Elazığ'da kuru kayısı fiyatları uçtu
Elazığ'da kayısı bu yıl olmayınca fiyatı da iki kat arttı.
Elazığ’ın Baskil ilçesinde yılda yaklaşık 60 bin rekolte beklenilen kayısıyı zirai don vurunca ekonomik gelirinin büyük bir bölümünü kaybeden ilçede çiftçiler zor günler geçirirken mahsulün olmayışı nedeniyle kuru kayısı fiyatları yüzde ile yüzde 100 oranında arttı. Elazığ’da Nisan ayı başında kilosu 400 liraya satılan gün kurusu kayısı 600 liraya sarı kayısı ise 250 liradan 500 liraya çıktı. İstanbul’da ise kuru kayısının kilogram fiyatı 800 lira ile bin lira arasında değişiyor.
KAYISI DA FİYAT BELİRSİZLİĞİ HAKİM
Türkiye kayısı üretiminin yüzde % 20’sinin Baskil’de üretildiğini vurgulayan Zilayaz “ 2 yıl boyunca kayısı üretimi olmayacak. Bu gelişme nedeniyle kayısı fiyatları da artmaya başladı. Piyasa oluşmamışken gün kurusunun kilogramı 800 lira, sarı kayısının fiyatı 500- 600 liraya yükseldi. Şuan için tam piyasa oluşmamış. İnşallah piyasa oturursa kayısı fiyatları da normale döner. Kayısının hep ucuz olduğunu söylüyorduk. İnşallah kayısı fiyatları hak ettiği yere gelir” diye kaydetti.
ÇİFTÇİNİN ELİNDE KAYISI YOK TÜCCARLARDA OLABİLİR
Zilayaz “ Çiftçinin elinde söylendiği gibi kayısı yok. Tüccarlarda olabilir bilemiyorum. Kayısı fiyatı çok düşük olduğu için çiftçinin ya da tüccarın elinde olabilir. Kimse almıyordu. Elinde olanlarda İnşallah değerinde satar ve ihtiyaçlarını giderirler” diye aktardı.
DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ
Başkan Zilayaz “ 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü tüm üreticilerimizin kutluyorum. Devletimizden destek bekliyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız don felaketinden sonra masrafların ödeneceğini söylemişti. İnşallah en kısa sürede ödenir. Bir de çiftçilerimize faizsiz kredi verilir ve bankalara ve kooperatiflere olan kredi borçları ertelenir diye umut ediyoruz” dedi.
AĞAÇLARIMIZI KURTARMANIN ÇABASI İÇİNE GİRDİK
Zirai don nedeniyle Elazığ’da kayısı, üzüm, badem ve ceviz başta olmak üzere meyve ağaçlarında büyük bir hasar oluştuğunu hatırlatan Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz “ Bu zarar Baskil ilçemizde daha ağır olmuştur. 100 bin dekar dikili alanda yaklaşık 1 milyon ağaç zarar gördü. 13 Nisan’da sahaya indiğimizde meyvelerin tamamen zarar gördüğünü gördük. Bu yıl meyveden vazgeçtik zaten ağaçlarımızı kurtarma telaşına girdik. Üniversiteden gelen uzmanlar tarım il ve ilçe müdürlüğü yetkilileri çiftçilerimize bekleyin uyarısında bulundu” diye konuştu.
AĞAÇLARIMIZ KENDİLERİNE GELMEYE BAŞLADI
Başkan Zilayaz “ Zirai donun üzerinden bir ay geçti. Ağaçlarımız yavaş yavaş kendilerine gelmeye başladı. Bazı bölgelerde ağaçlarımız yeşermedi. Kayıplarda oldu. Allah’a çok şükür genel olarak baktığımızda bir düzelme olduğunu gördük. Bu yıl ve önümüzdeki yıl meyve olmayacak. Çünkü; önümüzdeki yılın meyve verecek tomurcukları da yandı” ifadelerini kullandı.