Elazığ'da bolluk tezgaha yansıdı 250 liradan 90 liraya düştü
Elazığ'ın sevilen otunun kilosu ürün bollaşınca 250 liradan 90 liraya kadar düştü.
İlimizde Palu, Kovancılar, Karakoçan ve Alacakaya’nın yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ışgın ya da diğer adıyla dağ muzundaki bu yılki bolluk tezgahlara da yansıdı. Yüksek rakımlı dağlarda büyük zorluklar çekilip emek harcanarak toplanan ışgınlar yorucu bir serüvenin ardından şehre getirilerek vatandaşların beğenisine sunuluyor.
Çarşı merkezinde birçok farklı noktada satış yapan onlarca vatandaş ışgınları satarak emeklerinin karşılığını almayı amaçlıyor. Nisan ayı başında tezgahlarda kilogramı 250 liradan satılan ışgın ürün bollaşınca fiyatı 90 liraya kadar düştü. Herkes yesin diye 90 liradan sattıklarını belirten satıcı Nizamettin Yılmaz “satışlar ilk günkü gibi değil. Sezonu da bitmek üzere, ürünler alçak kesimlerde iyice olgunlaşıp kartlaştı. Işgın sevenler acele etsinler. Ay bitmeden sezonu da biter” dedi.
DAĞLARIMIZ IŞGIN DOLU
Bir diğer ışgın satıcı Muhittin Turgut ise “Işgının 2 aylık bir süresi var. Satışlardan memnunum. Vatandaşlarımızın ilgisi iyi, kilogram fiyatı da nisan ayına göre oldukça düşük şu an 100 liradan satıyorum. Dağlarımız ışgın dolu ama; sezonu da bitiyor. Piyasada çok fazla satıcı var. Herkes rızkının peşinde Elazığ yöresinde bir- iki haftaya ışgın sezonu biter. Tunceli tarafından gelen ışgınlar ile Haziran ayına kadar ışgın tezgahlarda bulunur. Bereketli bir sezon geçirdik” diye konuştu.
IŞGININ FAYDALARI
• Işgın otu kökünün kaynatılması ile hazırlanan suyu kan şekerini dengelenmeye yardım eder
• Işgın otu kanserli hücrelerin gelişimini durdurulmasına yardımcı olur
• İştah açıcıdır
• Balgam söktürücüdür
• Gaz ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkları rahatlatır
• Sindirim sistemini düzenler
• Mide asidini dengeler
• Cilt yenileyici ve tazeleyici özelliklere sahiptir
• Yaşlanma etkilerinin azaltılmasında destekleyicidir
• Halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlere iyi gelir