7 büyüklüğünde deprem kapıda
Deprem uzmanları, Adana'nın kuzeydoğusu ve İstanbul için yakın dönemde yıkıcı depremler bekliyor. Marmara Denizi'ndeki kırılmamış fay parçası tehlike saçıyor. Panelde yapılan açıklamalar, bölgedeki riskin boyutunu gözler önüne serdi. İstanbul'da 7 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Riskleri azaltmak için acil önlemler alınması gerektiği belirtildi.
"Kırılmamış fay parçası var"
İstanbul için en büyük riskin Marmara Denizi içindeki kırılmamış segment olduğuna dikkat çeken Pampal, "İstanbul'la ilgili baştan itibaren benim görüşüm şu. Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu, İstanbul'un Avrupa yakasının güneyinden, kıyıya paralel şekilde Silivri açıklarından Tekirdağ ve Ganos'a kadar uzanır. 1912'de Ganos Fayı kırıldı ve 7,3'lük deprem üretti. Sonra doğuya doğru kırılmalar devam etti.
2009 ve 2011'de 5,5 ve 5,9'luk depremler oldu. 23 Nisan 2024'te 6,2'lik deprem İstanbul'a iyice yaklaştı. 1766'da İstanbul'u yıkan iki deprem de bu fay üzerinde gerçekleşti. Bu fayın doğuya doğru, Büyükçekmece açıklarından Eminönü'ne kadar olan kesiminde kırılmamış bir parça var. Bu yaklaşık 30-35 kilometre civarında. Deniz altında olduğu için net konuşamıyoruz ama bu parça kırılmadı ve kırılacak" şeklinde konuştu.