AVM'lere yeni dönem: Niteliksiz yapılar 'AVM' olamayacak

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik, alışveriş merkezleri (AVM) için kapsamlı düzenlemeler getirerek, sektörde köklü değişikliklerin kapısını araladı.

AVM'lere yeni dönem: Niteliksiz yapılar 'AVM' olamayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme, ruhsatlandırmadan mimariye, raporlamadan ortak alan kullanımlarına kadar birçok AVM'lere yeni dönem: Niteliksiz yapılar 'AVM' olamayacakalanda yeni yükümlülükler öngörüyor.

Artık belirlenen kriterleri karşılamayan yapı ve işletmeler "AVM" ibaresini kullanamayacak. Böylece her büyük yapı alışveriş merkezi olarak sınıflandırılamayacak. Ticaret Bakanlığı, özellikle düşük ölçekli ve işleyiş açısından yetersiz yapılarla ilgili "sahte AVM" algısının önüne geçmeyi hedefliyor.

 

ORTAK ALAN ŞARTI RUHSAT İÇİN ZORUNLU

Yönetmelikte öne çıkan bir diğer yenilik, AVM projelerinde ortak kullanım alanlarının zorunlu hale getirilmesi. Bundan böyle dış cephe ve çatı gibi doğrudan kamuya açık olmayan bölümler ortak alan sayılmayacak ve bu tür alanlara sahip projelere yapı ruhsatı verilmeyecek.

KÜÇÜK AVM'LER MERCEK ALTINDA

Yeni düzenlemeyle birlikte, satış alanı 10 bin metrekareden küçük ya da 30’dan az iş yerinden oluşan AVM’ler Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenecek. Ayrıca 10 bin ile 20 bin metrekare aralığında büyüklüğe sahip olan AVM’lerde, işletmelerin yarısından fazlası aktif değilse veya ulusal/uluslararası marka değilse faaliyetleri askıya alınabilecek.

NİSAN SONUNA KADAR GELİR-GİDER RAPORU ŞARTI

AVM yönetimleri için getirilen yeni yükümlülüklerden biri de yıllık gelir-gider raporu hazırlama zorunluluğu oldu. Her yılın nisan ayı sonuna kadar perakende işletmelere sunulacak bu raporlar; gelir ve gider kalemleri, boş iş yerleri ve ortak gider paylaşımı gibi birçok detayı içerecek. Bu uygulama, şeffaflık ve hesap verilebilirliği artırmayı amaçlıyor.

YENİ DÖNEM BAŞLADI

"Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" başlığıyla yürürlüğe giren düzenleme ile AVM yatırımcıları, işletmecileri ve kiracılar için daha sıkı bir denetim süreci başladı. Uzmanlar, bu adımın hem kayıt dışı yapılaşmayı önleyeceğini hem de sektörde daha adil ve düzenli bir işleyiş sağlayacağını vurguluyor.