Çeyiz sezonu sönük geçti: Esnaf şikâyetçi
Elazığ'da çeyiz sezonunun sonuna yaklaşılırken, esnaflar bu yıl satışların önceki yıllara kıyasla düşük olduğunu belirtti. Artan fiyatlar, azalan alım gücü ve organizasyon şirketlerinin piyasada etkin hale gelmesi, esnafın işlerini olumsuz etkiledi.
Çeyiz sektöründe yıllardır faaliyet gösteren esnaflar, bu sezonun son yılların en zayıf sezonlarından biri olduğunu ifade etti. Satışların düşmesinde özellikle ekonomik koşulların ve tüketicilerin alım gücündeki gerilemenin etkili olduğu belirtildi.
“SON YILLARIN EN KÖTÜ SEZONU”
Yaklaşık 15 yıldır sektörde hizmet veren Boğaziçi Perde işletmecisi Atay bey, sezonu değerlendirerek şunları söyledi:
“Gurbetçiler de kendi vatandaşımız da fiyatlardan şikâyetçi. Normalde bu dönemde dükkânlarımızın dolu olması gerekirken biz burada oturuyoruz. Fiyatlar çok yüksek, müşterinin alım gücü yok. Güçlü esnaf ayakta kalacak, küçük esnaf ise iflasın eşiğinde. Bu sezon, geçirdiğimiz en kötü sezonlardan biri oldu.”
KUŞAKLAR ARASI TERCİH FARKLILIKLARI
Esnaflar, çeyiz alışverişinde gençler ve aileler arasında tercih farklılıkları bulunduğunu da dile getirdi. Gençlerin daha çok modaya uygun ve gösterişli ürünlere yöneldiği, ailelerin ise kaliteyi ön planda tuttuğu belirtildi. Özellikle nevresim ve yatak örtülerinde desenli ürünlerin öne çıktığı, perdede ise sade modellerin tercih edildiği ifade edildi.
FİYAT REKABETİ VATANDAŞIN LEHİNE OLDU
Bazı işletmeler ise perde satışlarında fabrikalar arasındaki rekabetin fiyatları aşağı çektiğini belirtti. Geçen yıl 300-400 liraya satılan perdelerin bu yıl 150-200 liraya alıcı bulduğunu kaydeden esnaflar, bu durumun vatandaşa avantaj sağladığını söyledi.
ORGANİZASYON ŞİRKETLERİ ESNAFI ZORLUYOR
Kına malzemeleri konusunda da benzer bir durum yaşanıyor. Esnaflar, organizasyon şirketlerinin artmasıyla birlikte işlerinin azaldığını dile getirerek, “Artık her şeyi organizasyon şirketleri hallediyor. Kınadan düğün paketine kadar hazırlıkları onlar üstleniyor. Müşteriler hazır ürünlere yöneldiği için bizim işlerimiz ciddi oranda azaldı” ifadelerini kullandı.
GELİN SANDIKLARI TARİHE KARIŞIYOR
Eskiden çeyizin vazgeçilmez parçaları arasında yer alan gelin sandıklarının artık tercih edilmediği, gençlerin bavulları daha işlevsel bulduğu ifade edildi. Sandıkların hem yer kaplaması hem de kullanım alanının sınırlı olması nedeniyle rağbet görmediği, bavulların ise taşınma ve seyahatlerde kolaylık sağladığı belirtildi.
BOHÇALARDA UYGUN FİYAT ARAYIŞI
Gelin ve damat bohçalarında da tüketicilerin daha uygun fiyatlı ürünlere yöneldiği gözlemlendi. Gençlerin hazır setler yerine boş kutular alıp kendi zevklerine göre doldurmayı tercih ettiği, bu sayede hem maliyeti düşürdükleri hem de istedikleri ürünleri seçebildikleri ifade edildi.
Esnaflar, bu sezonun ekonomik şartlardan olumsuz etkilendiğini belirterek, vatandaşların alışverişlerini en temel ihtiyaçlarla sınırladığını söyledi. “Türkiye’de alım gücü düştü. Her şeye zam geliyor, çeyiz alışverişi de bundan nasibini alıyor” sözleriyle sektörün mevcut durumu özetlendi.