Elazığ'ın Çinisi Buradan Çıkıyor
Elazığ'a Çini sanatını getiren Münife Kerkit meraklılarına ders vermeye devam ediyor.
Daha önce Kayseri'de yaşayan Münife Kerkit bir süre sonra Elazığ'a yerleşmiş. Çini sanatına ilgi duyan Kerkit, yaptığı araştırmalar sonucu Elazığ'da Çini sanatına uygun zemin olmadığını öğrenmiş. Böyle bir sanatı Elazığ'a kazandırmak istemiş ve bu idealine ulaşmak için gerekli eğitimleri alıp Çini Sanatı Kursu Hocası olmuştur. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen etkinlikte Emine Erdoğan'ın da ilgi gösterdiği bu el emeği Çiniler görücüye çıkmaya devam ediyor. Bizler de Elazığ'a bu sanatı kazandıran Münife Hoca'yla bira raya geldik.
“KİŞİ KENDİ ZEVKİNE GÖRE VE KULLANIM AMACINA GÖRE İSTEDİĞİ ŞEYİ YAPIYOR”
Münife Kerkit: “ Halk Eğitim kursunda 4'üncü yılımızın içerisindeyiz. Çini altı boyama sanatını kursiyerlerimizle birlikle, süsleme ve fırınlayarak kendi çapımızda icra ediyoruz. Elazığ Belediyesi ve Halk Eğitim iş birliğiyle yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan bu kurs yerinde çalışmalarımız devam ediyor. Halk Eğitim tarafından destek gören bu kurs merkezinde gelen kursiyerlerimiz dönem sonunda kurs bitirme belgelerini alabiliyorlar. Kursiyer sınırlamamız yok, sınıfımızın kapasitesine göre alım yapıyoruz, çok fazla talep oluyor. Bizler daha iyi eğitim almaları için elimizden geleni yapıyoruz. Kurs merkezimizin Hilalkent Mahallesi'nde olması kursiyerlerimiz için engel değil her mahalleden gelen öğrencilerimiz mevcut, Çaydaçıra Mahallesi, Ataşehir Mahallesi gibi yerlerden gelen kursiyerler var. Şuan toplamda 35 kişilik bir sınıfımız mevcut. Kursumuz Eylül ayında başlıyor Haziran aylarının sonlarına doğru bitiyor, bu süreç içerisinde yapılan ürünler kendi isteğimiz doğrultusunda sergileniyor. Daha çok küçük ürünlere ilgi oluyor, aslında burada kişi kendi istediği ürünü hazırlar, ister hediye eder ister kullanır, isterse de satarak ev ekonomisine küçük katkılarda bulunur. Kişi kendi zevkine göre ve kullanım amacına göre istediği şeyi yapıyor” dedi.
“ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI'NA VE EKİP ARKADAŞLARINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kerkit: “Buraya gelen kursiyerlerimiz, hem eğitim alıyor, hem belge sahibi oluyor, hem de kendi bütçelerine katkı sağlıyorlar diyebiliriz. Aynı zamanda kursiyerlerimiz sevdiklerine, eşine arabasına hediyeyi kendi eliyle yapmış oluyorlar. Hal böyle olunca hediyeleri el emeği olduğu için sıradanlaşmıyor.
Kursiyerlerimizin kursa katılım sağlaması için ilk olarak Halk Eğitim'e gidip başvuru yapmaları gerekiyor. Yakın bir zaman önce İstanbul'da bir vakfın düzenlediği bir davete katıldık. Deprem illerini kapsayan bu davette bizler de standımızla birlikte yer aldık. İlimiz adına da tanıtımın olması güzel oldu. Son olarak başta belediye başkanımız Şahin Şerifoğulları'na ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Bu kurs yeri için bize almış olduğu fırın birçok şeyin önüne geçti. Daha önce hazırlamış olduğumuz ürünleri fırınımız olmadığı için Malatya'ya gidiyorduk. Çok zahmetli oluyordu, çok fazla zaman kaybediyorduk, ama şimdi fırınımız var istediğimiz zaten istediğimiz ürünü hazırlıyoruz. Kursumuza en büyük katkıyı belediye sağladı diyebiliriz, bu yüzden kendilerine çok minnettarız” şeklinde konuştu.