AK PARTİ'DE İSRAİL ÇATLAĞI
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik'in, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiği yönündeki açıklaması Ak Parti tabanı
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik’in, İsrail ile ilişkilerin normdigereştirilmesi gerektiği yönündeki açıklaması Ak Parti tabanında ciddi rahatsızlık uyandırdı.
Türkiye’nin özellikle Rus uçağının düşürülmesinin ardından dış politikada sıkıntılı günler geçirmesinin ardından daha önce kopma noktasına gelen İsrail devleti ile ilişkilerini yeniden gözden geçirip normdigereşme sürecine adım atmaları Ak Parti tabanı ve bu partiye yakın duran STK’larda sert tepkiyle karşılandı.
ÇELİK NE DEMİŞTİ?
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede İsrail ile ilgili şunları söyledi:“Kuşkusuz İsrail Devleti ve halkı Türkiye’nin dostudur. Şimdiye kadar ki eleştirilerimiz İsrail hükümetinin aşırı davranışlarına, meşru görmediğimiz davranışlarınadır.”dedi.
Çelik’in İsrail konusundaki bu açıklaması ve görüşlerini ifade ederken ülke insanının İsrail konusundaki hassasiyetini göz ardı edercesine özensiz ve pervasız bir dil kullanması tabanı rencide etti.
MAVİ MARMARA UNUTULDU MU?
Ülke insanının, 1948 yılında Filistin toprakları işgal edilerek kurulan ve bugüne kadar on binlerce Filistinliyi çoluk-çocuk demeden öldüren korsan İsrail hükümetine karşı o tarihten beri bir husumet beslediğini ifade eden vatandaşlar, Ak Partinin bu konuda geri adım atmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.
Mavi Marmara’da şehit edilen 9 kardeşimiz için doğru dürüst özür bile dilenmemiş ve tazminat hakları ödenmemişken Türkiye’nin dış politikadaki santrancı doğru oynama adına da olsa böylesi bir tavır değişikliğini yanlış bulduklarını ifade eden vatandaşlar, bu kararın gözden geçirilmesini istiyor.
DENGELER ÖNEMLİ AMA İSRAİL İLE DEĞİL
Dış politikada dengelerin önemli olduğunu, son günlerde Türkiye’nin Ortadoğu’da ve dünyada bazı güçler tarafından yalnızlaştırılmak istendiğini belirten vatandaşlar, dengeleri gözetme uğruna Filistin davasını yok sayıp İsrail ile dost olmanın doğru bir yaklaşım olmayacağını belirtiyorlar.
STK’LAR KINAMA HAZIRLIĞINDA
Hükümetin İsrail politikası konusundaki bu değişikliği anlamada zorluk çektiklerini, tarihi geçmiş ve Türkiye’nin bölgede üstlendiği misyon gereği İsrail’e yakın durmasının çok da doğru olmadığını ifade eden Elazığ STK Platformu Üyesi bazı STK Başkanları, bu konu hakkında kınama açıklaması ve gerekirse yürüyüşler yapacaklarını söylediler.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU SESSİZ
Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik’in İsrail ile dostluk kurma ve geliştirme anlamına gelen açıklamasının ardından Başbakan Davutoğlu’nun herhangi bir değerlendirmede bulunmayışı, Çelik’in sözlerine açıklık getirme konusunda herhangi bir adım atmayışı ve açıklama yapmaması “Dış politikada yeni bir dönem mi başlıyor?” sorusunu akıllara getiriyor.