Elazığ'dan yurt dışına dikkat çeken geleneksel ürün ihracatı
Elazığ'da bir sitenin önüne araçla gelen şüphelilerden 3'ü içeri girerek park halindeki otomobilin arka camını kırdı. Şüphelilerin olayın ardından kaçtığı anlar güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.
Geleneksel Şark ürünleri genellikle Anadolu, Mezopotamya ve Orta Doğu kültürlerinin izlerini taşıyan; el işçiliği, doğal malzemeler ve geleneksel kullanım alanlarıyla öne çıkan ürünlerdir.
Elazığ esnaflarından Ahmet Tok, geleneksel şark ürünleri hakkında, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi şark köşelerini çok kullanıyor. Elazığ da kültürel olarak yakın bir şehir olduğundan dekorasyon ve kültürel amaçlarla tercih ediyor.” dedi.
Bu ürünlerin aynı zamanda dolar üzerinden fiyatlandırıldığını söyleyen Tok, “Bunları Gaziantep’te dolarla alıyorum. Genellikle Güneydoğu Bölgesi Arabistan’a veriyorlar. Yurt dışına da verdikleri için o şekilde çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Tok, ürünlerin özel zevke sahip her kesimden vatandaş tarafından tercih edildiğini belirterek, “Fakiri de, zengini de, orta tabaka, alt tabaka, üst tabaka; hepsi alıyor.” dedi.
FİYATLAR VE ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Ahmet Tok, ürünlerin fiyatları hakkında şu bilgileri verdi:
• Kavak ağacından yapılan sedir: 5 bin TL
• Çam ağacından yapılan sedir: 8 bin TL
Bir odanın döşeme maliyetinin odanın büyüklüğüne göre değiştiğini söyleyen Tok, bir takımın içerisinde bir oturma alanı, 2 yastık ve 2 kolluğun bulunduğunu söyledi.
MAKİNE DOKUMA ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR
Ziyaddin Yokuş, ürünlerin el yapımı değil, makine dokuması olduğunu belirterek, “Günümüzde artık el dokuma kalmadı, hazır ürünlere yönelirdi. Artık bu zanaatı yapabilecek kimse de kalmadı.” ifadelerinde bulundu.
Yokuş, geleneksel şark ürünlerinin genellikle zevk için alan kişiler tarafından tercih edildiğini, köylülerin ve kentli kesimin de bu ürünleri birçok yerde tercih ettiğini söyledi.
Yokuş, bu ürünlerin cem evlerinden dergâhlara, taziye evlerinden balkon köşelerine kadar çok fazla kullanım alanının bulunduğunu belirtti.