ÇİLEĞİN DE TADI KAÇTI

BİR DÖNEM ADINA FESTİVALLER DÜZENLENİP YARIŞMALAR YAPILAN, COĞRAFİ İŞARETİ ALINARAK MARKA DEĞERİ TAŞIYAN GELENEKSEL ÜRÜN VE LEZZETLERİMİZDEN OLAN GEZİN ÇİLEĞİNİN NE ESKİ KOKUSU NE DE TADI VAR

ÇİLEĞİN DE TADI KAÇTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baharın habercilerinden biri de Mayıs ayında tezgâhlarda boy göstermeye başlayan çileklerdir. Görünüşleri yemek ve tatlı kitap ve dergilerine bile kapak olacak kadar güzeldir.  Sağlıklı ve vücuda çok faydalı olan çilek,  C vitamini deposu oldukları bilinir. Tarlada ve geleneksel tohum ve usullerle yetiştirilen çilekler son derece de aromatik ve lezzetlidirler.

Ancak bu lezzetler, daha çok ürün yetiştirme ve ekonomik gelir elde etme adına ne yazık ki bir bir kayboluyor.

  İlimizin önemli ürünlerinden ve tatlarından olan Gezin Çileğinin geleneksel tadı ve kokusundan eser kalmadığını belirten vatandaşlar, ticari kaygılar ve ürünün raf ömrünü uzatma gerekçesiyle bu nadide ürünün de genleriyle oynandığını ifade ediyorlar.

Mevsim itibarıyla çileğin en bol miktarda çarşı pazara sürüldüğünü ifade eden vatandaşlar, geçmiş yıllarda tükettikleri ve kendine has özel bir aroma ve lezzeti olan çileklerin kalmadığını ifade ediyorlar.

LEZZET, REKOLTEYE FEDA EDİLDİ

Gezin çileğininin genleriyle oynanması ve farklı tohumların ekilmesinin en önemli sebebi, rekolteyi ve ürünün raf ömrünü uzatarak daha çok ekonomik kazanım elde etmek. Geleneksel tohumla üretilen çileğin daha küçük olması, toplanmasının zor, raf ömrünün ise kısa olması sebebiyle zaman içerisinde tohumda önemli bir değişim yaşandı.

TOPRAK AYNI TOHUM FARKLI

Gezin bölgesinde yetişen çileğin en önemli özelliği lezzeti ve kokusu olduğunu ifade eden uzmanlar, aynı toprak ve aynı su ile yetiştirilse bile tohumunun geleneksel olmaması sebebiyle geçmiş yıllardaki çilekten farklı olarak hem çok büyük hem de tatsız çileklerin yetiştirildiğini, bunun da geleneksel tohumun kaybolmasına sebep olduğunu belirtiyorlar.

ÜRETİM MERKEZİ

Elazığ, Türkiye genelinde çilek üretiminde de önemli bir sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl şehir genelinde yaklaşık 9 bin 251 ton çileğin üretimi yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde de çilek üretiminin en çok yapıldığı il Elazığ.

Sanayide kullanılarak reçel, marmelat, meyve suyu gibi mamul ürünler üretmek yerine Gezin çileği sadece sofrada ve ev yapımı reçel yapımında kullanılıyor. Sezon süresi de kısa olan Gezin Çileğinin fiyatı da oldukça yüksek. Bir buçuk kilogramlık bir kasa çileğin fiyatı 20 TL.

ACELE EDİN

Her ne kadar genetiğiyle oynansa da eski tohumlarla üretilen çilekler de piyasada yer bulabiliyor. Bugünlerde pazar ve manavlarla birlikte şehrin birçok bölgesinde bizzat üreticiler tarafından da satışa sunulan çilekler, sezonun son günlerini yaşıyor. Reçel yapmak ve bu geleneksel lezzetlerden azami derece istifade etmek isteyenlerin acele etmesi ve fırsat kaçırmaması gerekiyor.