YÖK ve İMİB arasında işbirliği protokolü

Türk madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli mühendislerinin yetiştirilmesi amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle YKS'de ilk 80 bine giren, yeterli koşulları sağlayan ve üniversitelerin maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği ile cevher hazırlama mühendisliği bölümlerini tercih eden öğrencilere 2 bin 104 TL'ye kadar burs verilecek.

YÖK ve İMİB arasında işbirliği protokolü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öğrencilerin mezuniyet sonrası da madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarda istihdam edilmesi sağlanacak. Protokolün imza törenine video konferans yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Başarılı gençleri madencilik sektörüne çekmenin yanında; hem eğitimleri boyunca hem de mezuniyetleri sonrasında onlara iş kapılarını aralıyorsunuz” dedi. Madencilik sektöründeki ürün çeşitliliğinin sunduğu avantajı katma değere çevirmek istediklerini söyleyen Bakan Varank, “Yetişecek mühendisler; madenin çıkarılması, işlenmesi ve Ar-Ge ile yeni nitelikler kazanması aşamalarında yönlendirici olacaklar. Madencilik sektöründe gelecek dönem vizyonumuzu, bu programdan faydalanan gençler şekillendirecekler” diye konuştu.

YÖK ile İMİB arasında işbirliği protokolünün imzalanması dolayısıyla online protokol imza töreni düzenlendi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, üniversitelerin Maden, Jeoloji ve Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümleri bölüm başkanları katıldı. İmza töreninde konuşan Bakan Varank, hükümet olarak, istihdamı teşvik eden yaygın ve benzersiz adımlar attıklarını kaydetti. İşbirliği protokolünün; gençlere, madencilik sektörüne ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Bakan Varank şunları söyledi:

"Protokolü detaylı bir şekilde okudum. Parlak ve başarılı gençleri madencilik sektörüne çekmenin yanında; hem eğitimleri boyunca hem de mezuniyetleri sonrasında onlara iş kapılarını da aralıyorsunuz.

İŞİNİZE YANSIYACAK

Gençlere istihdam alanında sunacağınız her fırsat, size misliyle geri dönecektir. Onlara sunduğunuz imkanlar; hem gençlerin geleceğe umutla bakmasına hem de mesleklerini büyük bir şevkle yapmalarına katkı sağlayacak. Bu çocukların yüksek motivasyonu verimlilik, etkinlik ve inovasyon olarak işlerinize yansıyacak.

VİZYONUMUZU ŞEKİLLENDİRECEKLER

Yetişecek mühendisler; madenin çıkarılması, işlenmesi ve Ar-Ge ile yeni nitelikler kazanması aşamalarında yönlendirici olacaklar. Madencilik sektöründe gelecek dönem vizyonumuzu, bu programdan faydalanan gençler şekillendirecekler.

SEKTÖRÜ DESTEKLİYORUZ

Yeraltı rezervlerimiz çok zengin. Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i ülkemizde bulunuyor. Ancak, sektörde dış ticaret açığı veriyoruz ve hala işlenemeyen rezervlerimiz var. Bakanlık olarak sektörü geliştirmeyi çok önemsiyor ve ürün çeşitliliğinin sunduğu avantajı katma değere çevirmek istiyoruz. Bu manada madencilik sektörünü çeşitli mekanizmalarla destekliyoruz.

8 yılda 35 bin istihdam: Son 8 senede, madencilik sektöründe 35 milyar liralık yatırım hayata geçti ve 35 bin kişi istihdam edildi. Sabit yatırımların yanı sıra; sektörde girişimciliği, inovasyonu ve bölgesel kalkınmayı da farklı mekanizmalarla teşvik ediyoruz. Madenciliğin gelişmesi demek, sanayideki girdi temininin artması ve ithalata bağımlılığın azalması demek.