BU KÖŞE 'YAZ' KÖŞESİ
Türkçemizin şirin tekerleme ve spiker adaylarının uygulama cümlelerinden biridir 'Şu Köşe Yaz Köşesi, Şu Köşe Kış Köşesi, Ortada Su Şişesi' ifadesi
Türkçemizin şirin tekerleme ve spiker adaylarının uygulama cümlelerinden biridir “Şu Köşe Yaz Köşesi, Şu Köşe Kış Köşesi, Ortada Su Şişesi" ifadesi. Biz eşsesli “Yaz” kelimesini mevsim anlamı yerine tevriyeli kullanıp “Yazmak” fiiline yasladık ve bu köşenin ismi ortaya çıktı. Bu köşe bundan böyle “Yaz” köşesi olacak.
Bu köşe, şehirde yaşayan her kesimden insanın “yaz” dediği konuların yazılıp-çizileceği köşe olacak.
Bu köşe şehrin tercümanı, değişik dost sohbetlerinde sıkça dile getirilen ancak yazıya dökülemeyen ortak duygu, ortak temenni ve ortak taleplerin köşesi olacak.
Bu köşemizde yazacağız dedik. Peki, neyi, ne kadar ve ne için yazacağız? Bu sorunun tek cevabı var. Elazığ ve Elazığlı için. Şahıslar ve kurumları ne yıpratmak ne de öne çıkarmak diye bir derdimiz olmayacak. Elbette güzellikleri takdir edip teşvik edeceğiz. Elbette doğruların yanında, yanlışların karşısında olacağız. Ancak sorunları yazarken de hiçbir kurum ve şahsı hedef almadığımız, sadece şehrin aksayan yönlerini öne çıkaracağımızı peşinen ilan ediyoruz.
Bu arada yanlışlık gelen duyumlar ve bizim gözlemlerimizde bir yanlışlık olursa onu da düzeltmekten ve hatta özür dilemekten asla geri durmayız. Dedik ya bizim derdimiz üzüm yemek. Bağbanla hiçbir sorunumuz olmaz ve olamaz.
ÇEVRE YOLLARIMIZ KARAYOLLARINDAN İLGİ BEKLİYOR
Bir taziye ziyareti için Kovancılar güzergâhına yolculuk gerçekleştirdim. Karayolları yine yeni bir çalışma gerçekleştiriyor. Koçkale civarında mevcut duble yol ıslahı ve sıcak karışım asfalt çalışmaları hummalı bir şekilde yürütülüyor. Hele yüklenici firma şehrimizin yüz akı Açılım İnşaat olunca daha bir özenli çalışma gerçekleştiriliyor. Ben çalışmayı planlayan karayolları bölge Müdürlüğümüz ve Açılım İnşaat yetkililerine teşekkür ediyorum.
Ancak bu çalışmayı izlerken aklıma şu sorular da gelmedi değil. Sorularım şunlar:
1-Daha birkaç yıl önce yapılan bu duble yol için neden o günlerde bugün uygulanan proje uygulanmadı da birkaç yıl sonra böylesi bir çalışmaya ihtiyaç duyuldu?
2-Yapılan çalışma ile yolun belirli noktalarda bir miktar genişletildiğini de müşahede ettim. Madem böyle bir çalışma içine girildi neden tüm güzergâh boyunca bu genişletilme yapılıp da güney çevre yolu benzeri üç şeritli bir yol formu uygulanmadı?
3-Birkaç yıl sonra üç şeritli yol için yeni bir ihale ve yeni bir masraf mı çıkartılacak?
4-Yine yol güzergahında Elazığ’dan Organize Sanayi Kavşağına kadar olan bölümde orta refüj ve kaldırımdaki kurumuş yabani otların boyu insan boyunu aşmış. Ağaçlar kurumak üzere. Şehre yakışmayan bu görüntü için Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ne zaman harekete geçecek.
5-Yol güzergâhındaki orta refüjdeki kirlilik ne zaman giderilecek ve çöpler ne zaman alınacak. Orta refüjlerde otomatik sulama sistemi olmasına rağmen çim ekimi neden gerçekleştirilmez?
ŞEHİR MERKEZİNDEKİ AĞAÇLAR KURUMAYA YÜZ TUTMUŞ
Son günlerde gördüğümüz eksikliklerden biri de şehir merkezinde özellikle de mahdigererde bulunan ağaçların kurumaya yüz tutmuş hdigereri oldu. Belki aşırı sıcakların da etkisiyle olacak ama birçok ağacın yapraklarının kurumuş hali insanı tedirgin ediyor. Sonuçta ağaç da bir canlı ve onu hayatta tutmak gerek.
Elazığ belediyesi bu sıcak günlerde ağaç ve bitki örtüsünü korumaya daha bir ağırlık vermeli, günlük kontrolleri artırılmalı, gerekirse takviye sulama yapılmalıdır.
HARPUT YOLU ÇIKIŞ ŞERİDİNE KONAN KASİSLER TEPKİ TOPLUYOR
Son yıllarda hız kesici bariyer ve kasislerde bir artış oldu. Birçok yere özellikle okul güzergâhlarına konan kasisleri doğru buluyoruz. Ancak Harput Yolu çıkış güzergâhında üç ayrı noktaya konan hız kesicilerin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz.
Birinci kasis yıllardan beri vardı ve doğruydu. Ama sonrasında iki noktaya daha yapılan bariyer aşağıdan yüklü olarak çıkan araçların yavaşlamasına hatta durmasına sonrasında da önemli bir yakıt tüketimi ile kalkmasına sebep olduğu için ciddi bir milli servetin boşa gitmesi söz konusu.
Baştan dedik ya bizim kurumlara bir alıp-veremediğimiz yok. Yukarıda dile getirdiğimiz konular şehrimiz için olduğu gibi yöneticilerimiz için de halkımızın “yaz” dediği uyarılar. Ne de olsa bu köşe “yaz” köşesi.
Ben yukarıda zikrettiğimiz olumsuzlukların ilgililer tarafından giderileceğine inanıyorum.