Esnaftan Kira Tepkisi
Elazığ'da aynı çarşıda yer alan cami derneği, işyerlerine kira fiyatlarına yüzde 55 zam yaparken Vakıflar Genel Müdürlüğü kendilerine ait işyerlerinde yüzde 100 kira artışı yapınca esnaf isyan etti.
Elazığ'da saray camii çarşısı esnafları, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından işyeri kiralarına yüzde 100 zam yapılması nedeniyle sitem ederken sorunu ilettikleri bir milletvekilinin sorunlarına çözüm üretmek yerine ‘kirayı ödeyemiyorsanız işinize gelmiyorsa çıkın' dediğini iddia etti.
Yapılan bu artışın kabul edilebilir olmadığını belirten Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat Ulaş “Vakıflar Genel Müdürlüğü bu yıl vakıf mallarında daha önce görülmemiş oranda bir kira fiyatlarına zam yaptı. TÜİK verilerine göre Türkiye'de enflasyon %61.98 iken vakıflar kendisine ait işyerlerine yüzde yüz oranında zam yapmıştır. Bu zamma haklı olarak esnafımız tepki gösteriyor. Bir devlet kurumunun yapmış olduğu bu zam kabul edilebilir değil” dedi.
LİYAKATSİZ YÖNETİCİ VATANDAŞLA DEVLETİ KARŞI KARŞIYA GETİRİR
Ulaş: “Elazığ milletvekillerinin konuşması sonrası Vakıflar Genel Müdürlüğü esnaflara yakın diğer bağımsız işyerleri ile kiralarını kıyaslanması istenmiş. Kıyaslanıyor vakıfların daha fazla kira artışı yaptığını görüyoruz. Devletin vatandaşının yanında olması böyle mi olur? Biz esnafımızın yanındayız. Gerekli araştırmalarımızı yaptık. Kanunen % 65'ten fazla bir zam yapılamaz. Saray camii derneği kendi işyerlerine % 55 zam yapıyor vakıflar bitişikteki işyerlerine % 100 . Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Hep iddia ettiğim bir şey vardır. Makamlara liyakatli ehil kişiler gelmezse devleti vatandaşla vatandaşı devletle karşı karşıya getirir. Bugün biz vakıf yöneticilerinde bunu görüyoruz” diye konuştu.
İŞLERİMİZ DURGUN BU KİRALARI ÖDEYEMEYİZ
Saray Camii esnafları ise ekonomik kriz nedeniyle işlerinin durgun geçtiğini fahiş fiyat artışının kendilerini çok zorda bıraktığını dile getirdiler.
Kira artışı nedeniyle gazetemize konuşan çarşı esnaflarından Mehmet Tavlı : 1987'ten beri babadan kalma olarak işyerimizi çalıştırıyoruz. Vakıflardan kira artışlarından dolayı mustaribiz. Zaten işlerimiz yok. Bizim çarşının özelliği kışın en geç 17-18:00 ‘da kapatıyoruz. Bizim işyerlerini akşam 22-23:00'a kadar açık tutanlarla kıyaslanmaması lazım. “dedi.
İsmail Bulanık ise yaptığı açıklamada,“ 1987'ten beri Saray camii çarşısında esnaflık yapıyorum. Geçmişte belirli aralıklarla gelir piyasa araştırması yaparlar ve fiyatlarda güncelleme yaparlardı. Geçen yıl % 75 zam yaptılar. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere kira artışları yüzde 25'i geçmesin diyor vakıflar bu yıl da kiralarımıza yüzde 100 zam yaptı. Karşımızdaki şahıs dükkanlarının kira artış oranları bile çok daha uygun. Metrekareye vurduğumuzda biz onların 2-3 katı daha fazla kira ödüyoruz.”dedi.
Ahmet Yeşilkaya ise,“1987'ten beri Saray camii çarşısında esnaflık yapıyorum. Kiralarımız çok yüksek, piyasalarda kira artışları yüzde 25-30 civarında olurken bizim kiralar yüzde 100 arttı. Ekonomik kriz var, işlerimiz iyi değil. Durgun gidiyor. Yani kira artışını da sadece bir genel müdürün söyleyişi ile olmaması lazım. Piyasa şartlarını iyi değerlendirmek ve ona göre artışlar yapılması gerekiyor.”diye ifade etti.
ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ BİZE İŞİNİZE GELMİYORSA ÇIKIN DEDİ
Feyzi Koç ise,“1995 yılından beri pasajda esnaflık yapıyoruz. Kira fiyatlarımız çok arttı. Dışarıda komşu esnaflarımızla kıyasladığımızda en fazla kirayı biz ödüyoruz. 2-3 katlı dükkanlara 6-7 bin lira kira öderlerken biz 8 bin lira kira ödüyoruz. Bölge müdürlüğü ile konuştuk. Kimse bizi muhatap almıyor işinize gelmiyorsa çıkın diyor. Sorunumuzu Elazığ milletvekillerine de söyledik. Bize yardımcı olmak yerine kirayı ödeyemiyorsanız işinize gelmiyorsa çıkın dediler.”dedi.
Sabahattin Tavlı ise son olarak,“ 1994'ten beri burada esnaflık yapıyorum. İşyerimin hepsi 28 m²'dir. Günışığı görmüyor. Sabah 8'de başlıyoruz kışın 16:00'a kadar. Kiramızı yüzde 100 artırdılar. İşlerimizin durgun geçtiği bu zamanda bunun altından nasıl kalkacağız? Cumhurbaşkanımız yüzde 25 zam yapın diyor. Vakıflar başına buyruk zam yapıyor.”dedi.