Elazığ'da Sahte Bal Alarmı: Gerçek Üretici Zor Durumda

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, sahte balların üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Elazığ'da Sahte Bal Alarmı: Gerçek Üretici Zor Durumda

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, gıda güvenliğinin sektörde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sahte balın piyasada hâlâ ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Canbay, gazetemize yaptığı özel açıklamada “Sahte ballar; şeker şurubu, glikoz ve mısır şurubundan üretilen yapay ürünlerdir. Bu ürünler maalesef market raflarında ve satış noktalarında yer almaya devam ediyor. Bu durum, sahada büyük emek vererek kaliteli ürün üreten gerçek üreticilerin önünü kesiyor” dedi.

1 KG BALIN MİNİMUM MALİYETİ 350 TL

Piyasadaki sahte ürünlerin fiyat politikasına da yansıdığını ifade eden Canbay, “100 TL civarında satılan ballar var. Oysa gerçek balın maliyeti en az 350 TL. Kaliteli ve doğal balın satış fiyatı bunun üzerinde olmalı. Marketlerde 100-150 TL’ye satılan ürünler, sahte ürünlerin hâlâ dolaşımda olduğunun göstergesi” diye konuştu.

Elazığ'da Sahte Bal Alarmı: Gerçek Üretici Zor Durumda

HALK SAĞLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Gıda güvenliğinin halk sağlığı açısından kritik olduğunu belirten Canbay, “Bal, gıdayla bulaşan kanserojen maddeler açısından risk altında olan ürünlerden biri. Taklit ve tağşiş ürünler, doğrudan halk sağlığını tehdit ediyor” dedi.

Taklit ürünlerin tamamen sahte, arı görmemiş sanayi ürünleri olduğunu, tağşiş ürünlerin ise üretimden tüketime kadar olan süreçte yapılan müdahalelerden kaynaklandığını ifade eden Canbay, “Her iki durum da ciddi sağlık riski taşıyor. Ne yazık ki, Türkiye’de hâlâ sahte ürünleri kesin olarak tespit edecek analiz yöntemleri oturmamış durumda” diye kaydetti.

BALIN KİLOGRAMI 750 TL OLMALI

Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunan Canbay, “Sahte ürünleri tespit edebilecek güvenilir analiz yöntemlerinin bir an önce devreye alınması gerekiyor. Bu sadece tüketici sağlığı için değil, üreticilerin sahada kalabilmesi için de şart. 
Biz bölgemiz için gerçek ve kaliteli bal için ortalama tavsiye fiyatımızı 750 TL olarak belirledik. Bu fiyat, hem üreticiyi koruyacak hem de tüketiciye gerçek balın değerini gösterecektir”ifadelerini kullandı.