YÜKSEK ATEŞ NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Evrim ÖZDEN anne ve babaları uyardı.Yüksek ateş  durumunda asla yapılmaması gerekenleri gazetemize anlattı.

YÜKSEK ATEŞ NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanı Dr. İlkay Evrim Özden,’’ Ateş vücut ısısının normal değerlerin üzerine çıkma durumudur.Ateş bir hastalık olmayıp sadece bir hastalık belirtisi olduğu ve her zaman bir enfeksiyona bağlı olmayabileceği unutulmamalıdır.Unutulmaması gereken ikinci nokta antibiyotiklerin ateş düşürücü ilaçlar olmadığıdır. Normal vücut ısısı koltuk altından 37.4 ağız içinde 37.5 kulaktan 37.8 derece olmalıdır.Bu derecelerin üstündeki ölçümler ateş olarak tanımlanabilir.’’dedi.

ATEŞ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILMALIDIR?

Özden,’’Koltuk altından ,kulaktan,ağızdan ölçüm yapılabilir.Kulak termometresi,elektrikli dijital termometre ve civalı termometre kullanılabilir.Yanımızda termometre yoksa en basit hareketle dudağımızı bebeğin alnına dokundurarak ateşini hissedebiliriz. Virüs ve bakterilerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları en çok görülen ateş nedenidir.Viral enfeksiyonlar genelde antibiyotik kullanmaksızın bol sıvı ve ateş düşürme önerileri ile düzelir.Bunun dışında diğer enfeksiyonlar orta kulak iltihabı,sinüzit,ishal,idrar yolu enfeksiyonları,döküntülü hastalıklar ateşe neden olabilir.Zatürre,menenjit,tüberküloz gibi enfeksiyonlar ise önemli ve tehlikelidir.Kollajen doku hastalıkları ,inflamatuar bağırsak hastalıkları bazı ilaçlar(Salisilat,amfetamin,antikolinerjikler)

Kanser ve lösemiler,dehidratasyon(Susuz Kalma)açı reaksiyonları ve çevre ısısının yükselmesi gibi diğer nedenler.’’diye konuştu.

ATEŞ NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Uzmanı Dr. İlkay Evrim Özden,’’ Ateşin tehlikesini değerlendirirken öncelikle,çocuğun yaşı,genel durumu ve diğer bulguları,ateşin derecesi,süresi ve kolay düşürülebilirliği dikkate alınmalıdır.0-3 yaş arası bebeklerde ateş her zaman önemlidir ve doktora gitmeyi gerektirir.2 yaşından küçüklerde 24 saatten fazla 2 yaş üzerinde ise 3 günden uzun süre devam ediyorsa ,ateşi 39-40 derecenin üzerinde seyrediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır. Ateşle birlikte susturulamayan sürekli ağlama ve inleme dokunulduğunda huzursuzluk hali varsa, Ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa , Süreli uyuklama hali,bilinç bulanıklığı ve sayıklama gibi bulguların varlığında

Bıngıldağın da atma ve kabarıklık varsa, Ateşle birlikte cildinde mor döküntüler oluşuyorsa, Daha önce havale geçirmişse, Ağız mukozasında kuruluk,göz yaşını olmaması,göz küresinde ve bılgıldakta çöküklük gibi sıvı kaybı bulguları varsa, Zor ve sık nefes alıyorsa ,öksürük,hırıltı,göğüs ağrısı,karın ağrısı,kulak ağrısı,boğaz ağrısı,ense sertliği,devamlı kusma,sık ishal,idrar yaparken yanma,idrar renginde değişme varsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.’’dedi.

ÇOCUKLARDA ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Çocuklarda ateşin nasıl düşürüleceği konusunda da bilgiler veren Özden,’’ Öncelikle telaşa kapılmayın ve paniklemeyin panik hali çocuğu yanlış tedaviler uygulanmasına yol açabilir.Çocuğunuzun üzerindeki giysileri çıkarın,ortam ısısını düşürmek için odayı soğutun,ortam sıcaklığı 21-22 aralığında olmalı. Islak bezle ılık kompres ve ılık duş yaptırın.Doktor kontrolünde uygun ilaçlar kullanın.Ateş halinde sıvı kaybı kaçınılmazdır.Çocuğunuzun bol sıvı ve gıda almasına dikkat edelim''dedi.