Askerlik süresi kısalıyor mu?

PKK'nın silah bırakma kararı sonrası Türkiye'de yeni bir dönem tartışılmaya başlandı. Kamuoyunda genel af ve askerlik süresinin düşürülmesi gibi tartışmalar öne çıktı.

Askerlik süresi kısalıyor mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

PKK'ya bağlı 30 kişilik bir grubun Irak’ın Süleymaniye kentinde silahlarını yakarak imha etmesiyle Türkiye’de “terörsüz bir dönem” için yeni bir süreç başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmenin ardından yaptığı açıklamada, “Terör örgütü silah bıraktı, Türkiye Yüzyılı'nın kapısı ardına kadar açıldı” ifadelerini kullandı.

Silah bırakma kararı sonrası kamuoyunda yeni tartışmalar da beraberinde geldi. Özellikle “genel af” ve “askerlik süresinin kısaltılması” gibi konular sosyal medyada ve televizyon yorumlarında gündemde yerini aldı.

“GENEL AF ÇIKABİLİR”

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, Ekol TV’de katıldığı programda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. PKK’nın silah bırakmasının ardından genel af ihtimalinin masada olduğunu belirten Küçük, “PKK silah bırakıyorsa hayatın gerçeğidir, affı çıkarmak lazım. Af çıkacağını düşünüyorum” dedi.

“ASKERLİK 1-2 AYA DÜŞEBİLİR”

Cem Küçük, açıklamalarında savunma politikalarında da ciddi değişikliklerin yaşanabileceğini söyledi. Özellikle zorunlu askerlik süresinin kısalabileceğini ifade eden Küçük, “Savunma sanayii ve Ar-Ge yatırımlarına daha fazla kaynak aktarılabilir. Belki askerlik süresi 6 aydan 1-2 aya kadar düşebilir. Bu mümkün” ifadelerini kullandı.

Profesyonel orduya geçişin hız kazanabileceğini vurgulayan Küçük, bu süreçte askeri harcamaların da yön değiştirebileceğine dikkat çekti.

Küçük, açıklamalarında siyasi gündeme de değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile olası bir seçimde karşı karşıya gelmesi durumunda seçimi kazanabileceğini ileri sürdü.

Silah bırakma süreciyle birlikte Türkiye’de güvenlik, siyaset, ekonomi ve toplumsal alanda köklü değişikliklerin yaşanabileceği yorumları yapılırken, iddialara ilişkin hükümetten ya da BTK’dan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.