Elazığ Fırat Üniversitesi'nden sağlık personeline hayati eğitim
Fırat Üniversitesi Hastanesi çalışanlarına yönelik olarak 'İleri yaşam desteği eğitimi' düzenlendi.
Sağlık çalışanlarının acil durumlara müdahale becerilerini artırmayı hedefleyen eğitim, hastanenin 6. katındaki konferans salonunda yoğun katılımla gerçekleştirildi.
ZAMANINDA MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
Eğitimde konuşan Fırat Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aksu, sağlık alanında zamanında ve doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Kalp ve solunum durmalarında erken ve etkili müdahalenin, hastaların yaşama şansını büyük ölçüde artırdığını belirten Dr. Aksu, bu tür durumların sadece hastane içinde değil, hastane dışında da yaşanabileceğine dikkat çekti. Kalp veya solunum durması halinde ilk 4 dakika içinde temel yaşam desteğine, ilk 8 dakika içinde ise ileri yaşam desteğine başlanması gerektiğini ifade eden Aksu, 10. dakikadan sonra oluşan beyin hasarının ise çoğunlukla kalıcı hale geldiğini söyledi.
GÖĞÜS MASAJI VE İLAÇ UYGULAMASINDA ZAMANLAMA ÖNEMLİ
Dr. Aksu, kesintisiz ve kaliteli göğüs masajının yanı sıra erken şok uygulamasının da ileri yaşam desteği sürecinde kritik rol oynadığını belirtti. Kalp masajı sırasında temel havayolu yönetiminden ileri düzey havayolu desteğine kadar olan sürecin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çeken Aksu, adrenalin uygulamasında zamanlamanın çok önemli olduğunu ve mümkün olan en kısa sürede başlanmasının hayati değer taşıdığını kaydetti.