YA GEÇMEZSE!

Yakında yeni Anayasa değişikliği mecliste oylanacak

TAKİP ET
Yakında yeni Anayasa değişikliği mecliste oylanacak. Başkanlık sistemi olarak yola çıkılan değişiklik Cumhurbaşkanlığı sistemine evirilse de Ak Parti ile MHP genel hatlarda anlaşmış gibi.

            Her iki partinin de oyları Anayasa değişikliği için gerekli olan 367 sayısına erişmiyor. Beklenti referanduma gitmek yönünde. Bunun için 330 vekilin değişikliğe evet demesi gerekiyor. Ak Parti'nin ve MHP'nin koltuk sayısı 330'a yetiyor.

            Anayasa değişikliğini referanduma götürmek için risklerin olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemi açıklamadan önce Anayasa değişikliğinin mecliste oylanmasına ilişkin kısa bir bilgi vermem gerekiyor.

            Anayasa değişikliğinde partiler grup kararı alamıyor. Grup kararı alsalar dahi pratikte oylamanın partilerce kontrolü mümkün değil. Zira oylama gizli yapılıyor.

            İşte tam da bu noktada riskler başlıyor…

*****

            Geçtiğimiz haftalarda internet basınına bir haber düştü. Kamuoyu fazla ilgilenmedi ama bence çok önemli bir haberdi.

            Ak parti grubu Başbakan Binali Yıldırım ile basına kapalı bir görüşme yapmıştı. Bu toplantıda yaklaşık 20 kadar milletvekili Anayasa değişikliği konusunda itirazlarını dile getirmiş.

            Vekillerin itirazları özetle şöyle…

            'Başbakanlık makamı ortadan kalkacağı için yürütme yetkisi Cumhurbaşkanında olacak. Cumhurbaşkanı da bakanları dışardan atayacak. Zaten bu halde bile zar zor bakanlara ulaşırken değişiklikten sonra bakanlara ulaşmamız imknsız olacak. Taleplerimizi kime ileteceğiz? Seçim bölgelerimizde seçmene ne diyeceğiz?

            Sürekli olarak millet iradesine vurgu yaparak iktidarda kaldık. Bu durumda millet iradesinden kaçmış olmayacak mıyız?

            HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı seçecek, diğer yarısını meclis. Mecliste de Cumhurbaşkanının partisi çoğunlukta olacak. Yargı bağımsızlığının zedelenmeyeceğini halka nasıl izah edeceğiz…?'

            Vekillerin itirazları biraz daha uzun ama ben mümkün oldukça kısaltmaya çalıştım.

            Vekillerin söyledikleri önemli olmakla birlikte asıl önemli olanın daha farklı bir konu olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki…

            Ak Parti 15. yılına girdiği iktidarı süresince kendi grubunda hiçbir zaman vekillerin itirazına şahit olmadı. Hemen hemen her konuda blok halinde vekiller değişikliklerin arkasında durdu. Tek istisnası 1 Mart tezkeresinin oylanması sırasında yaşandı.

            Durum bu iken, 20 vekilin itirazının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sayı 20 ise siz bunu üçle çarpın. Çünkü Ak Parti, vekillerin içine sinmediği konulara bile itiraz etmediği bir parti geleneğini siyasetimize yerleştirmeyi başardı!

            O toplantıda konuşmayı göze alamayan vekillerin olduğuna inanıyorum. Bu durumda Anayasa değişikliğinin riskli olacağını gösteriyor.

            Az veya çok, MHP'de fire olacağını düşündüğünüzde veya bu ihtimali hesaba kattığınızda, gizli oylamada Ak Parti'nin fire vermesinin referandumu tehlikeye sokacağını hesaba katmakta fayda var.

            Anayasa değişikliği referanduma gitmez veya gitmemeli demiyorum. Sadece çantada keklik gibi görmenin yanlışlığını anlatmaya çalışıyorum.

            Bu riskin gerçekleşmesi halinde Ak Parti grubunun yaşayacağı kargaşayı tahmin etmek güç olmasa gerek.

            Yapılmak istenen değişiklik hakkındaki düşüncelerimi daha sonra yazmak için bolca vaktimiz olacak. Bugün sadece Meclisteki oylamada yaşanması muhtemel riski ele almak istedim.

            Şunu da belirtmeliyim… Eğer değişiklik yüksek bir sayıda eksiklikle geçmezse, Ak Parti karışır. Yok eğer değişiklik 330'a yakın bir sayıda kalırsa kabak MHP'nin başına patlar! Ak Parti MHP'yi tuzak kurmakla suçlar, biz grup olarak fire vermedik, MHP vekilleri ret oyu verdi der ve işin içinden sıyrılmayı becerir!

            Olsun demiyorum. Olacak demiyorum. Olmalı da demiyorum…

            Ama olursa ben demiştim derim, ona göre!

Bakmadan Geçme