Elazığ'da TMO'dan üreticilere yüzde 300 zam!

Toprak Mahsulleri Ofisi 2025 yıl hububat alım fiyatlarını açıkladı. Hububat alımları yüzde 70 destek ödemeleri yüzde 300'e varan oranlarla arttırıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2025 yılında hububat alım fiyatlarını açıkladı.

Elazığ'da TMO'dan üreticilere yüzde 300 zam!

Geçen yıl 2024 yılında  kilogramı 10 liradan alınan makarnalık buğday fiyatı 13 lira 50 kuruşa, ekmeklik buğday fiyatı 9 lira 25 kuruştan 13 lira 50 kuruşa yükselti.

DESTEK ÖDEMELERİ YÜZDE 70 İLE  300 ORANINDA ARTIRILDI

2024 yılında buğdayda kilogramda 1 lira 75 kuruş, arpada ise 75 kuruş destek verilmişti. 2025 yılında ise verilen destek eşitlenerek buğday ve arpada kilogram  başına 2 lira 52 kuruş destek ödemesi yapılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda 
“Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayında lokal olarak başlamış olup, bugün itibariyle ülke genelinde yaklaşık %2 seviyelerindedir. Hasadını yapan üreticilerimize depolama imkanı sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 12 Mayıs 2025'ten itibaren üreticilerimizin ÇKS'de kayıtlı buğday ve arpa ürünleri taahhütname karşılığı teslim alınmaya başlanmıştır.  TMO, 600'ün üzerindeki noktada hububat alımı yapacaktır. Hububat hasadı ve piyasalar yakından takip edilmekte olup, gelinen noktada TMO hububat alım fiyatlarının açıklanması uygun görülmüştür. 

2025 yılı TMO hububat alım fiyatları (2. grup ürünler için) ton başına; 

Makarnalık buğdayda 13.500 TL, 

Ekmeklik buğdayda 13.500 TL, 

Arpada ise 11.000 TL, 

olarak belirlenmiştir. 

Önceki yıllarda uygulanan mazot-gübre desteği, Yeni Destekleme Modelinde "Temel Destek" ve üretim planlamasına uyulursa "Planlı Üretim Desteği" olarak uygulanacaktır. Sertifikalı tohum kullananlar için ek destek, yeni modelde de aynı şekilde verilecektir. 

Bu kapsamda; açıklanan fiyatlara ilave olarak Bakanlığımızca, üreticilerimize temel destek, planlı üretim desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği olmak üzere (ortalama verim dikkate alınarak) ton başına toplam 2.520 TL destek ödemesi yapılacaktır. 

Böylece desteklerle birlikte üreticilerimizin eline toplamda, ekmeklik ve makarnalık buğday için 16.020 TL/ton, arpa için ise 13.520 TL/ton geçmiş olacaktır. 
TMO Ürün bedeli ödemeleri, ürün teslimatına müteakip 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yapılacaktır. 

Tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.