LADY GODİVA

Toplumların maruz kaldıkları kötülüklere direnmek için yaptıkları girişimler toplumun varlığı kadar eskidir

TAKİP ET
Toplumların maruz kaldıkları kötülüklere direnmek için yaptıkları girişimler toplumun varlığı kadar eskidir.

 

Her toplum ya bir şeyleri değiştirmek ya da hoyrat bir değişim dalgasına direnmek amacıyla daima bir direniş ve başkaldırı içinde olmuş… Bu direniş ve başkaldırı kimi zaman karizmatik bir lider öncülüğünde örgütlenmiş, kimi zaman da adı sanı bilinmeyen sıradan insanların öncülüğünde gerçekleşmiş…

 

Modern öncesi toplumlarda köylüler üzerlerine yüklenen ağır vergilere karşı ayaklanmışlar, zanaatkarlar lonca sisteminin ücretleri fazla kısıtlamasına tepki göstermişler, tekstil sektöründe hızla artan dokuma tezghları yüzünden işsiz kalan işçiler tahtadan ayakkabılarıyla (sabots) bu makinaların dişlilerini parçalamışlar….

 

Zalim Bolu Bey'ine karşı bir seyis oğlu Ruşen Ali, nam-ı diğer Köroğlu'nun başlattığı isyan gibi pek çok mit, başlangıçta birer sapkın olarak değerlendirilseler de elde ettikleri başarı ile doğru orantılı olarak pek çok isyan zamanla geleneğin kutsal kubbesi altında saygıdeğer bir yer kazanmış, toplum nezdinde kavganın ve özgürlüğün sembolü olmuşlar…

 

Köroğlu gibiler de yiğitliğin, adaletin inanç dolu ideal bir insan profilinin sembolü olmuş…

 

*****

 

Lady Godiva da bu sembol isimlerden biridir.

 

11. yüzyılın İngiltere'sinde halk ağır vergilerden isyan halindeyken vergileri artıran Lordun eşi Lady Godiva halktan yana tutum almış... O, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette gibi 'Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler.' diyerek halkı küçümsemiş, eşini vergileri indirmesi yönünde ikna etmeye çalışmış.

 

Lort bakmış olacağı yok, Lady ısrarda diretiyor ona asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklif yapmış. Eğer çıplak bir vaziyette at sırtında Coventry sokaklarını boydan boya geçmeyi kabul ederse vergi yükünü azaltacağını söylemiş... Lady Godiva'nın buna cesaret edemeyeceğine inanarak, eşinin baskılarını bu şekilde kıracağını düşünmüş.

 

O an geldiğinde, Lady Godiva atının üzerinde vakur ve kendinden emin olarak geçişini yapmaya başlamış. Coventry sokaklarında beyaz doru bir at üzerinde ağır ağır ilerliyormuş.

Bu durumu öğrenen halk, dükkanlarını kapatmış, evlerine girmiş. Lady'nin onuruna kimse sokağa adımını atmamış, hiçbir pencerenin perdesi aralanmamış… Beyaz doru atın nal sesinden başka bir şey duyulmuyormuş sokaklarda…

Lady'nin bu cesur davranışı karşısında, ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak göstermişler. Bir tek Godiva'yı kapı deliğinde gözetlediği için kör olacak Tom hariç…

 

Nihayetinde Godiva'nın bu protestosu başarılı olmuş ve halk ağır vergilerin zulmünden kurtulmuş.

 

Lady Godiva hem sadakatin hem başkaldırının hem tutkunun hem şefkatin sembolü olmuş… Destanlaşmış.

 

*****

 

'Lady Godiva insanlık tarihinin ne ilk protestosudur ne de son protestosu olacak' dedi Sakdigerı Mustafa ve devam etti.

'Belki İsmet Özel haklıdır. Hani Amentü şiirinde geçer ya! …anlamış değilim maceralardan / Ne Godiva geçer bu yoldan / ne de bir kimse kör olur

 

Belki de biz bu korkaklıkla zaten güzellikleri göremeyecek kadar kör olmuşuzdur… Ya da haksızlıklara direnecek kadar duyarsız… Kim bilir?

Bakmadan Geçme