Maden'de vatandaşlar bürokrasinin mi kurbanı?
Maden'de yapımı tamamlanan 90 afet konutu bir buçuk yıldır hak sahiplerine teslim edilemedi.
2019 yılında heyelan riski nedeniyle boşaltılan Maden'in Camii Kebir Mahallesi'nde yaklaşık 80 ailenin hala konutları teslim edilemedi. 1 buçuk yıldır yapımı tamamlanan 90 konutun teslim edilmeme nedeni ise AFAD İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü arasında hak sahiplerini belirleyememeden dolayı kaynakladığı ileri sürüldü. Maden ve Köyleri Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Lütfiye Gürgün 5 Mayıs'ta konut kuralarının çekildiğini 7 Mayıs'ta ise anahtar teslim edileceği yönünde Elazığ'da siyasilerin açıklama yaptığını hatırlatarak geride kalan 2 aylık zaman sürecinde herhangi olumlu bir adım atılmadığını söyledi. Gürgün gazetemize yaptığı özel açıklamada
'2019 yılında Maden Cami Kebir Mahallesi haziran ayı itibariyle tamamen boşaltılma kararı alındı. O dönemlerde bu konuyla AFAD ilgileniyordu. 2022 yılında afet konutlarının yapımına başlanıldı. 2024 yılı içinde tamamlandı. 2024 yılı ağustos ayında Maden Belediyesi düğün salonunda bir toplantı düzenlendi ve hak sahipleri olan vatandaşlar için yeni bir hak tanındı. Evlerini isteyenlere konut, konut yerine arsa ücretini almak isteyenlere de arsa ücretleri alınması yönünde yeni bir teklifte bulunuldu. Vatandaşlarımızda kısmen süreçte sıkıntılar oluşturdu bunun nedeni konut isteyenler vazgeçip arsa ücretini almak ya da başlangıçta arsa ücreti isteyip de sonradan konut almak isteyen vatandaşlarda sürecin ilerlemesinde olumsuz etki yarattı' dedi.
AFAD VE ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ HAK SAHİPLERİNİ BELİRLEYEMEDİ
Gürgün ' AFAD ilk olarak kaç kişinin konut hak sahibi olduğunu belirlemişti. Bulunan alanda kat mülkiyeti olmadığı için hak sahipleri orada evlerinin olduğunu ispat etmişlerdi. Daha konutlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği'ne devredildikten sonra kurum adına GEDAŞ adında bir şirket Maden'de işleri yürütüyor. Bu şirketin oradaki bürosunda 2 personel var. Neredeyse her ay farklı bir belge istiyor. Elektrik götürüyoruz, suyu getirin ya da başka evraklar daha sonra 1 ay geçmiyor bu evraklarınız olmadı farklı bir evrak istiyorlar. Çevre Şehircilik şimdi de AFAD'tan alt komisyon kurmasını ve o komisyondan hak sahiplerini geçirmesini istiyor. AFAD'ta hak sahiplerinin rızası olmadan böyle bir şey yapamayacağını ifade ediyor. İşin özetine bakarsak Çevre Şehircilik liste istiyor AFAD ben veremem diyor. Bu iki kurum arasındaki bürokratik engeller onlarca vatandaşı hala mağdur olmaya devam ediyor. Çevre Şehircilik diyor ki gidip orada hak sahipliğinizi sildirin bize yeniden başvuru yapın. İki kurumun kendi arasında çözemediği şeyi ben vatandaş olarak nasıl çözeceğim?' diye konuştu.
SİVRİCE'DE BENZER SORUNLAR AŞILDI İNŞALLAH BİZDE AŞACAĞIZ
Gürgün ' Sivrice ilçesinde de Maden'deki sürecin aynısı yaşandı. Orada Kasım ayında kuralar çekildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu sorunu vatandaş nezninde çözülemeyeceğini bakanlığa iletince oradan olumlu yanıt geldi. Oradaki sorun çözüldü. Maden için gönderilen yazı da henüz bakanlık cevap yazmamış oradan da vatandaşlar lehine bu sorunun çözüme kavuşacağını ve yaklaşık 80 ailenin 1 buçuk yıldır süren mağduriyetlerinin çözüme kavuşacağı inancındayım. Son olarak Aşağı Mastek köyümüzde yaşanan örtü yangınında etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim bu tür afetleri bir daha yaşatmasın' ifadelerini kullandı.