyor. Trump, Şubat ayında sosyal medya platformundan yaptığı çağrıda Hazine Bakanlığı’na peni üretiminin durdurulması yönünde çağrı yapmıştı. Kongre’nin her iki kanadında da bu yönde yasa tasarıları sunuldu.