Elazığ'da o sektördeki durgunluk devam ediyor

Elazığ'da o sektördeki durgunluk devam ediyor. Sektör temsilcileri 2024 ve 2025 yılındaki daralma etkisinin 2026 yılında düzelebilmesi için en önemli unsurun faizlerin düşmesi olarak gösteriliyor.

Elazığ'da o sektördeki durgunluk devam ediyor

Faizlerin yükselmesi, piyasalardaki nakit para akışı azlığı ve vatandaşların yatırım yapmak için kararsız tavrını devam ettirmesi uzun süredir inşaat sektörünün duraklamasına ve sektörel anlamda daralmasına neden oldu. 2 T İnşaat’tan İnşaat Mühendisi Fatih Tavuş ile inşaat sektörünün beklentilerini ve çözüm yollarını konuştuk.

SIKINTILI SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Tavuş “2024’ten başlayan bir durgunluk var. 2025’te buna dahil oldu. Şu an için bayağı bir sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Faizlerin yüksek oluşu nakit paraya ulaşmaktaki sıkıntılardan dolayı piyasada da zaten çok fazla nakit akışı yok. O yüzden birçok sektör gibi inşaat da birebir etkilendi” dedi.

KALİFİYE ELEMAN SORUNU CİDDİ BOYUTA ULAŞTI

Tavuş “Sektördeki en büyük sıkıntı sadece satış veya paranın dönüşüyle alakalı değil. Çok ciddi bir nitelikli eleman sorunu var. Bu elemanın yetişmesi, buradaki iş yapılabilirlik durumu, ustaya ulaşmak, malzemeye ulaşmaktan daha zor olmaya başladı. Malzemede 2 yıldır çok fazla yükselen bir enflasyon yok ama işçilikte ciddi bir enflasyon var. Buradaki o sıkıntılar giderilmediği müddetçe de bu iş git gide artık çıkılmaz bir boyuta girecek gibi görünüyor. Yapılabilecek ne var? Yani biz bir içeri toplum olarak bu çalışma boyutunda bir kendi çocuklarımızı, gençliğimizi, neslimizi yetiştirmek zorundayız. Bunun için de en başta yapılması gereken şey devletin bu işe bir adım atmasıdır. Aileler olarak da bu iş konusunda çocuklarımızı biraz daha ön plana çıkarabilirsek belki bu iş zamanla çözülebilir. İş konusundaki sıkıntı sadece inşaatla kısıtlı değil. Bütün sektörlerde gördüğümüz kadarıyla aynı sıkıntı var” diye konuştu.

Elazığ'da o sektördeki durgunluk devam ediyor

FAİZLER DÜŞMEZSE SIKINTILAR DEVAM EDER

Fatih Tavuş “Sektör olarak bizim göbek bağımız mali politikalara bağlı 2026 yılında eğer faizler düşerse piyasaların canlanması için tek çözüm yolu olarak gözüküyor. Düşmediği müddetçe yani 26 bizim göbekten bağlı olduğumuz bir mali politika. Yani bu faizin özellikle düşmesi bizim piyasanın canlanmasının tek sebebi olur. Faizler düşmediği müddetçe bu piyasa bu şekilde sıkıntılı devam eder” diye kaydetti.

2025 DAHA HAREKETLİ

Tavuş “Sektör 2024 yılında dar boğaz girdi. İnşaat sayılarında ciddi düşüş yaşandı. 2025 yılı biraz daha hareketli gibi tabi bunun da asıl sebebi yatırımcının işten kopmaması adına yapılan aksiyonlardır. Sektörümüz ekonomik gelişmelerden birebir etkilendiği için ekonomi düzelmediği müddetçe çok büyük yatırımlar beklemiyoruz” diye aktardı.

TOKİ YETERİNCE YATIRIM YAPTI AĞIRLIK YERİNDE DÖNÜŞÜME VERİLMELİ

Tavuş “Şu ana kadar 32 binin üzerinde Elazığ’da hak sahiplerine konut ve işyeri verildi. TOKİ’nin Elazığ’da yeterince yatırım yaptığını düşünüyorum. Oradaki ödemeler vatandaşlara daha cazip geldiği için oraya yöneldi. TOKİ'nin gereğinden fazla konut yapmasıyla beraber insanlar artık yeni bir yerleşim bölgesine geçiş yaptılar. Oradaki ödeme biraz daha cazip. Geldi insanlara. Bu şekilde devam ederse yalnız şehir merkezi çok atıl bir durumda kalacak. Şehir merkezinin bu durumdan kurtulması gerekiyor. Yerinde dönüşüm projelerini devletimiz Elazığ’da daha fazla desteklemeli” dedi.

MALİYETLER YÜKSEK SATIŞLAR DÜŞÜK

Tavuş “Çarşı merkezinde ağır hasarlı yıkılan binaların yerine yenisi yapılamıyor. Yapılmamasının en büyük sebebi maliyetin yüksek satış fiyatının düşük olmasıdır. Çarşı merkezi bitişik nizam evlerle yapılmış. Cumhuriyet, Çaydaçıra Mahalleleri gibi site tarzı konutlar yapılamıyor. Bu da talebi geri çekiyor. Yani bir çaydaçra, bahçelievlerdeki satış fiyatı şehir merkezinde olmadığı için şu an itibariyle niye site tarzı yerler yapılmıyor. Bitişik nizam evler var şehir merkezinde. Bu da talebi geriye çekiyor. Talep geriye çekildiği zaman da fiyat da aşağı düşüyor” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLER ÇARŞI MERKEZİNE GİRMEK İSTEMİYOR

Tavuş, “Maliyetler yüksek, satışlar düşük. Müteahhide kaç daire kaldığı önemli değil. Maliyetler ile satış fiyatı çok yakın olunca bir ekonomik şartlar ortada kimse yatırım yapma riskine girmez. Öte yandan şehir merkezinde oturan birçok vatandaşımız dar gelirli insan. Evlerini yıkıp yeniden yapmaya ya da yıkılan binalarının yerine yapmak için ekonomik güçleri yeterli gelmiyor. Yerinde dönüşüm projelerinde hibe ve kredi desteği artırılırsa çarşı merkezine yatırım gelir. Yoksa uzun bir süre atıl bir durumda kalır” ifadelerini kullandı.