Elazığ'da zirai don sonrası çiftçilere bahçe bakım eğitimi verildi
Elazığ'da Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere zirai don sonrası bahçe bakım eğitimi verildi.
Su Ürünleri Enstitüsü Keban Konferans salonunda verilen eğitime Elazığ Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı ismail Gürbüz Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Halil Yanardağ, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
ZİRAİ DONUN EKONOMİK ZARARI 10 MİLYAR TL
Ülke genelinde 36 ilde çok büyük bir don olayı yaşadıklarını dile getiren Elazığ Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı İsmail Gürbüz "Biz bir afet yaşadık. Çok donlar gördük ama; 60 yaşındayım böyle bir don yaşadığımızı hatırlamıyorum. Özellikle ilimizdeki dikili tarım arazilerinde başta kayısı, ceviz badem başta olmak üzere yüzde 80,90 hatta yüzde 100'e varan bir zarar durumumuz var. Hasar tespit çalışmalarımızı yaptık. Toplamda ilimizde don zararı 10 milyar TL'yi buldu. Bakanlığımızda don zararı giderilmesi için bir eğitim seferberliği düzenledi. Baskil'de sabah bir toplantı yaptık. Çiftçilerimizin ilgisi yoğundu. Bugün buradayız yarın da Hoş ve Koruk köylerinde çiftçilerimizle buluşacağız" dedi.
YAŞANAN ZİRAİ DON DEĞİL DOĞAL BİR AFETTİ
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım yaptığı konuşmada "11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece mevsim normallerinin haricinde hiç görülmemiş bir kar yağışı ve tipi maruz kaldık. Kar yağışı aslında o haliyle devam etseydi aslında yine sorun yok. Yani sabaha kadar yağsaydı yine bir örtü vazifesi görecekti. Gece saat üçe kadar süren yağış durup sonra don hadisesi gerçekleşti. Ama; bu don bizim normal bahsettiğimiz ilkbahar geç donları kısa süreli belli kısımları vurup durmayan, sıfırın altına düşüp çok kısıtlı sürelerde, farklı yörelerde ve arazinin konumuna göre zarar boyutu değişen bir şey değildi. Ülkenin tamamını ve bunu bir don hadisesi olarak değil de biz doğal afet gibi adlandırıyoruz. -7 ile -13 arasında değişen bir afetten bahsediyoruz" diye konuştu.
ENDİŞE ETMENİZE GEREK YOK
Prof. Dr. Yıldırım “Bu ilkbahar geç donu hadisesi değildi. -13 derece bir sıcaklıktan bahsediyoruz. Bu sıcaklıkta bizim yapabileceğimiz normal zamanda don hadisesi gelmeden ya da don yaşandığı esnada taç seviyesindeki yağmurlama olsun ya da pervanelerle bahçenin içerisindeki havanın karıştırılması olsun bunlar 2-3 derecelik bahçe koşullarında ya da ekolojinin bulunduğu yerde o bahçenin bulunduğu koşulda ılımlaşmayı sağlayabilir. Ama; normal bir don olayı olmadığı için alınacak her türlü tedbir buna yetersiz kalacaktı. Afet tabirini kullandığımız için yaptığımız yapacağımız kültürel uygulamalar yetmeyecekti. Endişe edeceğiniz bir durum yok. Acaba şu tedbirleri uygulasaydık kurtarabilirdik diye üzülmeyin. Bu doğal afetin hiçbir uygulama zararını önleyemezdi" ifadelerini kullandı.
Eğitim toplantısı açıklamaların ardından Prof. Dr. Yıldırım ve Dr. Öğretim Üyesi Yanardağ'ın çiftçilerin sorularını cevaplamasının ardından sonra erdi.