Elazığ'da fidan dikerken 1700 yıllık sır ortaya çıktı! Arkeologlar şoke oldu
Elazığ'da bir çiftçinin tarlasında tesadüfen bulunan mozaik, bölgenin Roma dönemine ait büyük bir yerleşime ev sahipliği yaptığını ortaya çıkardı. Jeoradar çalışmalarıyla 70 metre ötede tespit edilen ve gün yüzüne çıkarılan alttan ısıtmalı Roma hamamı, dönemin üst sınıfına ait lüks yaşamın izlerini taşıyor.
Elazığ'ın tarihi derinliklerine ışık tutacak önemli bir arkeolojik keşif daha gün yüzüne çıkarıldı. Salkaya köyü sınırlarında bir tarlada yer altı görüntüleme radarı (jeoradar) kullanılarak yapılan çalışmalar sonucu, Geç Roma Dönemi’ne ait olduğu belirlenen bir hamam yapısı ortaya çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen kazı çalışmalarıyla keşfedilen bu yapı, yaklaşık 1700 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor.
Söz konusu tarihi alan, 2023 yılında bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açması sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan Roma dönemi taban mozaiğiyle arkeoloji dünyasının dikkatini çekmişti. Renkli ve desenli yapısıyla, üzerinde hayvan figürlerinin betimlendiği bu mozaik, sanatsal değeri ve iyi korunmuş yapısıyla uzmanlar tarafından önemli bir kültürel miras olarak nitelendiriliyor.
Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Elazığ Müze Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda, mozaiğin bulunduğu alanın 70 metre güneyinde yer alan başka bir tarlada jeoradar teknolojisi kullanılarak yer altı taraması yapıldı. Elde edilen bulgular neticesinde, burada da başka bir yapının izlerine rastlandı. Yapılan kazılar, bu alanın Geç Roma Dönemi’ne ait kompleks bir hamam yapısına ait olduğunu ortaya koydu. Yaklaşık 75 metrekarelik alana yayılan ve o dönemin üst düzey yönetici sınıfına ait olduğu düşünülen hamam yapısında; soğuk, ılık ve sıcak bölümler, alttan ısıtma sistemi, terleme odaları, havuzlar ile temiz ve atık su kanallarına rastlandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, yapılan keşfin Elazığ’ın kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Demirdağ, “2023 yılında tesadüfen bulunan mozaik, sanatsal yapısı, motifleri ve korunmuş haliyle çok kıymetliydi. Şimdi de bu mozaiklerin yakınında ortaya çıkarılan Roma hamamı, bölgedeki yerleşimin büyüklüğünü ve önemini gösteriyor” dedi.
Ortaya çıkarılan tarihi yapıların restorasyon ve koruma süreçlerinin ardından turizme kazandırılması hedefleniyor. Böylece Elazığ’ın kültürel turizm potansiyelinin artırılması ve yerli-yabancı ziyaretçilere açık hale getirilmesi amaçlanıyor. Uzmanlar, Roma hamamı ve mozaiklerin, bölge tarihinin anlaşılması açısından önemli birer belge niteliğinde olduğunu vurguluyor.
Bölgede farklı yapıların da olabileceği düşüncesiyle jeoradar çalışması yapıldığını ve 30 dönümlük alanın tescillendiğini ifade eden Demirdağ, şunları söyledi:
“Bölgede önemli buluntulara rastladık. Bu buluntular ve izler çerçevesinde arkadaşlarımız bu yıl kazılara devam ettiler. Taban mozaiğinin 70 metre güney kısmında çok önemli bir yapıya rastladık. Bu bölgede bir ilk diyebileceğimiz Roma hamamına denk geldik. Özellikleri bakımından o dönemin üst düzey yönetici sınıfına ait olan, klasik bizim hamam kültürümüze benzer ılık, soğuk ve sıcak bölümlerden oluşan, alttan ısıtmalı, o dönemin tekniği açısından üst düzey bir yapısı olan Roma hamamını keşfettik. Baktığımızda genel olarak bölgenin bir şehir yerleşim alanı olduğunu tahmin ediyoruz. Bölgede kazı çalışmalarımıza devam edeceğiz.”