Çiçek: 'Elazığ'da 10 bin baş kurban kesilmesini bekliyoruz'

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Kurban Bayramı'nda yaklaşık 10 bin küçük ve büyükbaş hayvan kesimi yapılmasını beklediklerini söyledi.

İslam Alemi'nin dini bayramlarından ikincisi olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek ile üreticilerin sorunlarını, yaklaşan bayram öncesi kırmızı et fiyatlarını ve kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımız için ilimizde kurban olabilecek özellikte canlı hayvan sayısının yeterli olup olmadığını konuştuk. Başkan çiçek gazetemize yaptığı özel açıklamada '2025 yılında Elazığ'da kurban kesecek kadar büyükbaş ve küçükbaş kurbanımız var. Elazığ ili muhafazakar bir il olduğu için kurban kesme geleneği çok yüksek. Bu yıl 4.000 tane büyükbaş, yaklaşık 6 binde küçükbaş kurban kesilmesini bekliyoruz' dedi.

KURBANLIK FİYATLARI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 ARTTI

Çiçek 'Küçükbaş canlı kilogramı 250 ile 280 lira, büyükbaş ise canlı kilogramı 300 ile 330 lira arasında değişiyor. Geçen yıla göre fiyatlar yaklaşık yüzde 20 arttı. Gıda enflasyonunun yüzde 70 artığı bir ülkede yüzde 20 oranında artış çok büyük bir zam değil' diye konuştu.

ET SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ VAR FİYATLAR STABİL

Başkan Çiçek 'İlimiz, Batman'dan sonra şehir merkezi en kalabalık olan ülkemizdeki ikinci şehir. Kurban Bayramı'na bir ay kala ve bayramdan bir ay sonra her zaman et satışlarında azalma olur. Bunun sebebi et alacak insanlar nasılsa yakında kurban keseceğiz diyerek et alışverişlerini azaltır. Kurban Bayramının bitiminden 1 ay sonra turizm sezonunun başlaması, inşaat sektörünün en yoğun olduğu dönem olması nedeniyle satışların ve et fiyatlarının artmasını bekliyoruz' diye konuştu.

BAKANLIK FİYATLARI REGÜLE ETMESE FİYATLAR UÇAR

Çiçek 'Tarım ve Orman Bakanlığı bilindiği üzere kasaplık ithal canlı hayvan ve karkas et ithal ediyor. Bu hayvanları et kombinalarında keserek tanzim satış mağazalarında, resmi kurumlara ya da büyük şehirlerdeki yerel marketlere ucuz et satarak piyasayı kontrol atlında tutmaya çalışıyor. Türkiye'de hayvan varlığımız maalesef çok az. 4-5 yıl daha ithal et devam ederse çok büyük bir fiyat patlaması bekliyoruz. Kendi yağımızla kavrulmamız lazım. Dışarıdan ithal hayvan getirmekle bu iş olmaz. Sorunlar için çözüm yolları bulunmazsa nasıl akaryakıt ve enerjide dışarıya mahkumsak böyle giderse ette de dışarıya mahkum olacağız gibi gözüküyor' diye kaydetti.

BESİCİ ÜRETMEK YERİNE SERMAYESİNİ FAİZE YATIRIYOR

1970 yılından besicilik yaptığını vurgulayan Çiçek 'Bu ülkede ekonomik krizlerin olduğu her yıl süt üreticileri ve besiciler zarar etmiştir. Sonuçta o üretici çiftliğini ve ahırlarını besi hayvanlarıyla doldurmak için bankalardan kredi çekmişler ve faizler yüksek olduğundan kazandığını kredinin faizine veriyor. Birçok üretici haliyle zarar ediyor. 100 tane dana alıp beslemek için yaklaşık 15 milyon sermaye lazım. Bu parayla bir yılda 2-3 milyon kazanacak. Bunun yerine faize yatırırım bir yılda 6-7 milyon kazanırım ve uğraşmam da diyen üreticiler olduğunu sosyal medyadan, çevremizden görüyoruz. Bu paylaşımlar doğrudur çünkü; biz bu işin içindeyiz' diye aktardı.

SÜT ÜRETİCİSİ BİTERSE HAYVANCILIKTA BİTER

Çiçek 'En büyük sorunlarımızdan biri de süt fiyatlarıdır. Şu an sütün bol olduğu ve satımının sıkıntılı olduğu bir dönemdeyiz. Eğer süt para etmezse damızlık hayvanlarını üreticiler kesime gönderecek. Damızlık inekler kesilirse buzağı olmayacak dolayısıyla et üretimi de sıkıntıya girer' dedi.

GENÇLERİ KIRSALA YÖNLENDİRMELİYİZ

Başkan Çiçek 'Bizim kendi öz kaynaklarımıza dönmemiz gerekiyor. Özellikle gençleri kırsalda tutabilmemiz için projeler yapılması gerekiyor. Bütün gençler cebimde telefonum olsun takım elbise giyeyim, masa başında çalışayım derdinde. Siyasilerin büyük bir çalışma yapıp genç nüfusu köyde tutmak için seferberlik yapması gerekiyor. İnşallah yetkililerimiz uzun vadeli planlar yapıp bir çare bulurlar' ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme