Mersin limanında virüslü patates alarmı

Türkiye'ye yurt dışından gemilerle getirilen 2 bin 223 ton 150 kilogram tohumluk patates, yapılan kontrollerde virüs taşıdığı tespit edilince iade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'de patates üretiminin yıllık 6 milyon tona yaklaştığını ve üretimin ülke ihtiyacını karşıladığını vurguladı.

TAKİP ET

Son iki ay içerisinde Akdeniz üzerinden Mersin Limanı'na İskoçya, Hollanda ve Almanya'dan sevk edilen tohumluk patatesler, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bitki sağlığı kontrol görevlilerince incelendi. Yapılan analizlerde, İskoçya menşeli 850 ton, Hollanda menşeli 1.152 ton 150 kilogram ve Almanya menşeli 150 ton olmak üzere toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patateste Potato Leafroll Polerovirus (Yaprak Kıvırcıklığı Virüsü) ve Tobacco Rattle Tobravirus (Tütün Çıngırak Virüsü) tespit edildi. Virüs taşıyan ürünler, geldikleri ülkelere geri gönderildi.

TÜRKİYE PATATES ÜRETİMİNDE KENDİ KENDİNE YETİYOR

Yurt dışından gelen patateslerin hastalıklı çıkması, Türkiye'deki üretim kapasitesini yeniden gündeme getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda patates üretimi 1 milyon ton artarak yaklaşık 6 milyon tona ulaştı. Türkiye, dünya genelinde en fazla patates üreten 15. ülke konumunda bulunuyor.

Patates üretiminde ilk sırayı 750 bin tonla Niğde alırken, onu sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana izliyor. Bu 10 il, Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık 5 milyon tonunu karşılıyor.

Kişi başı yıllık 52 kilogramlık tüketim ortalamasına rağmen, Türkiye'nin patates üretimi kendi ihtiyacını karşılamaya yeterli. Üretimin yeterlilik oranı yüzde 103,6 olarak açıklanırken, yerli üretim fazlası patatesin düşük oranlarda da olsa ihraç edildiği kaydedildi.

Yurt dışından gelen patateslerin büyük çoğunluğunun tohumluk amaçlı olduğu ve bu miktarın toplam üretime oranla yüzde 1 seviyelerinde kaldığı belirtildi.

Bakmadan Geçme